Solidarna kafica
Preko ramena > Kulturni dodatak > Predstava „oPOMENa – 10 godina posle Đinđića“ - Dokle nas je dovelo „gledanje svog posla“

Predstava „oPOMENa – 10 godina posle Đinđića“

Dokle nas je dovelo „gledanje svog posla“

Autor Marija Dukić 2013/4/11 : Tekstovi istog autora

Predstava-performans „Opomena-10 godina posle“ okupila je 16 mladih glumaca dajući im šansu da iskažu svoja osećanja i razmišljanja vezana za proteklih 10 (izgubljenih) godina, svoje razočarenje neangažovanjem njihovih roditelja u stvaranju boljeg sveta i priliku da glasno viknu da nisu zadovoljni situacijom.

Ovoj zemlji nije potreban jedan Zoran Đinđić, njoj je potrebno šest miliona malih Đinđića – mogla bi biti kratka poruka performansa „Opomena“.

Mondo o predstavi 

Da, performansa, jer ovo nije klasična predstava. Ona nema uvod, razradu i zaključak, a zadatak publike nije samo da dođe i da povremeno aplaudira. Publika treba da bude postiđena zato što smo i dalje tu gde jesmo. Jer, napredak je od svih nas zavisio (bez namerne aluzije na slogan jedne kvazi reformske stranke koja se krila iza Đinđićevih reči).

U ovoj multimedijalnoj predstavi glumci svojim rečima i pokretom postavljaju veoma bitna pitanja - zašto su moćni roditelji jedina garancija sigurnosti u Srbiji; zašto se posao može naći samo u Beogradu; kako da znaju koja stranka će im obezbediti najbolji posao; dokle će nadareni pojedinci biti bele vrane i sl.

Ako ste apolitični ili defetista onda nemojte bacati pare da gledate ovu predstavu – biće vam dosadno. Kako definisati kome je ona namenjena? Možda je najlakše sloganom za Peščnik: Ako vam je dobro, onda ništa. Ali ova predstava nije samo za publiku Peščanika, ona je za sve one koji misle svojom glavom. „Opomena“ ne favorizuje nijednu ideologiju, ona je zapravo na strani kritičkog razmišljanja, bilo da ste za EU ili Rusiju, za slobodno tržište ili plansku ekonomiju, za crno ili za belo...

Prvi red na premijeri „Opomene“ 9. aprila činili su, kao i uvek, neki od viđenijih političara. Glumci, kao da su se samo njima obraćali, su ih pitali zašto nisu, umesto da ponavljaju Đinđićeve misli, sledili njegove ideje.

Odgovora opet nije bilo. Niko ga nije ni očekivao na predstavi kad ga ne dobijamo ni u medijima. Ali napokon smo, posle decenije bavljenja aferama, senzacionalizmom, populizmom i estradnom politikom, čuli pravu kritiku sistema i njegovih šrafova, nas samih.

I to iz usta Đinđića ali i Čerčila, čak i filozofa poput Platona čiji Sokrat u svojoj odbrani odbacuje strah od smrti, mišljenje neinformisanog javnog mnjenja ali i objašnjava zašto većina uvek mrzi one koji govore istinu i zašto su oni koji „su na glasu“, odnosno oni koji su na najboljim funkcijama „najpraznoglaviji“, što je u principu najrealnija slika današnjice.

opomena

Glumački ansambal pored autora predstave Branislava Lečića, čini i sveža glumačka krv: Tijana Maksimović, Đorđe Kreća, Iskra Brajović, Lazar Dubovac, Janko Cekić, Vladan Milić, Miljana Gavrilović, Andrija Daničić, Marko Milovanović, Aleksandar Milisavljević, Maja Jovanović, Boris Kargotić, Jelena Rakočević, Maja Jovanović, Milena Jovašević i Marta Milosavljević. Oni tvrde da su među mnoštvom mladih glumaca izabrani baš zato što imaju čvrsta uverenja koja su spremni da brane ali i zato što imaju želju da nešto promene, umesto da kao ostatak njihove generacije „bleje“ na društvenim mrežama.

Ono što smo mi zapazili je da imaju dosta energije koju su samo za to jedno veče preneli za nas, ali onda smo se na povratku kući, razmišljajući o Đinđićevim rečima da svi možemo da radimo po 12 sati, da poklonimo svoje dve godine života ovoj nesrećnoj zemlji, po ko zna koji put zapitali: „Ma za koga bre ja to da radim, za ove lopove na vlasti?“

Lopovi, nesposobnjakovići, neobrazovani – koji god da je njihov problem, oni su ti koji nas odvraćaju da zasučemo rukave i uradimo nešto za našu zemlju. Onda valjda treba da menjamo njih, zar ne?

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel