Solidarna kafica
Preko ramena > Kulturni dodatak > ZAGREBDOX: Život obojen crveno - Upoznajte Fokkensice

ZAGREBDOX: Život obojen crveno

Upoznajte Fokkensice

Autor Katarina Starčević 2013/2/28 : Tekstovi istog autora

Upoznajte Fokkensice priča je o jednojajčanim blizankama, Martine i Louise. Priča je to koju definitivno ne očekujete o jednojajčanim blizankama. Priča je to obojana crveno.

Martine u izlog na poslu stavlja štikle. Kožne čizme objesi o malu kukicu uz vrata. O drugu kukicu objesi kožni grudnjak. Na štikle još doda bananu. Zatim sama sjeda na stolicu u izlogu, jer je ono što se prodaje na njenom poslu – upravo ona sama.

U dokumentarcu Upoznajte Fokkensice (prikazanom u programu ZagrebDoxa „Biografski DOX“) upoznajemo dvije sestre – jednojajčane blizanke Martine i Louise Fokkens. Redatelji Rob Schröder i Gabriëlle Provaas pronalaze ih iza izloga u amsterdamskoj Crvenoj četvrti, gdje „borave“ već četrdesetak godina – Martine još uvijek kao „ponuda“, a Louise samo kao prolaznik. Sa svojih 70 godina na leđima, i podosta nakupljenih kilograma na nogama i trbuhu, Martine je, vrlo lako moguće, najstarija djelatnica najstarijeg zanata na svijetu. Louise se povukla prije dvije godine jer ju iste godine, a i isti kilogrami, onemogućuju u kvalitetnom obavljanju posla. Dotad gotovo da i nije bilo razlike između dviju sestara – isti hobi (slikanje), isti, i to zajednički, način provođenja slobodnog vremena (plešući uz kanal dok ih znatiželjni turisti fotografiraju), isti način odijevanja (doslovno uvijek nose istu odjeću!) i isti posao.

Meet the Fockers

Dok promatramo stare crno-bijele slike koje potvrđuju priču koju nam pričaju, ujedno listamo album njihova života, koji je s vremenom poprimio crvenu nijansu, ali i „života“ prostitucije. Iako njihova priča nije završila s Louise, počela je upravo s njom. Prvi muškarac kojeg je zadovoljila bio je njezin nasilni muž – prodala je svoje tijelo kako bi zadovoljila njegovu potrebu za novcem. Poslije je trebalo zadovoljiti razne muškarce kako bi zadovoljile svoje svodnike, a naposljetku su uvidjele da jednostavno svaki muškarac ima svoju potrebu, a one same mogu naći način da te potrebe zadovolje – bilo da im posuđuju svoje haljine u koje se oni oblače, bilo da ih tuku palicama dok oni viču „Ubij me!“, kraj je uvijek isti. Njihov je posao postao rutinski, a one ga veselo prepričavaju za ručkom ili ljenčareći na plaži.

Iako Martinin podsmijeh jasno odgovara na apsurdno pitanje „Je li ovo njezin životni san?“, iako kaže da kada bi mogla krenuti ispočetka, nikako ne bi ponovila isto, u ovom ćete dokumentarnom filmu ipak najmanje osjetiti gorčinu, a na kraju će vam zapravo postati jasno da su sestre Fokkens zadovoljile i vas – zabavivši vas!

ZagrebDox je festival dokumentarnog filma koji se održava od 24. februara do 3. marta 2013. godine.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel