Solidarna kafica
Preko ramena > Kulturni dodatak > NEO N.O.B. – Izložba Muzeja istorije Jugoslavije i kuće umetnosti Lauba iz Zagreba - Sačuvajmo svoju prošlost

NEO N.O.B. – Izložba Muzeja istorije Jugoslavije i kuće umetnosti Lauba iz Zagreba

Sačuvajmo svoju prošlost

Autor Preko ramena 2013/11/29

Ivan Fijolić, jedan od najtalentovanijih savremenih umetnika Hrvatske, prvi put će se publici u Srbiji predstaviti samostalnom izložbom. Fijolićeva izložba biće otvorena od danas do 12. januara 2014. u Muzeju istorije Jugoslavije, možda baš zato što njegova dela predstavljaju reakciju na višedecenijsko uništavanje partizanskih spomenika u Hrvatskoj. 

Ova, Fijolićeva do sada najveća izložba pod imenom NEO N.O.B. objedinjuje 7 monumentalnih skulptura inspirisanih istorijom narodnooslobodilačke borbe i spomenicima koji su formirali vizuelni jezik ideologije jedne generacije. Radove koji će biti izloženi u Muzeju istorije Jugoslavije karakteriše spoj humora i pop kulture, od kojih umetnik gradi univerzalno prepoznatljiv jezik.

tito jovankaUmetnik je tražio heroje u prošlosti i sadašnjosti, kako bi ispričao priču socijalističkih skulptura u postsocijalističkoj državi, a pronašao ih je u nesvakidašnjem nizu popularnih ikona među kojima su Silvester Stalone, Boško Buha, Elvis Prisli, Tito i Jovanka Broz.

„T&TO“ je centralna skulptura ciklusa NEO N.O.B. i predstavlja omaž Augustinčićevom spomeniku Josipu Brozu Titu, koji je 1948. podignut ispred njegove kuće u Kumrovcu. Fijolić je u svom radu zadržao generalski stav originalne skulpture, ali je glavu Tita (koja je sa originalne skulpture raznesena eksplozivom 2004. godine) zamenio glavom njegove supruge Jovanke.

Skulptura „Tri kralja“ odnosi se na tri kralja pop kulture: Silvestera Stalonea, Arnolda Švarcenegera i Elvisa Prislija. Stalone i Švarceneger prikazani su u položaju po kome su poznati - borbenom stavu s automatskim puškama, ali prenaglašeno iskrivljenih lica. Noge na skulpturi Elvisa preuzete su iz imitacije slavnog printa Endija Vorhola.

Ostala dela kojima će se Fijolić predstaviti srpskoj publici su: „BOO-HA“, „BABY BOOM“, „VENERA“, „YUGO 45“ i „T&TO zastava“.

Objašnjavajući potrebu da se pozabavi ovom temom, Fijolić kaže: “U poslednjih dvadesetak godina uspeli smo uništiti oko 3000 spomenika prošlog političkog sistema, a neke od tih spomenika radili su naši najbolji umetnici. Stvorila se ogromna rupa u pamćenju koja me je uzdrmala. Nisam mogao da ne reagujem.”

Ovaj mladi umetnik je do sada izlagao na tridesetak grupnih i dvadeset i tri samostalne izložbe u Hrvatskoj i u svetu. Dobitnik je Nagrade Akademije likovnih umjetnosti za diplomski rad Okršaj (Zagreb, 2001), Rektorove nagrade za izložbu ˝Check Your Head Out˝ s radom 12 autoportreta (Zagreb, 2004) i Nagrade 37. Mediteranskog kiparskog simpozija za rad Školica (Labin, 2009) koja se dodeljuje na Trijenalu hrvatskog kiparstva. Autor je tri rada u javnom prostoru: Fundacija Batta, Zlín, Češka, Black Foot, Park Skulptura, Vrsar, Hrvatska i Bruce Lee, Mostar, Bosna i Hercegovina. Autor je ciklusa skulptura za Muzej krapinskog pračovjeka u Krapini (2009). Živi i radi u Zagrebu.

Kustosi izložbe biće Vanja Žanko, Becky McKey, Kuća umetnosti Lauba i Ana Panić, Muzej istorije Jugoslavije.

Izložba će biti otvorena od 29. novembra 2013. do 12. januara 2014. svakoga dana osim ponedeljka od 10 do 20 časova.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel