Solidarna kafica
Preko ramena > Prikolica > Ukrajinka koja je za vreme Drugog svetskog rata oduševila američku javnost - Major Ljudmila Pavličenko

Ukrajinka koja je za vreme Drugog svetskog rata oduševila američku javnost

Major Ljudmila Pavličenko

Autor Preko ramena 2013/2/26

I u najrazvijenijim zemljama sveta žene i dalje zarađuju manje od mušaraca. Kod nas je  pre neki dan objavljeno da za isti posao tzv. lepši pol zarađuje 3,3 odsto manje od muškaraca.

Napredak se pak vidi u domenu zaposlenosti - danas se žene sve češće nalaze na visokim političkim i korporativnim pozicijama, o čemu najbolje svedoči kancelarka najrazvijenije evropske ekonomije, Angela Merkel. Smithsonian.com pak piše da su žene i pre 70 godina radile odgovorne i poslove koji se tradicionalno smatraju muškim, i to na primeru jedne sovjetske poručnice iz Drugog svetskog rata.

Visokoodlikovana poručnica Ljudmila Pavličenko stigla je u Vašington krajem 1942. kako bi uticala na američke vlasti da se uključe u rat protiv Nemačke na “drugom frontu”.

Ona se sastala sa predsednikom Frenklinom Ruzveltom i tako postala prvi sovjetski građanin koji je posetio Belu kuću. Tu je upoznala presednikovu ženu Eleonoru Ruzvelt koja ju je povela sa sobom na proputovanje po Americi da drži predavanja o ženama u borbi. Pavličenko, iako stara tek 25 godina, je više puta bila ranjavana u borbi. Ona je već stekla svetsku slavu kao veoma uspešan snajperista sa do tada 309 potvrđenih žrtava.

Eleonora i LjudmilaPavličenko, inače rođena Ukrajinka, je postala miljenica američkih medija jer im je otvoreno odgovara na sva pitanja o ratnim iskustvima. Međutim kako je njena turneja odmicala ona je imala sve manje strpljenja za novinare. Mediji su počeli da joj uzvraćaju istom merom – neki su pogrdno komentarisali njenu težinu ili njen modni stil, dok bi se drugi bavili trivijalnostima iz njenog života. Napadi su bili sve češći i ticali su se uglavnom manjka ženstvenosti.

Uprkos svemu tome, Pavličenko je zainteresovala Amerikance za rat protiv Nemaca, uverivši ih i da su žene bitan faktor u borbama. Mislila je da žene u društvu treba da imaju viđeniju ulogu i na svakom koraku se trudila da dokaže da je ravnopravna sa muškarcima. U vojsci je radila i veoma opasne zadatke kao što je i kontrašpijunaža, pri kojoj je bila usred žestokog snajperskog okršaja.

Pošto je ranjena šrapnelom u lice povučena je sa ratišta da bi obučavala buduće snajperiste. Nemci su znali za nju i pokušavali su na razne načine da je podmite kako bi prešla na njihovu stranu ali ovi pokušaji su bili bezuspešni.

Njen boravak u Americi bio je možda još plodotvorniji od njene borbe „prsa u prsa“ na ratištu. Pokazala je da za žene ne postoje granice.

Mnoge Amerikance koji su je sreli interesovale su trivijalnosti, poput toga da li žene vojnici na frontu nose šminku i sl, ali ona im je uvek pristojno davala kutroazne odgovore poput onog da nemaju vremena da misle o lepoti. Na proputovanju sa Eleonorom Ruzvelt naučila je da izbegava “glupa pitanja o tome da li sređujem nokte ili kovrdžam kosu”, po sopstvenom priznanju. Na američku publiku koja je slušala njene govore u velikoj meri su uticale Ljudmiline sledeće reči: “Gospodo, imam 25 godina i do sada sam ubila 309 nacista. Zar ne mislite da ste se dosta sakrivali iza moje suknje”.

Smatrala je da svojim delima poziva žene na osamostaljenje. „Šta god radile, mi sovjetske žene smo tretirane ne samo kao žene već i kao ljudska bića. I zato ne osećamo polna ograničenja, zato smo tako prirodno zauzele mesta pored muškaraca u prvim borbenim redovima“, poručivala je. Želja joj je bila da američkim ženama prenese svoju veru u njih, i iskustva naprednih Ruskinja i Ukrajinki koje su shvatile da mogu biti ravopravne sa muškarcima.  

Na povratku kući sa ovog puta unapređena je u majora i proglašena herojem, ali Rusija je morala da čeka još dve godine da se Amerika odluči na borbu protiv nacista.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel