Solidarna kafica
Preko ramena > Kulturni dodatak > TERRANEO - ˄˄this way˄˄ - Muzički festival

TERRANEO - ˄˄this way˄˄

Muzički festival

Autor Katarina Starčević 2013/9/2 : Tekstovi istog autora

Svi željni mora, sunca, plesa,dobre glazbe i dobrih bendova 7.8.2013. (ili čak i ranije) zaputili su se za znakom „Terraneo - ˄˄this way˄˄“, 4 km od Šibenika u smjeru Splita. Glazbeni festival smješten na prostoru bivše vojarne „Bribirski knezovi“ odzvanjao je dub, hip hop, elektronskim, rock, ska, reggae notama puna tri dana.

Dok autom koji je na izdisaju jedva silazite s autoceste kod Pirovca, s prirodnom „prozorskom“ klimom i kremom za sunčanje samo na desnoj ruci koju neumoljivo prži sunce u 3 sata poslijepodne, znak „Terraneo - ˄˄this way˄˄“ je nešto poput svjetla na kraju tunela, da se pjesnički izrazite. U gotovo fatamorganski parking Terranea može se vrlo lako ući sa stilom, nošeni zadnjim hropcem svog automobila te potom spremnom rekacijom mladića iz automobila istih registarskih oznaka, elegantno pogurnuti na svoje odredište sljedeća dva dana. Ogledavši se oko sebe, ona dalmatinska „tvoj je kamen, maslina i drača“ postaje sve jasnija – uz iznimku zelenila na kojem je smješten kamp (s većim dijelom šatora i dalje izloženih nemilosrdnom suncu). Dakle, dobro je da ste ponijeli tu kremu za sunčanje jer vam neće trebati samo na plaži. Ali sam je kompleks bivše vojarne zanimljiv: golemi hangari, smješteni paralelno jedni uz druge, ujedno stvaraju i odvajaju prostore za pozornice, kojih ima tri (uz još nekoliko manjih razmještenih uokolo njih).

Stopivši se u kasne večernje sate s ostalim ušima željnim glazbe, krećete u potragu za zvucima koje planirate čuti.

The Prodigy

IT AIN'T F... OVER

Kada vam večer počne s The Prodigyjem, nastavi se s Kawasaki 3P-om i završi s Chew the fat! Croatia – nekako vam ne može biti loše. Poznati zvuk pjesme „Voodoo people“ navjestio je da su se na Terra stageu smjestili The Prodigy. Bez obzira na njihove godine staža, i bez obzira na komentare da više nisu što su nekad bili, vaše noge teško ostaju mirne kada „Smack my bitch up“ konačno (ili opet) čujete uživo. Ovaj nastup nije bio isključivo promidžba novog albuma jer nisu zaboravili svoje „hitove“ po kojima ih ljudi znaju. A kad pomislite da ste čuli sve što ste trebali, „it ain't f.. over“!

S Kawasaki 3P-om nikad nije statično, pa se od „Ni da ni ne“ do „Kak si, pa tak“ vrlo lako prolijevalo pivo koje ste možda prilikom plesa držali u ruci, čemu ste najviše bili krivi upravo sami vi. Chew the fat! Croatia su zatim smiksali ritmove koji su vas probudili iz umora u koji ste možda lagano počeli zapadati.

VAŽNO JE ZVATI SE... JURE

Dok svoje plesom izmučeno tijelo napajate pivom ili vodom (!!), nije zgorega staviti i nešto nelikvidno u sebe – pa bila to vaša prva vilica paelle u životu, ribice s tuđeg tanjura ili dalmatinski specijalitet u obliku krumpira, luka i jaja koji degustirate tako da vas hrani potpuni stranac. No budući da vi ne znate Juru, morate malo pričekati kako biste dobili svoj primjerak tog specijaliteta (vrlo ukusnog). Ali zatim sjedate to pojesti gdje god želite, u kojem god trenutku želite – što je jedan od razloga zašto volite festivale!

Na kraju pokušavate zaspati u svom autu, previše blizu još nekolicini aktivnih stageova, a još bliže susjedima koji su vaš auto olako zamijenili svojim ormarom – ili krevetom.

Nakon dva i pol sata spavanja, nekih jutarnjih automehaničarskih tegoba, pokušaja da dođete do Terraneo beacha i putem shvatite da vam se prije njega nude još ljepše plaže, koncertni znoj i prašinu parkinga možete isprati u moru te još malo odspavati u hladovini bora.

Terraneo 2013

PLEASE REPEAT AFTER ME: DU-BI-OU-ZA

Drugu je večer bilo zanimljivo poslušati Calexico, sjedeći (ili ležeći) na betonu ili se lagano njišući na njihovo zanimljivo miješanje latinoameričke glazbe, jazza, countryja i indie rocka. Postolar Tripper su bili tu da vas još jednom tog Terranea pokrenu, uz svoju neizostavnu „Koga, čega, janjetine“ (ili „Tužnu priču o selu“).

Nastup koji se vjerojatno najviše prepričavao je bio onaj Dubioze Kolektiv. Bili su smješteni na Aqua stageu, iako su definitivno zaslužili poziciju na Terra stageu – prostor koncerta na otvorenom kao da jednostavno nije bio dovoljno velik za sve koji su ih došli čuti. I to još od same tonske probe, usprkos koncertu koji se odvijao usporedno. Servirali su vam svašta – dubstep, drum'n'bass, ska, reggae / „Walter“, „Firma Ilegal“, „Kokuz“, „Recesija“ „99%“ – i sve ste progutali. Dubioza Kolektiv, ne pomaže ti sedativ, znam, nigdje nije lako...

A nakon toga „Apsurdistan“, koji ste besplatno downloadali, u radio, kašalj auta pri okretanju ključa i zbog više sile odlazak na samom početku zadnjeg dana festivala. Ovaj put znak „Terraneo - ˄˄this way˄˄“ nije u vašem smjeru, ali je trenutno u vašem stanu.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel