Solidarna kafica
Preko ramena > Tehnologija > Instant mesindžeri i četovanje - Ču, čet, če, četujemo, čete, če

Instant mesindžeri i četovanje

Ču, čet, če, četujemo, čete, če

Autor Uroš Nedeljković 2010/12/23 : Tekstovi istog autora

Svi znaju šta znači pojam četovanje. To ne znači da je ovom konstatacijom priči kraj, naprotiv. Četovanje, pored toga što je interaktivna komunikacija između dva ili više subjekta na mreži, zavisi i od platforme i protokola na kojoj se sam razgovor odvija.

Produktivnost na poslu je srazmerna vremenu provedenom na četu. Možemo biti sve više ubeđeni u ovo. Niko vas ne može uveriti da mu je posao toliko dinamičan i ispunjen da ne može stići da prozbori koju reč sa vama. Ako vam to neko tvrdi, znajte da nije osoba koja je ljubitelj istine. Nećemo se ovde baviti samim pojmom instant pisanija, trač partija, virtuelnim kafanama i digitalnim bircuzima. Tema je tzv. instant messaging.

Instant mesindžeri su posebna vrsta programa koji služe uglavnom za razgovor tekstualnim putem: tastatura u tastaturu, monitor u monitor, prst u prst. Iako komunikacija nije uživo (lice u lice), osećaj živosti se ne gubi, osim možda nekoj zaludnoj babi koja ne razume problematiku, ili onih što se kompjutera gade, a ustvari plaše. Svi znamo mane elektronskih komunikacija, ali prednosti retko ko ističe.

Naime, na ovaj način ćete više biti u toku društvenih dešavanja oko sebe. Na listi možete imati desetine vaših prijatelja i očas posla saznati nešto novo o njima ili o nekome. Postoje i grupna ćaskanja kojima se štedi vreme i novac. Da biste se skupili sa društvom u kafani samo radi priče i to svaki dan, vaš buđelar će se veoma brzo istanjiti pa nećete imati ni za elektronsku, a kamoli živu komunikaciju. Koliko bi samo vremena izgubili da tolike ljude zivkate telefonom itd. Dakle, to su neke od prednosti, a po nama, najveća je - log fajl.

Svima nam se dešava u realnom životu da nas poznanici, prijatelji, rođaci i oni koji bi želeli da vam budu nešto od navedena tri, ubeđuju da ste nešto rekli, a vi to niste. U log fajlu možete čuvati istorijat vaših prepiski sa određenom osobom i putem kompjuterske institucije zvane "kopi/pejst" natrljati joj nos slatkom rečenicom: "Eto ti!".

Da bismo mogli drugima trljati nos log fajlovima prethodnih prepiski, potrebno nam je ono što angloamerikanci zovu instant mesidžing, a mi sa ovih prostora po imenu programa (ili njihovih protokola): MSN, "Fejs", Google itd...

ICQ i ostali

Sve je počelo u poslednjoj dekadi dvadesetog veka, koja je po nas bila veoma loša, a po civilozovan svet veoma dobra. Iskusniji korisnici se sećaju priče koja je kružila da "se pojavilo nešto čime svako može da te vidi kad si na internetu i da ti piše poruke!". To "nešto" o čemu su entuzijasti govorkali zove se ICQ. Naravno, pre toga je postojao i IRC (Internet Relay Chat), ali ovo beše nešto sasvim novo.

ICQ je prvi, komercijalno uspešan, komunikator. Napravila ga je Izraelska kompanija Mirabilis, 1996. godine. Sve posle njega funkcioniše po istom principu. Svaki korisnik ima svoj UIN, a ova engleska skraćenica na srpskom znači jedinstveni identifikacioni broj. Možda je naziv malo sirov, ali ako ljude zovemo resursima i time ih izjednačavamo sa npr. rudom uglja, onda je ovaj izraz više od prihvatljivog.

Taj vaš UIN je jedinstven na ICQ-u i to vam je login na koji posle kalemite vaš nadimak i šifru, kao i podatke kao što su e-mail, pol, mesto, država, interesovanja i tako dalje. Ovo je važno iz jednostavnog razloga što to isto možete posle pretraživati, pa naći ili prijatelja ili srodnu dušu po slučajnom izboru.

Sve ostalo je šablon. Kliknete dva puta na željenu osobu sa liste i kažete joj nešto, a ona vam uzvrati istom merom. Vremenom su pomenutoj komunikaciji pridodati i video četovi, slanje grafičkih emotikona (smajlija) i slanje fajlova i dosta toga pride (uglavnom nepotrebnog).

Nagli uspon telekomunikacija je doveo do toga da su svi veliki igrači želeli da otmu svoje parče kolača. Yahoo! i Majkrosoft, koji su u tome više nego uspeli i to zahvaljujući pijačnim tehnikama, kao što je npr. šminkanje svojih mesindžera pod imenom Yahoo! Pager, kasnije Yahoo! Messenger i MSN, kasnije Windows Live Messenger (WLM).

Taktika koja je korišćena za vrbovanje novih korisnika nije nova, civilizacijski gledano. Majkrosoft se potrudio da svoj mesindžer ošareni u tolikoj meri da bi pre svega privukao korisnice. MSN je omogućio šarene smajlije, takozvane custom emotikone, kičaste prozore i slično. Kada se na ovu internet paradu kiča upecala dovoljna količina lepšeg pola, logično je da su vremenom i pripadnici jačeg, tj. ružnijeg pola, počeli zbog prvih da prelaze na ovaj mesindžer.

Slično važi i za Yahoo!-ov IM, a velikom uspehu ovih klijenata doprinosi i to što umesto broja, tj. UIN-a kod ICQ-a, koriste se identifikacije putem e-mail-a. S obzirom da i Yahoo! i Majkrosoft imaju svoje webmail servise, korisnicima je ovakav tip logovanja bio logičan, a i lakše se pamtio od osmocifrenog broja kod ICQ-a.

Da ti čujem slavujski glas

Iako su se korisnici do pojave Skype-a već bili navikli na ovakav vid komunikacije, 2003. godine tim sastavljen od Šveđana, Danaca i Estonaca pravi mini revoluciju na polju komunikacije preko našeg omiljenog medija.

Ideju VoIP-a (Voice over Internet Protocol) su sproveli komercijalno na najbrilijantniji način. Omogućili su pozivanje fiksnih telefona besplatno (razvijene države), a pozivi na mobilne telefone su se naplaćivali samo 0.20 centi. Dakle, iako zvanično instant mesindžer, Skype se pre svega orijentisao na emulaciju telefona, pri tom ne zaboravljajući važnost ostalih IM odlika. Iako je cena za zvanje telefona kasnije skočila na 0,39 centi, Skype je ostvario značajnu ulogu dokazujući da u ovom globalnom svetu ljudi bivaju sve bliži, iako hiljadama kilometara daleko. Naravno, pozivi su besplatni sa Skype-a na Skype, a sve što vam je potrebno su mikrofon i slušalice, ili poseban telefon koji se kači na USB.

Alternativa otvorenih protokola je mnogo. Jabber je jedan od njih. Komercijalno upakovan Jabber protokol sa Jingle dodatkom je Google Talk, koji takođe omogućuje VoIP i četovanje u svom iskonskom obliku. Guglov IM je lagan i brz. Potreban vam je GMail nalog i GoogleTalk IM, ili neki od Jabber klijenta. Ako ga nemate, možete uvek četovati preko GMail-a u prozorčetu za to.

Pre koju godinu i Facebook je dobio svoj čet, što se pokazalo kao odličan potez. Kasnije je omogućen pristup protokolu putem Jabber servisa, pa je tako i komunikacija postala lakša i brža. Nekako ovo već smatramo standardom.

Sve u jednom

Kao što ste do sada mogli zaključiti, koncept instant mesindžinga nije prodavanje magle, već izmišljanje tople vode više puta. U svojoj biti sve je isto. Koje ćete od pomenutih programa/klijenata/protokola koristiti zavisi pre svega od okoline sa kojom želite da komunicirate. Niko vam ne brani da koristite više mesindžera, ili sve navedene u isto vreme (postoji još klijenata, ali mi smo naveli najvažnije).

Ako vam je potrebno više mesindžera, npr. baba vas zove preko Skype-a, deda vam kuca na GoogleTalk-u, žena na Facebook-u, a vaša švalerka je tek savladala WLM (MSN), razmislite o nekim od ovih alternativa.

Svaki mesindžer ima svoj protokol preko koga komunicira sa serverom ili direktno sa drugim "preko žice". To dalje znači da možete koristiti taj protokol za komunikaciju, ali neki drugi IM umesto uglavnom glomaznih i kičastih originala.

MirandaIM je alternativa otvorenog koda za Windows platforme. Podržava sve navedene mesindžere, tj. njihove protokole i karakteristike, osim video i audio konferencija, jer autori smatraju da je to nepotrebno, a i mi se možemo delimično složiti sa njima. Cilj Mirande i ostalih multi mesindžera je isti: da budu lagani i brzi. Dakle, u jednom prozoru možete imati i babu i dedu i švalerku, sve na različitim protokolima.

Pidgin radi sličnu stvar, takođe je otvorenog koda i takođe prezire neke funkcije mainstream mesindžera. Nastao je kao Gaim na Linux-u, a kasnije se proširio i na ostale platforme.

Treba pomenuti i Digsby i Trillian. Stvar je afiniteta, ali svi rade manje/više istu stvar. Služe za komunikaciju putem više protokola.

Iako se npr. Miranda može prenositi sa kompjutera na kompjuter bez instalacije, dakle, prostim presnimavanjem na USB fleš disk, nekada i ovo ume da bude zamorno. Postoje web alternative.

Web alternative

Mnogi pomenuti mesindžeri nude svoje live (žive) verzije, ali na sajtu Meebo možete imati sve u jednom. Postoji i pregršt sličnih sajtova, pa ih nađite, ako ste već zavisnik od četa. Gtalk je od samog početka „uživo“ preko Gmail naloga, a Facebook je tu opciju uveko kasnije. Dakle, koncept babe/dede/žene/švalerke se može dobiti bez većeg truda. Dovoljno je ukucati vaše login-ove i imati ih sve na jednoj listi.

Brojke i slova

Na kraju, evo nekih brojki koliko korisnika koristi koji IM, ali nemojte se ravnati prema njima, već prema vašoj sredini. Takođe, podaci su uglavnom iz 2006. godine, a dve godine na internetu su kao 200 godina u srednjem veku, svežije nismo uspeli da nađemo. Doduše neki podaci su svežiji, ali verovatno da kompanije ne žele da prikažu novije podatke, s obzirom na dramatičan pad korišćenja njihovih protokola od pojave Gtalk-a i Facebook chat-a.

AOL (AmericaOnLine servis [AIM], kod nas apsolutno nepopularan) ima 53 miliona aktivnih korisnika (2006.), Jabber 50 miliona aktivnih, ukupno oko 90 miliona naloga, Yahoo! messindžer 22 miliona ukupno, ICQ 15 miliona aktivnih, od toga 5 u Evropi, Windows Live Messenger 300 miliona aktivnih. Svežiji podaci su samo za Skype, koji po podacima iz 2007. ima 23 miliona korisnika, a naloga 309 miliona.  Facebook ima 500 miliona korisnika, a da li svi četuju – možemo samo pretpostaviti.

Poznati beogradski grafit s kraja 20. veka govori o majci Kraljevića Marka koja mu se obraća rečima: "Ostavi se sine četovanja, jer zlo dobra doneti neće!", što je duhovito konstatovano da su Srbi znali za Internet još u srednjem veku. U svakom slučaju, čet, kao i sve drugo u životu, treba konzumirati umereno.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel