Solidarna kafica
Preko ramena > Kulturni dodatak > Adolescentna kriza Harija Potera - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

Adolescentna kriza Harija Potera

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

Autor Marko Miladinović 2010/12/3 : Tekstovi istog autora

(ime filma: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1; zemlja i godina proizvodnje: SAD, Velika Britanija 2010; trajanje: 146min; reditelj: David Yates; uloge: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint; žanr: avantura, fantazija)

Međunarodni uspeh književno-filmskog serijala o doživljajima dečaka čarobnjaka iz pera engleske spisateljice Džoane K. Roling predstavlja jedan od najvećih kulturoloških (i ekonomskih) fenomena u poslednjoj deceniji. Nekoliko milijardi dolara zarade samo od prikazivanja dosadašnjih nastavaka savršeno dokazuju da “ništa ne uspeva tako dobro kao uspeh”. Ova večna istina može da se primeni i na najnoviju filmsku avanturu Harija Potera.
Hari Poter
Naime, armija ljubitelja Harija Potera. je toliko velika i postojana da će prihvatiti i sa radošću konzumirati bilo šta što ima veze sa ovim junakom. Upravo zbog toga i nije od najveće važnosti čije ime će biti potpisano na špici. U ovom slučaju, dirigentska palica poverena je Englezu Dejvidu Jejtsu, koji je režirao i šesti deo serijala.

Celokupno gledano, čitava saga o Hariju Poteru predstavlja visokobudžetnu mini-seriju sa kvalitetnim britanskim glumcima, sasvim prikladnu za lenja nedeljna popodneva. U skladu sa razvojem priče, pa i rediteljevim imenom, menjao se dominantni senzibilitet filmova, sa vrhuncem u mračnom trećem delu meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona („Y tu mamá también” i „Children of Men“).

Jejtsu je, izgleda, upravo Kuaron glavni uzor, ali mu u prilog ide i sumorna završnica obračuna između dobrih i zlih čarobnjaka. Međutim, Jejts, svestan da nije ograničen finansijskim sredstvima, pomalo preteruje u svim rediteljskim postupcima: previše je različitih stilova fotografije, flešbekova, brzih rezova, snimanja panorame iz vazduha... Previše je produženo lutanje Harija i Hermione sa njihovim magičnim šatorom. Previše toga je „pisac“ hteo da kaže i ostao nedorečen.

Zapravo, najbolji deo filma predstavlja petominutna animacija bajke o tri brata, na pola puta između radova Gendija Tartakovskog („Samurai Jack“) i Tima Bartona, a u pripovedačkom stilu arapskih mudraca. Nažalost, premalo je to da bi nam ovaj film ostao duže u sećanju. Glavni glumci, sasvim odgovarajući za te uloge kada su bili nekoliko godina mlađi, sada u pojedinim scenama deluju zalutalo i nespretno. Detinjstvo se završilo – Hari Poter je odrastao, a magija je nestala.

(Gledanje filma se ne preporučuje onima koji nisu pročitali i/ili pogledali većinu prethodnih delova. U suprotnom, većina prikazanog biće vam potpuno nejasna.)
 
Ocena: 4/10

 

Pogledajte najavu za Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel