Solidarna kafica
Preko ramena > Kulturni dodatak > Holivud protiv Skota Pilgrima - Scott Pilgrim vs. the World

Holivud protiv Skota Pilgrima

Scott Pilgrim vs. the World

Autor Marko Miladinović 2010/11/19 : Tekstovi istog autora

Teško je posle čitavog veka (i kusur) filmske umetnosti izmisliti toplu vodu, ali pitka i izuzetno duhovita priča o zaljubljivanju i osvajanju jedne rok-en-rol devojke, izdvojila se u godini u kojoj je Holivud izbacivao neinteresantne nastavke i obrade.

(ime filma: Scott Pilgrim vs. the World, zemlja i godina proizvodnje: SAD 2010, trajanje: 112min; reditelj: Edgar Wright; uloge: Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead, žanr: komedija, fantazija, drama)

Povremeno nas holivudska industrija zabave zaista i iznenadi nekim iskrenim i koliko-toliko originalnim delom. Naravno, teško je posle čitavog veka (i kusur) filmske umetnosti izmisliti toplu vodu, ali pitka i izuzetno duhovita priča o zaljubljivanju i osvajanju jedne rok-en-rol devojke, izdvojila se krajem godine u kojoj je Holivud, više nego ikad, izbacivao neinteresantne nastavke i obrade. Ljubitelji stripova biće dodatno privučeni činjenicom da se radi o filmskoj adaptaciji istoimene grafičke novele.

Radnja ovog dela veoma je jednostavna. Skot Pilgrim, mlada vucibatina iz Toronta i basista lokalnog benda „Sex Bob-omb“ zaljubljuje se u tajanstvenu devojku Ramonu i saznaje da mora da pobedi njenih „sedam zlih bivših“ ne bi li joj u potpunosti osvojio srce. Hodočašće Pilgrimovo odvija se u klubovima, malenoj studentskoj sobi i ulicama misteriozne zemlje Toronto, uz prijatelje i situacije koje su, iako iskarikirane, bliske svima koji su odrastali uz rok muziku i muvali se po parkovima, koncertima i drugarskim svirkama.

Reditelj Edgar Rajt je dokazani stripoljubac, Englez na privremenom radu u Los Anđelesu, poznat po uspešnoj humorističkoj BBC-evoj seriji Spaced čiji glavni lik je propali crtač stripova. Čovek zna svoj posao, film teče glatko i nigde ništa ne škripi. U skoro svakoj sceni krije se poneki dobar štos ili igra reči, u dobrom spoju američkog tinejdž filma i engleskog humora. Obračuni Pilgrima sa omraženim „bivšima“ odvijaju se u stilu koji najviše podseća na popularne igrice iz „Tekken“ serijala, ili još bolje, osmobitne tabačine iz osamdesetih. Za takve efekte bilo je neophodno izdvojiti malo više para (skoro 60 miliona dolara), ali za utehu, film ih nije povratio prikazivanjem (u SAD je zarada bila tek 31 milion dolara).

Razlog za tako slabu prođu ovog filma možda treba tražiti u činjenici da njegova ciljna grupa u Americi danas sluša Hanu Montanu ili već nešto slično. Iz sličnih razloga pretpostavljamo da u Srbiji i neće biti otkupljen za distribuciju u naših dvadesetak bioskopa. Topla preporuka za gledanje (snađite se). Izmamiće vam sigurno makar nekoliko osmeha, a danas je i to velika stvar.

Ocena: 8/10

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel