Solidarna kafica
Preko ramena > Nauka > Nezdravo stanovanje - Glava nad krovom

Nezdravo stanovanje

Glava nad krovom

Autor Rastko Vuković 2010/11/24

Iako laički volimo da tvrdimo da su kvalitetniji, stari materijali i načini gradnje definitivno nisu zdraviji. Nove tehnologije čine naše stanovanje zdravijim i ekološki opravdanim.

Mnoge studije čovekovog okruženja pokazuju da je vazduh u kući višestruko zagađeniji nego napolju, bez obzira na to da li se radi o ruralnim ili gusto naseljenim gradskim okruženjima. Neke ispitane supstance (kao što je formaldehid) su imale i do sto puta veću koncentraciju u zatvorenoj prostoriji nego napolju. Takođe, nasuprot opštem mišljenju da su nekada građevine bile zdravije za život a da su moderni građevinski materijali često štetniji, istina je da su stariji materijali i metode gradnje imali svoje mane. Tokom vekova, mnoge kuće su bile nezdrave zbog buđi, dima od drveta, gasnog osvetljenja, kerozinskih grejača, prašine uglja, štetočina i životinjskih ostataka, olovnih cevi, olovne boje, azbesta, itd.

Prisutnost nekih od tih zagađivača se do danas smanjila ali su se pojavili novi, pa se tako stiče utisak da su nezdrave kuće stalno sa nama, a samo da se zagađivači menjaju, ali je ovo samo delimično tačno jer je progres evidentan. Problem je u tome što se u mnogim poljima gradnje materijali i praksa menjaju brže nego što bivaju procenjeni, pa se tako štetnost unutrašnjeg prostora danas odnosi na dva trenda, upotrebu nezdravih materijala i nezdravih tehnika u gradnji. Možda je tome najbitniji uzrok želja da se grade energetski što efikasnije zgrade koje su neadekvatno opremljene ventilacionim sistemima. Izgrađene su većinom od veštačkih materijala i sadrže niz uzročnika štetnih isparenja. To su gasovi koji su rezultat metabolizma kućnih ljubimaca ili ljudi (amonijak, određeni alkoholi, ugljen dioksid, metan, itd.), gasovi koji su nusprodukt sagorevanja (ugljen dioksid, ugljen monoksid, sumpor dioksid, itd.), i gasovi koji se oslobađaju vremenom iz predmeta (formaldehid, heksan, toluen, itd).
 
I sredstva koja služe za čišćenje ispuštaju štetne gasove u unutrašnjost kuće. Rezultat su kontinualna štetna isparenja u kućama koje su loše provetrene. Pored gasova, specifični uslovi u domu omogućavaju stvaranje ili zadržavanje nekih bioloških zagađivača kao što su buđ, plesan, polen, grinje, bakterije ili virusi. Najviše je urađeno u eliminaciji štetnih metala i oni se sada retko nalaze u predmetima kućne upotrebe, osim arsenika i hroma koji se, na žalost, i dalje široko koriste u hemijskom tretiranju drveta. Azbest i staklena vuna se takođe i dalje koriste kao izolacioni materijali.

Poseban su problem različiti tipovi radijacije. Prirodni gas radon, nusproizvod radioaktivnog raspada uranijuma, je opasan izvor radijacije, prisutan u mnogim kućama i procenjuje se da je uzrok dva odsto kancera pluća u EU. Osim toga, neke fluorescentne lampe i detektori požara sadrže radioaktivni otpad. Radijacija takođe može biti štetna u obliku talasa ili polja koje emituju električni uređaji i instalacije na isti način na koji je štetan mobilni telefon.

Rešenja

Negativne uticaje naše okoline ne možemo ukloniti u potpunosti, ali to nije razlog za predaju. Evo nekoliko saveta kako da sprečite dodatno, pa čak i uklonite postojeće zagađenje prostora u kome boravite.

  • Korišćenje otirača za noge smanjuje količinu ostataka pesticida u kući oko 25% i količinu prašine na tepisima do 33%. U kućama u kojima se obuća ostavlja ispred prostorija ima preko 10 puta manje prašine (one koja nije nastala od ostataka mrtve ljudske kože).
  • Farba u kući je jedan od značajnijih uzroka zagađenog vazduha i pri kupovini treba obratiti pažnju da li je netoksična i “eko frendli”.
  • Ventilacija pare iz kupatila sprečava pojavu buđi.
  • Čuvanje energije je takođe jedan od načina da se umanji zagađenje u stambenim jedinicama i može značajno da smanji godišnje novčane troškove. Ukoliko se ne grejete centralnim grejanjem, uvek regulišite temperaturu termostatom preko dana kada je toplije ili kada nema nikoga. Razlika u računu u prosečnoj kući je, ukoliko se obraća pažnja, negde oko 150 evra za godinu dana. Čak i ako imate centralno grejanje, kada je dovoljno toplo zavrnite ventile na radijatorima.
  • Treba znati da se mnoge štetne supstance u običnim kućnim predmetima i nameštaju značajno smanjuju tokom godina. Zato, a i radi očuvanja prirodnih, sporo obnavljajućih resursa bi bilo pametno koristiti polovna vrata, štokove i sve tipove drvenih okvira i nameštaja. Takođe, pri kupovini parketa ili drvenih predmeta treba ozbiljno obratiti pažnju na alternative od bambusa. Jeftinije su i estetski izuzetno privlačne (parket od bambusa je možda i lepši od drvenog), zamenjuju drvo, a nisu sintetika. I što je najbitnije, bambus se brzo obnavlja i njegovo korišćenje smanjuje potrebu za dragocenim drvetom.
  • Izbegavanje radijacije spada u nešto težu rabotu, budući da je sveprisutna i nevidljiva. Primera radi, 2008. godine je zvanično obelodanjena štetnost mobilnih telefona. Zato bi trebalo stalno koristiti „hends fri“, u kući žičani telefon, kupiti TFT umesto katodnog monitora i televizora i ne spavati tako da vam je glava u blizini električnih uređaja koji rade noću.
  • Formaldehid ima vreme poluraspada od tri godine i je jedan od sastojaka staklene vune, te bi trebalo kupovati onu bez formaldehida. Isto važi i za izolaciju od celuloze. Postoji takođe i varijanta izolacije od pamuka gde treba pripaziti da je napravljena od recikliranog.
  • Ukoliko se kuća greje pomoću sagorevanja (u bilo kom obliku), i ima kamin, gasni bojler, plinski šporet ili slčno, treba kontrolisati nivo ugljen monoksida, gasa koji je fatalan za ljude, a bezbojan je i ne miriše. Kupovina i instalacija detektora ugljen monoksida nije skupa i bitno je da se instalira na svakom spratu. Kamin, pored toga što je izvor smrtonosnog gasa, energetski je izuzetno neefikasan i zagađuje okolinu. Kao rešenje postoje energetski efikasniji kamini sa metalnim ili staklenim vratima, ventilacijom koja ga snabdeva spoljašnjim vazduhom za sagorevanje i ventilatorima koji cirkulišu topao vazduh po sobi.


Kao i kod mnogih stvari koje su vezane za ekologiju i poboljšanje kvaliteta okruženja, borba protiv lošeg uticaja prostorija na zdravlje je velikim delom zadovoljena već i ako je imamo na umu. To je prvi korak. Logika tipa „Ako me već nije ubilo onda i neće“, ili „šta sve oni neće naći da je štetno pa i dalje ima živih ljudi“ ne znači mnogo jer su loši uticaji na zdravlje čoveka akumultivan proces i iako ne ubijaju trenutno, činjenica je da skraćuju životni vek i pogoršavaju kvalitet života dok bi razmišljanje o njima, umesto tereta, trebalo da bude stil života.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel