Solidarna kafica
Preko ramena > Kulturni dodatak > Vesna Opavsky: Izložba digitalnih grafika i predstavljanje rezultata internet istraživanja - Ključna reč - Umetnost

Vesna Opavsky: Izložba digitalnih grafika i predstavljanje rezultata internet istraživanja

Ključna reč - Umetnost

Autor Preko ramena 2013/9/25

1. oktobra 2013. u 19 h u Domu omladine biće održana izložba digitalnih grafika likovnog serijala „Ključna reč – Umetnost“ koji prikazuje umetničke poruke iskazane putem ključnih reči – jednog od najsažetijih vidova komunikacije na internetu. Izložba je interaktivna – publika će moći da dâ svoje mišljenje o umetnosti i time doprinese istraživanju. Sabiranjem odgovora rezultati će biti automatski, u realnom vremenu, grafički prikazani u vidu oblaka reči – Word Cloud gde su reči ispisane različitom bojom i veličinom u skladu sa odnosom njihove zastupljenosti. Cilj saradnje sa publikom je povezivanje iskustva čitanja i pretraživanja interneta sa galerijskim iskustvom posmatranja umetničkog dela. 

vesna opavsky

Autorka izložbe, Vesna Opavsky, doktorantkinja Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i direktorka sajta beogradskog Medija centra, unutar svog likovnog serijala prikazuje umetničke poruke iskazane putem ključnih reči – jednog od najsažetijih vidova komunikacije na internetu. Izborom motiva i tekstura iz prirode i njihovim preklapanjem na kompjuteru, umetnica je naglasila kontrast digitalnog i naturalnog. Istaknuta je i veza spoljašnjeg i unutrašnjeg, navođenjem i obradom digitalnih reči na osnovu ličnih afiniteta i ukusa. Usklađujući digitalno i naturalno, kao i spoljašnje sa unutrašnjim, umetnost nudi duhovnu ravnotežu današnjem čoveku, bez obzira da li je u pitanju stvaralac ili konzument.

Postavka u foajeu Doma omladine će obuhvatiti 6 umetničkih dela velikog formata (2x2 metra) i nekoliko kompjutera na kojima će publika moći da pregleda detaljne rezultate istraživanja o korišćenju reči Umetnost na internetu.

Ovaj umetnički događaj govori o važnosti umetnosti i njenom položaju u Srbiji i radi preciznije informacije, javnost će biti uključena u projekat putem internet prezentacije www.opavsky.net i fejsbuk stranice www.facebook.com/Vesna.Opavsky.art, gde će moći, u galeriji ili sa druge lokacije, da unese pojmove koji je asociraju na umetnost.

umetnost

Osim Word Clouda na monitorima će biti uporedo prikazana još dva oblaka reči – prvi sa pojmovima najzastupljenijim u Gugl pretragama na temu umetnosti i drugi sa istaknutim rečima koje se već nalaze uz reč Umetnost. Uporedni prikaz na pojednostavljen način predstavlja odnos ponude i potražnje Umetnosti na internetu. Proizvod istraživanja je i Adresar umetnosti na internetu koji izlistava adrese od 100 sajtova na kojima se reč umetnost najčešće pominje.

Kupci digitalnih grafika Vesne Opavsky uz grafiku dobiće umetničko delo u elektronskoj formi na CD-u, licencirano licencom Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija koja podrazumeva neograničeno umnožavanje i korišćenje u nekomercijalne svrhe, bez prerade.

Publika će biti pozvana da upiše svoje komentare i utiske.

Izložba će biti otvorena do 15. oktobra.

Vesna Opavsky je diplomirala je i magistirala grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Magistarski rad na temu „Raskorak i sinteza digitalnog i naturalnog“, koji je pratila izložba grafika Windows u prirodu, odbranila je 2009. godine.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel