Solidarna kafica
Preko ramena > Sport > Dejvid Blat - Gospodin evropske košarke

Dejvid Blat

Gospodin evropske košarke

Autor Filip Ilić 2010/11/19 : Tekstovi istog autora

"Igraj košarku čvrsto, igraj timski, igraj da pobediš i uživaj. Ukoliko ne uživaš i nisi srećan time čime se baviš možeš da igraš tenis." Ovo su reči poznatog košarkaškog trenera, Dejvida Blata.

Dejvid Blat je rođen je u Americi 1959. godine. Nakon što je diplomirao na Prinstonu, za čiji košarkaški tim je nastupao u koledž konkurenciji, igračku karijeru nastavio je u Izraelu, gde je, nakon prestanka aktivnog igranja, počeo da se bavi trenerskim poslom.

Poznavaoci košarke ga znaju kao pomoćnika Pinija Geršona iz doba kada je Makabi iz Tel Aviva dominirao evropskom klupskom košarkom, ali slabo je poznato da je Blat pre toga samostalno radio kao trener u manje poznatom klubu. Te sezone je dobio priznanje za trenera godine u Izraelu, a prilikom prelaska u Tel Aviv je već stekao dvogodišnje iskustvo pomoćnog trenera izraelske reprezentacije.

Kao pomoćnik u Makabiju dva puta je osvajao Evroligu, isto toliko puta prvenstvo i kup Izraela, stigao je do finala Jadranske lige i u prvoj svojoj sezoni kao glavni trener uspeo da izbori mesto među četiri najbolja tima Evrope.

Sve je počelo u kafiću

Jutro, kafe u Sankt Petersburgu 2004. godine, Dejvid Blat našao je novi dom. Upravo je prihvatio posao glavnog trenera tek osnovanog Dinama. Društvo mu je pravio pomoćnik koji se trudio da napravi plan za prvi trening.

U tom trenu, u kafić je ušao jedan gospodin i naručio 50 grama votke. Brzo je ispio, naručio još jednu, popio i nju i potom izašao.
Zbunjen, Blat je upitao pomoćnika šta se upravo desilo. "Ruski doručak" - odgovorio je ovaj sa osmehom. "Ovo mesto je za mene." - pomislio je Blat.

U prvoj i jedinoj sezoni na klupi Dinama osvaja FIBA Europe League, postaviši rekord takmičenja od dvadeset pobeda na isto toliko utakmica.

Dobija priznanje namenjeno treneru godine u Rusiji.

"Zbornaja" i "ujedinjene boje"

Naredne dve sezone proveo je u Italiji predvodeći Beneton iz Treviza. U prvoj sezoni osvaja prvenstvo Italije pobedivši u finalu vladajućeg prvaka, bolonjski Fortitudo, a u drugoj osvaja kup.

Uspeh sa Dinamom skrenuo je pažnju ruske košarkaške javnosti i indirektno ga preporučio za selektora ruskog nacionalnog tima.

Zvaničnu ponudu mu je uputio Sergej Tarakanov, dugogodišnji reprezentativac Sovjetskog Saveza i osvajač brojnih medalja, u to vreme generalni menadžer košarkaške reprezenaticije Rusije.

Malo je reći da su bivši reprezentativci iz vremena hladnog rata na potez angažovanja Amerikanca za selektora gledali sa dozom velike obazrivosti. Poveriti u ruke Jenkiju košarkaško nasleđe kojim su se toliko ponosili, za njih je bilo ravno izdaji.

Ipak, ruska reprezentacija je poslednju medalju osvojila ‘98. godine na svetskom prvenstvu i od tada je predstavljala samo razočaranje, a naredno evropsku prvenstvo je za nju počinjalo godinu dana ranije - u kvalifikacijama.

"Nisam angažovao američkog trenera," Tarakanov je kasnije rekao. "Angažovao sam evropskog trenera."

Evropsko prvenstvo, Španija 2007.

"Pretpostavljam da se sada u grobu prevrću očevi srpske košarke"
(posle pobede nad Srbijom (73-65), kao odgovor na izjavu Moke Slavnića pred meč: "Očevi ruske košarke se sigurno prevrću u svojim grobovima")

Prelomni momenat desio se nakon poraza od Belgije. Blatt je, kako kaže, besan ušao u svlačionicu, vikao na igrače i počeo da baca stvari, rekavši im da mu je jasno zašto svi misle da je Rusija ekipa gubitnika.
Sve se promenilo. Rusija se kvalifikovala na prvenstvo Evrope i uz samo jedan poraz otela iz ruku domaćina i vladajućeg svetskog šampiona toliko priželjkivano zlato, prvo za Rusiju od raspada Sovjetskog Saveza.18. septembra, dva dana nakon finala, Dejvid Blat je dobio priznanje počasnog trenera Rusije. Prvi put u istoriji ruskog sporta to priznanje pripalo je jednom strancu.

Svetsko prvenstvo, Turska 2010.

"Nemam pojma kako da pobedim Ameriku"
(pred utakmicu četvrtfinala između Rusije i Amerike)

Rođen u Kentakiju, Blat je plakao kada je Amerika poražena od Sovjetskog Saveza u kontraverznom finalu Olimpijade 1972. godine održane u Minhenu. Pred meč sa Amerikom, na ovogodišnjem prvenstvu sveta u Turskoj, koji se igrao tačno na trideset osmu godišnjicu spornog finala, izjavio je da je ranije sporna odluka da se ubacivanje lopte u igru (i po drugi put) ponovi - uistinu ispravna.Američki selektor, legenda koledž košarke, Mike Krzyzewski nije mu ostao dužan: "On je Rus" - uzvratio je. "Trenira rusku selekciju, verovatno gleda iz tog ugla i mnogo jasnije vidi sada kada nema suza u očima".

Iako su najveće zvezde ruskog tima izostale sa ovog prvenstva, a Rusija pred početak važila za autsajdera, pobedivši Sloveniju u razigravanju zauzela je sedmo mesto.

Po završetku prvenstva izjavio je da, nakon šest godina, napušta mesto selektora ruskog nacionalnog tima.

Nakon višegodišnjeg "lutanja", zamenio je na klupi Makabija trenera kome je godinama bio pomoćnik, i kako kaže vratio se kući.

"Cilj nam je da osvojimo prvenstvo, koje prošle godine nismo osvojili, da osvojimo kup i da uđemo u top 16 fazu Evrolige, a onda ćemo videti šta ćemo. Za sada nijedan od ovih ciljeva nije ostvaren. Dakle, dug je put pred nama."

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel