Solidarna kafica
Preko ramena > Posao > Kaizen menadžment - Japanski metod rada

Kaizen menadžment

Japanski metod rada

Autor Marija Dukić 2010/11/16 : Tekstovi istog autora

Kaizen menadžment, japanski pelcer uspešnog poslovanja, primio se i kod nas, u fabrici duvana u Senti. Generacija samoupravljača uspela je da se prilagodi japanskoj disciplini.

Referenca ovom vidu menadžmenta je to što najuspešnije kompanije na svetu primenjuju Kaizen, a među njima je i JT International, koji je deo firme Japan Tobacco inc, trećeg svetskog proizvođača duvanskih proizvoda. Priča o njihovom načinu upravljanja zasniva se između ostalog na dobrom HR-u, jer osnova Kaizen filozofije su ljudi, često obični radnici a ne menadžment.

Iako obično mislimo da sve što dolazi sa Istoka ima dugu tradiciju, Kaizen je moderna poslovna filozofija. Sve je počelo pre 15 godina studijom Amerikanaca o razlozima uspeha japanske autoindustrije. Oni su došli do zaključka da Japanci svoju produktivnost duguju načelu koje je 1991. godine Masaaki Imai (osnivač Kaizen instituta) najprostije definisao tvrdnjom da nijedan dan u kompaniji ne sme proći bez ikakvog poboljšanja. Imai je analizirajući uspeh Tojote napomenuo značaj „mekog“ menadžmenta u ovoj kompaniji, u kojoj su radnici motivisani da svakodnevno unapređuju svoja znanja, ali i da predlažu inovacije rukovodstvu. Eiyi Toyoda, bivši predsednik kompanije bio je poetičniji: „At Toyota, Kaizen is in the air“. Sama kovanica nastala je od reči „kai“ (promena) i "zen“ (boljitak), što prevedno na srpski znači „kontinuirano poboljšanje“. U skladu sa ovim, zaposleni u fabrici u Senti smislili su svoj moto – Move2improve (Pokreni se, napredovaćeš).

Učestvovanje radnika

Na samom ulazu u proizvodne pogone u „našoj“ fabrici JTI-a naićićete na staklenu kutiju i držač za formulare. Svaki radnik ima mogućnost da na formularu napiše svoju ideju za inovacije i ubaci ga u kutiju koju jednom nedeljno rukovodstvo pregleda. Razlozi su sledeći: onaj ko radi na određenoj mašini bolje poznaje nedostatke iste nego menadžer, te može da da verodostojniju sugestiju o njoj (ili nekoj drugoj stvari vezanoj za proces proizvodnje i organizacije), ali ako analiziramo ljudsku psihu i motivaciju shvatićemo da postoji i sociološko objašnjenje - radnici koji imaju udela u kreiranju uspeha preduzeća i svojih radnih uslova postaju lojalniji kompaniji.

U japanskim preduzećima (a sva ona rade po Kaizen-u) veliki procenat ovih sugestija je prihvaćen od strane menadžmenta (oko 90%), a još jedan pragmatični detalj služi motivaciji zaposlenima da zauzmu aktivnu ulogu u predlaganju inovacija – postoje novčane nagrade za prihvaćene predloge, i to u zavisnosti od toga koliko su oni koristi doneli preduzeću.

Osim nagrada i mogućnosti učestvovanja u odlukama vezanim za preduzeće,  imperativ je ozbiljno shvatanje svojih odgovornosti. U skladu sa tim, pored svake mašine, laboratorije ili kancelarije okačena su imena sa slikama zaposlenih koji su odgovorni za određenu funkciju. Zamislite koji je udar na vašu profesionalnu sujetu da mašina na kojoj radite ima česte kvarove, a vaša fotografija stoji pored nje! Kada govorimo o fotografijama, u prostorijama ove kompanije naišli smo na još jednu zanimljivost.

Šetajući kroz fabriku videli smo slike oruđa i alata pokačene po zidovima. Osim toga, nacrtani su kvadrati za pokretne mašine u okviru kojih su iste zaista i parkirane, bez izuzetka. Princip je sledeći – ako su na slici merdevine to znači da one neće stajati nigde drugde do na tom mestu. Cilj ove metode je ušteda prostora i vremena. Stručnjaci iz Kaizen instituta tvrde da su na početku angažmana u Srbiji kao prvi zadatak sebi postavili eliminisanje nepotrebnih stvari u preduzećima. Izbacivane su čitave kese otpada, a uporedo sa tim određivana su mesta na kojima treba da stoje alati, jer trošenje vremena je zapravo bacanje novca. Ovo je uvod u 5S metodu.

5S

1. Dakle, prvi zadatak bio je uklanjanje nepotrebnih stvari i Sortiranje (prvo slovo S). Ovaj metod će vam biti jasan ako pogledate svoj radni sto i zapitate se šta zaista sa njega koristite. Videćete da imate bar nekoliko potpuno neupotrebljlivih stvari na njemu.

2. Sledeći korak je Spremanje, gde svaki predmet dobija svoje mesto, radi efikasnijeg korišćenja. Ako ste desnoruka sekretarica a telefon vam stoji sa desne strane stola, primorani ste da svaki put kada vam neko nešto diktira preko telefona, navedeni aparat držite ramenom. Zar nije lakše držati slušalicu levom rukom a zapisivati desnom? Ovaj princip važi za sve alatke koje koristite na radnom mestu, pravi raspored vam može uštedeti vreme, ali i novac koji trošite na bensedine.

3. Treće S je Sistemsko čišćenje, pri kome utvrđujete koliko su određeni aparati ispravni. Kada ste sve ovo uradili, sa mašina prelazite na ljude.

4. U svakoj uspešnoj kompaniji mora da postoji Svest o pravilima (S broj 4). Otto Carsten, stručnjak Kajzen instituta, objasnio je ovo na prostom primeru – prema radnom mestu treba imati isti odnos kao prema svojoj kući. Kada krećete negde uvek isključite svetlo, proverite šporet, zaključate kuću. U Tojoti radnike ne otpuštaju zbog neefikasnosti, već zbog neodgovornosti. Dakle, preduzeće nije neko nebitno mesto, već vaša druga kuća, u kojoj provodite jedan deo života. Njegova pravila morate poštovati zarad kompanijskog dobra, a ne iz straha od sankcije (Kritika čistog kompanijskog uma).

5. Peto S je pridržavanje Svih ovih tačaka. Timske grupe u kompaniji ocenjuju međusobno primenu ovih načela, pri čemu postoji svojevrsna ravnopravnost između rukovodstva i zaposlenih. Kako je krilatica Kaizena da je psihofizičko stanje zaposlenih osnova za napredak jedne kompanije, tu ne sme biti omalovažavanja i nekorektnog ponašanja. Možda vam ovo deluje „nesrpski“, ali kroz praksu je potvrđeno da ova metoda dovodi do laganog poboljšavanja učinka, bez nepotrebnog otpuštanja radnika i velikih finansijskih ulaganja.


Kaizen vam može pomoći da uštedite, ali ne na račun ljudi koji bi ostali bez posla, već prevencijom rasipnosti. Naravno, sve ovo nije pilula koju popijete i odjednom postanete pametniji, već opšti način razmišljanja koji se, kao i svaki drugi, vremenom i uspesima implementira u svest ljudi.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel