Solidarna kafica
Preko ramena > Sport > Svetsko prvenstvo u fudbalu za beskućnike - Lepša strana fudbala

Svetsko prvenstvo u fudbalu za beskućnike

Lepša strana fudbala

Autor Vlada Simović 2010/11/30 : Tekstovi istog autora

Od 2003. godine, za neke od najsiromašnijih stanovnika naše planete, organizuje se Svetsko prvenstvo u fudbalu. Iza ovog specifičnog turnira stoji Međunarodna asocijacija uličnih novina. Danas se ulične novine štampaju u više od 36 zemalja sveta, uključujući i Srbiju u kojoj od skora postoje pod nazivom Liceulice. Ono što je karakteristično za ove novine jeste da ih prodaju beskućnici. Na ovaj način oni dobijaju priliku da se uključe u društvene tokove i legalno zarade novac.

 

Svetsko prvenstvo u fudbalu za beskućnike samo je jedan korak dalje. Cilj organizatora je, pre svega, skretanje pažnje javnosti na problem siromaštva i na naše najsiromašnije sugrađane i sugrađanke, ali i pokušaj ostvarivanja drugačijeg društvenog uticaja na marginalizovane grupe, podsticanje timskog duha, solidarnosti i osećaja pripadnosti, na kraju i promovisanje pozitivnog uticaja fudbala kao timske igre.

 

Suprotno svemu navedenom, prvenstvo održano 2005. godine u Edinburgu ostalo je u senci odluke britanske vlade da nekim igračima afričkih timova ne izda vizu. Ovakva odluka obrazložena je činjenicom da beskućnici nemaju dovoljno novca za boravak u zemlji, a zanimljivo je da je usledila svega deset dana nakon samita G8 posvećenog upravo smanjenju siromaštva u Africi.

 

Rezultati ovog fudbalskog prvenstva, na kojem zajedno igraju i muškarci i žene, su više nego pozitivni. Na prvom turniru koji je održan 2003. godine u Austriji učestvovalo je 18 timova da bi se na ovogodišnjem prvenstvu u Brazilu ovaj broj popeo na 64. Izraženo u procentima za 71% učesnika i učesnica kvalitet života nakon turnira promenio se na bolje, 29%  je dobilo posao, 32% se odlučilo za nastavak školovanja, a 70% da se i dalje aktivno bavi fudbalom.

 

Bébé - od ulice do Mančester Junajteda

Jedan od učesnika Svetskog prvenstva za beskućnike danas je igrač Mančester Junajteda. On se zove Tiago Manuel Dias Koreia (Tiago Manuel Dias Correia), a poznatiji je kao Bebe.
Još kao mali Bebe je ostao bez roditalja. Odrastao je uz baku, u siromašnom kraju na periferiji Lisabona, a od dvanaeste godine njegov dom postaje sirotište. 2008. godine pozvan je, zajedno sa još tri dečaka iz istog sirotišta, da brani boje portugalske reprezentacije na Svetskom prvenstvu za beskućnike. Od tada Bebeova karijera ide uzlaznom putanjom.

 

Već 2009. potpisao je ugovor sa jednim malim lisabonskim klubom, da bi 2010. prešao u Vitoriju Gimaraeš. Interesovanje za ovog igrača je bilo toliko da za portugalskog prvoligaša nije odigrao nijednu zvaničnu utakmicu, svega šest pripremnih na kojima je postigao pet golova, a već je dobio ponudu da obuče dres jednog od najvećih evropskih klubova.

 

Iako su za njega interesovanje pokazali Real Madrid i Benfika, na preporuku portugalskog selektora Karlosa Keiroša u avgustu 2010. potpisuje ugovor sa Mančester Junajtedom. 6. septembra je objavljeno da ga je Aleks Ferguson uvrstio u spisak od 25 igrača registrovanih za igranje u Ligi šampiona, a Bebe je opravdao poverenje postigavši pogodak na svom debiju

 

Medo - od građanskog rada do Lige šampiona

Sličan primer, nama nešto bliskiji, jeste i letošnje pojačanje Partizana, reprezentativac Sijera Leonea, Mohamed Medo Kamara.

 

Sijera Leone je afrička država u svetu ponajmanje poznata po fudbalu. Istorija ove države, koja je nezavisnost izborila početkom šezdesetih godina prošlog veka, obeležena je konstantnim napetostima i sukobima. Građanski rat od 1991. do 2002. odneo je desetine hiljada života dok je preko dva miliona ljudi bilo prinuđeno da napusti svoje domove neretko bežeći i preko granica svoje države.


U ovom ratu Kamara je izgubio roditelje. Stariji brat uz kojeg je odrastao bio je fudbalski trener u lokalnoj školi i Medo je od njega naučio prve fudbalske poteze. Sa dvanaest godina priključuje se omladinskom klubu Sijera Rendžers, a sa petnaest potpisuje za prvoligaša FK Kalon. 

 

2003. godine kao član kadetske selekcije svoje zemlje odlazi u Finsku na Svetsko prvenstvo. Sa još 12 saigrača pobegao je iz kampa svoje reprezentacije. Iako je rat bio završen, život u Sijera Leoneu bio je izuzetno težak i opasan. To je razlog zbog kojeg je Medo zatražio politički azil koji mu je Finska na kraju i odobrila. 

 

Reakcija FIFA-e na postupak Kamare i njegovih saigrača bila je poprilično oštra. Njima je naime bilo zabranjeno da se profesionalno bave fudbalom do punoletstva. Ovo ipak nije sputalo Meda, koji je za to vreme trenirao s ekipom Jipo. Sa 18 godina postao je član Kupsa, a kada je ovaj klub ispao iz prve lige Medo je prešao u redove Helsinkija, čiji je dres uspešno nosio pune četiri godine. U novembru 2010. Kamara je proglašen za najboljeg fudbalera Finske u prethodnoj sezoni. 

 

Karijeru je nastavio u beogradskom Partizanu i tako dobio priliku da zaigra u Ligi šampiona, odmeravajući snagu sa Arsenalom, Šahtjorom i Bragom. Ova godina je izuzetno bitna za ovog fudbalera jer je 10. oktobra debitovao i za nacionalnu selekciju u remiju sa Južnom Afrikom. Sijera Leone, posle dva remija, u gostima protiv Egipta i na domaćem terenu protiv Južne Afrike, nije bez šansi da se kvalifikuje za Afrički kup nacija, čime bi karijera Mohameda Meda Kamare otišla za stepenik više.

 

Dakle, iako je fudbal danas industrija u kojoj se obrću nezamislive sume novca, ovaj sport uvek je bio usko povezan sa najsiromašnijim stanovnicima naše planete. Neki od najvećih fudbalera ikada, poput Pelea, Maradone ili Žorža Vee, odrastali su u apsolutnom siromaštvu. Fudbal je bio njihov izlaz.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel