Solidarna kafica
Preko ramena > Kulturni dodatak > Promocija neafirmisanih bendova svakog četvrtka u KST-u - Rock’N’Roll u podne

Promocija neafirmisanih bendova svakog četvrtka u KST-u

Rock’N’Roll u podne

Autor Preko ramena 2013/11/16

„Rock’N’Roll u podne“ je projekat KST-a koji omogućava svim neafirmisanim bendovima da jednom nedeljno, četvrtkom, besplatno održe svirke u jednom od najstarijih rok klubova na Balkanu. 

Kada se na ovim prostorima pojavio rokenrol izgledao je kao subkultura čiji razvoj je nemoguće zaustaviti. Svi mladići su hteli da budu gitaristi ili frontmeni grupa. Tada su glavni gradski frajeri bili oni koji su imali ploče, a ne džipove kao danas. Od tada pa u narednih 40 godina rokenrol je prevalio dugačak put – od muzike koju (Komunistička) partija podržava, preko muzike koja je istovremeno (devedesetih) iskazivala i nezadovoljstvo i pacifizam, do današnjih dana kada je broj rokenrol klubova, posebno onih kultnih, sve manji. Većina klubova kojih se “stara garda” seća je nestalo – među poslednjim palim žrtvama nalazi se Akademija.

Ovo ne znači samo da ima manje mesta na kojima se pušta kvalitetna muzika, već i da su veoma sužene mogućnosti za mlade neafirmisane muzičare da negde uživo prikažu svoj talenat. Puštanje muzike i veliki broj DJeva već duže vreme stavljaju originalni zvuk gitare u drugi plan.

Činjenica je međutim da ma koliko beznadežno situacija izgledala – sa ogromnom popularnošću pesama napravljenih od jedne prosto proširene rečenice i žilavog turbo-folka koji i dalje opstaje – uvek će biti mladih koji će dobar deo svog odrastanja posvetiti rokenrolu.

Tome smo i sami svedoci – uprkos veoma jednostavnim načinima da se digitalno proizvedu najsofisticiraniji zvukovi i ritmovi, u nekim delovima grada garaže i dalje tutnjaju od početničkih ili već uvežbanih rifova. Tinejdžeri i dalje odvajaju džeparac za nove palice za bubnjeve ili trzalice. Muzika i dalje služi za povezivanje ljudi i učvršćivanje prijateljstava.

Da sav taj trud, i talenat itađe na videlo pobrinuo se jedan od najstarijih klubova u zemlji, KST, koji nudi priliku mladim muzičarima da svoj talenat i umeće na instrumentima pokažu na sceni.

kst

„Rock’N’Roll u podne“ je projekat kojim KST potpomaže promovisanje nafirmisanih bendova, kantautora, pevača, muzičara... Ovaj još uvek zelen projekat, u nadi da će pomoći mnogima, a s ciljem da uživaju i slušaoci i izvođači, održava se svakog četvrtka tačno u podne.

Bendovi koji bi želeli da se oprobaju i sviraju uživo u KSTu, mogu poslati prijavu na rnrupodne@kst.org.rs U prijavi je potrebno navesti nešto ukratko o bendu, i poslati link gde možemo čuti neko njihovo izvođenje. Ovo je otvoren konkurs i trajaće dokle god ima zainteresovanih izvođača.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel