Solidarna kafica
Preko ramena > Fokus > Medijska hajka protiv profesora Čedomira Čupića - Ako ne uspe napad za korupciju, uspeće za zlostavljanje

Medijska hajka protiv profesora Čedomira Čupića

Ako ne uspe napad za korupciju, uspeće za zlostavljanje

Autor Marija Dukić 2013/3/22 : Tekstovi istog autora

Sa studija novinarstva na FPN-u u dobrom sećanju su mi ostali retki profesori, a jedan od njih je Čedomir Čupić. Sada međutim neka nova generacija pokušava da nas ubedi da je taj čovek seksualni manijak. Dok ga "neki novi klinci" napadaju moja generacija ga i dalje brani po društvenim mrežama. Ko je sad tu u pravu?

Verovatno smo svi donekle u pravu, samo su neki od nas zloupotrebljeni zarad tuđih ciljeva a da to ni sami ne shvataju. Naime, vest o tome kako Čupić seksualno uznemirava studentkinje pojavila se u Kuriru. Ne bih da komentarišem objektivnost i profesionalizam ovih novina (mada ih mnogi ne doživljavaju kao novine) ali bih se osvrnula na činjenicu da se ovaj list potpuno neprofesionalno bavi profesorom Čupićem već duže vreme – mnogi misle po instrukcijama jednog drugog profesora sa Političkih nauka, koji je sa Čupićem u javnom sukobu već decenijama. Šta god bio razlog hajke protiv ovog profesora prosto je neverovatno to što ove novine ne prezaju ni od čega kako bi ostvarile svoj cilj – pre nedelju dana u njima je objavljeno da je protiv ovog profesora podneta krivična prijava jer je potpisao zapisnik sa nepostojeće sednice, ali kako od toga nije bilo ništa, pojavila se priča o ovom „seks skandalu“. Zbog toga su se i pobunile razne nevladine organizacije navodeći da je "iskustvo iz devedesetih pokazalo da ovakve kampanje mogu da dovedu do slamanja moralnih vrednosti, ugrožavanja ljudskih prava i vladavine prava i sveopšte duhovne i društvene krize".

O kakvim se to moralnim vrednostima radi? Profesor Čupić više od decenije pokušava da da svoj doprinos borbi protiv korupcije u našoj zemlji. Studenti iz moje generacije koji su se vozili devetkom često su ga sretali kako se tramvajem vraća sa predavanja, za razliku od mnogih njegovih kolega koji su pokazivali da imaju mnogo veći standard od njega. Niko nije morao da nam kaže, kod njega smo nekako uvek videli da je iskren u svojim ciljevima. On nije obarao studente iz hira, i nije tražio više od svoje plate, što je nažalost bila veoma bitna stavka za studente koji su bili ucenjivani čak i kupovinom nečijih knjiga koje su imale sopstveni broj tako da jednu ne mogu pozajmiti od starijeg kolege već je moraju kupiti da bi stekli pravo da izađu na ispit, a da ne pričamo tek o kupovini ispita. Ne, mi smo kod njega normalno polagali ispite.

cupic

Plakat koji su uradili bivši studenti profesora Čupića


Da smo živeli u Americi verovatno bi i nama smetala njegova retorika. Voleo je što su mu predavanja posećena pa je umeo da odluta u svojim digresijama, znajući da je većini studenata rano ujutru sve zanimljivije od sociologije. Da, pričao je i o seksu, zato kažem da bi nam verovatno smetao da smo izvanredno politički korektni (kao Amerikanci), ali mi smo društvo u kojem javni servis emituje rijalitije u kojima ljudi priznaju da tuku svoje žene a uspeh nam je što se danas poslanici gađaju samo cipelama, kad se setimo šta su sve ranije radili.

Čupić, koji je pričao o svemu i svačemu, nas je često zasmejavao i, što je još bitnije, držao budnim. Jer, imali smo profesore koji su umeli kao roboti da pričaju satima o stvarima koje, sigurna sam, ni sami ne razumeju. Ali Čupić je bio drugačiji, životniji. Objašnjavao nam je kastinski sistem u Indiji primerima iz savremenog života i mode. Davao je svakakve nebitne savete poput onog da se nalazimo sa dečkom ispred knjižara jer će tako on gledati u izlog iste a ne u devojke koje prolaze. Da, pričao je i o seksu, ali nije se obraćao nikome konkretno već je, uverena sam u to, pominjao seks da bi nam održao pažnju. Ja se na njegovim predavanjima, koliko se sećam, nisam osećala ugroženo.  

Možda su međutim ove nove generacije svesnije svojih prava od nas. To sebi sve vreme ponavljam ali mi opet ne ulazi u glavu kako to da se žale protiv relativno bezopasnog Čupića koji tako otvoreno priča o svemu i svačemu (što nije baš odlika seksualnih predatora te vrste) a niko ne pominje one profesore koji kada uđete na konsultacije za vama zaključaju vrata? Tokom studiranja naslušala sam se najgroznijih mogućih priča - od agresivnih nasrtaja na studentkinje, preko ocenjivanja na osnovu veština pokazanih u krevetu (ili češće automobilu) do stidljivih poziva na piće od strane mlađih profesora i asistenata (ti još treba da se kale). Nijednom glavni junak takvih priča nije bio Čupić.

Njegova krivica je to što voli da bude u centru pažnje i zato ponekad i pretera sa eksploatisanjem politički nekoreknih tema, ali mene i dalje muči pitanje ko su te devojke koje su ga optužile za seksualno uznemiravanje i da li one stvarno žele da se bore za svoja prava? Da li je njihovo ljudsko pravo narušeno time što neki tamo stariji, naizgled bezopasan čovek priča o tome šta je poljubac i kako se postiže orgazam ili kada ih neko uhvati za ruku i uvuče u kabinet na “konsultacije”? Da li im ne smeta to što je većina profesora oženjena bivšim studentkinjama, što neke devojke koje ne znaju da sklope dve prosto proširene rečenice na volšeban način prolaze ispite i završavaju fakultet ili što neki profesori pred njima pipkaju čak i svoje asistentkinje? Gde su tada ti borci za ženska prava?

I da li neko ko pretenduje na bavljenje novinarstvom sme da dozvoli sebi da se tako olako kocka sa nečijim životom? Jer ovde je u pitanju i profesionalni ali možda i privatni život pomenutog profesora.  

I ako se sve dobro završi po profesora Čupića, ne mogu a da ne zaključim da on nikako neće moći da nađe svoj mir. Ako ni zbog čega drugog onda bar zbog toga što te devojke, borce protiv rodno zasnovanog nasilja i uznemiravanja, nije naučio da kritički misle – jer svi mi znamo šta i na koji način radi Kurir. Neko ko želi da se bavi istraživačkim novinarstvom ne bi smeo da upada u takve zamke.

Ja se nadam da će ova ugrožena vrsta - interesantni profesori, koji su neformalni i koji se trude da studentima budu zanimljivi – opstati na FPN-u. Jer, kako je krenulo, uskoro ćemo imati protokolarne robote umesto profesora, kojima će biti propisan način predavanja, ispitivanja a možda i sedenja. Jedan moj bivši kolega je na svom fejsbuk profilu predložio Kuriru da objavi i priču o profesoru Vladimiru Pavićeviću pod naslovom “Profesor FPN u turskom sedu zavodi nevine studentkinje“. Evo i dokaza za tu tvrdnju:Jer, neprihvatljivo je da neko sedi u turskom sedu i time pokazuje svoje genitalije, što je verovatno kada se dobro izanalizira prikriveni poziv na seks. Zar ne?  Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel