Solidarna kafica
Preko ramena > Fokus > Generali u krevetu - Kad ljubav osvaja

Generali u krevetu

Kad ljubav osvaja

Autor Milutin Mitrović 2012/11/26 : Tekstovi istog autora

„Javnost je protiv njega bez sumnje. Potiče iz ugledne porodice, poseduje pristojno bogatstvo i mnoge vredne lične kvalitete, shvatio je brzo da dospeti do uspeha znači vešto dozirati laskanje i sarkazam /.../ Njegovu reputaciju pomućuje održavanje opasnih veza /.../ Ne cene ga, ali mu se ulaguju...“ Ako ste u ovom opisu prepoznali direktora CIA, generala Dejvida Petreusa, ja sam postigao nameru, ali uopšte nije reč o njemu – tako je, naime, francuski pisac Šoderlo de Laklo u 18. veku opisao svog glavnog junaka u komediji „Opasne veze“. Te su veze - ali nimalo komične - ono što je platio karijerom general Petreus. On će uprkos velikoj bliskosti sa Ocem i Sinom Bušom, kao i značajnim uspesima u ratovanju od Iraka (2003.) preko Bosne, Avganistana, pa Iraka ponovo – ostati zapamćen po ženskarenju, a ne po vojnim poduhvatima.

Petreus je pripadao čvrstom jezgru republikanske neokon struje koja je Buša Mlađeg uvalila u dva rata u Aziji. U tom kontekstu uspeo je da se domogne titule „Number One“ u vojsci i time automatski postane meta pisaca biografija. U Iraku je general zaradio četvrtu zvezdicu na epoleti, posle koje postoji još samo odlazak u penziju. Tako je i Petreus otišao u penziju avgusta 2011. da bi ga već septembra Obama pozvao i poverio mu Central Intelligence Agency – CIA, sa svim njenim zakulisnim igrama, mrakovima, spletkama i dakako sakupljanjem važnih informacija poverljivog karaktera.

Umesto njegove sjajne vojničke karijere, mene, iskrenog protivnika vojske i uniforme, više interesuje kako je jedan vojničina, koji je ceo svoj suvisli život, od Westpointa, slavne vojne škole, do penzije i posle nje, odbacio zbog ljubavi. Inače Westpoint nije više ono što je bio u Petreusovo vreme. Danas ta vojna škola svim silama mami mlade belce da se upišu, jer niko više ne voli rat i ubijanje i samo još zbog bede, nezaposlenosti i drugorazrednog društvenog položaja crnci i hispanosi hrle tamo. Možda Petreusa lakše možemo razumeti ako navedemo da je njegova naočita biografkinja, Pola Brodvel, 20 godina mlađa, lepog izgleda, atletskog tela (u jednom talkshow je voditelja koji je želeo da se sa njom sportski odmeri deklasirala sa rezultatom 58 prema 39 sklekova) i velikih ambicija, jednostavno zavrtela pamet već prilično olinjalom generalu. I, da se opet poigramo literaturom: da nije zapostavljena ljubavnica Džil Keli konkurentskom FBI i medijima dostavila strasnu generalovu prepisku sa Polom, možda bi sve ostalo na nivou komedije „Ljubovna zavist čerez jedne cipele“ Joakima Vujića. Ovako odlete najslavniji general i neprikosnoveni špijunski bos – a zašto? Pobedila je ljubav, ni malo ratnička osobina, u koju se pouzdaju samo oni što nose transparente: PEACE!

Pola Brodvel radi sklekove

Za miroljupce pravo je uživanje gledati kako pokreće „domino efekat“ u američkom vojnom vrhu. Tom Rik u romanu The Generals piše da u Pentagonu, zgradi veličine grada sa milion i po uniformisanih stanovnika, „vlada kultura mediokriteta, karijerizma i pravilo da valja prvo 'čuvati svoju stražnjicu'”. Vašington je s druge strane „jedino mesto na svetu gde je zvuk (ogovaranja) brži od svetlosti“. Valja biti vešt i uvek na oprezu da bi se opstalo između te dve hridi. Ostaje u analima da je 2007. godine pukovnik Pol Janling, napisao prerano neka zapažanja koja pored ostaloga glase: „Mnogo gore konsekvence čekaju običnog vojnika ako izgubi pušku, nego generala koji je izgubio rat /.../ Generali u današnjim ratovima ostaju na frontu samo po šest meseci, trudeći se da ne ulaze u rizike koji bi štetili karijeri i održavaju stalne dobre odnose sa političarima iz Vašingtona. Iz dosade koji put skliznu u po neku aferu, ljubavnu ili poslovnu, trudeći se da to ostane vojna tajna“. Pukovnik je posle toga morao da se oprosti od karijere, no afera sa generalom Petreusom konačno je naterala generalštab američke vojske da donese „Etički kodeks“ po kojem, gl’ete komedije, svi generali moraju redovno da se podvrgavaju testu moralnosti.

Samo u roku od dve sedmice posle Petreusa odletela su još četiri generala. Prvi je Džon Alen, Petreusov naslednik u Avganistanu. Ono što se zna glasi da je bio više nego prisan prijatelj sa Džil Keli, koja je provalila postojanje lascivne prepiske Petreusa i neodoljive Pole. Dovoljno da se general Alen oprosti od nominacije za komandanta NATO – koja je bila na domak. Odleteo je general Vilijam Vord, šef komande za Afriku, jedan od retkih crnaca na toliko visokom položaju. Voleo je „slatki život“ ali mu ga je zagorčala komanda oduzevši mu jednu zvezdicu, a to znači 82.000 dolara godišnje manje plate. Brigadni general Džefri Sinkler, visoko pozicioniran u NATO, šutnut je zbog toga što je kako obrazloženje glasi „nasilno obljubio pet žena oficira iz svog štaba“. Admiral Džejms Stavridis nastradao je zato što je suviše raskalašno trošio sredstva vojnog budžeta na provode, dakako, ne sam. Ovoj dvojici poslednjih je doakala generalka Dženis Kaprinski, bivša komandantkinja zloglasnog zatvora Abu Graib, u kom su zatvorenici neljudski mučeni. Ona se rešila, valjda da okaje odvratne grehe, da uzme u zaštitu žene u uniformi.

Petreus i Pola

Iako zvezdica manje na epoletama, po tabelama Pentagona, znači milion dolara manje penzije za prosečan penzionerski vek, generali se zbog toga retko uznemiravaju. Generalski čin se u civilu može lepo unovčiti mestom savetnika u nekoj kompaniji. Istina, što je karijera manje ukaljana, to je veća nadoknada. No biznis ne zaviruje preterano u donji veš generala. „Novosti“ – glasilo srpske manjine u Hrvatskoj, pisale su još u junu, na osnovu razgovora sa predsednikom Privredne komore Kosova, Safetom Grdžalijom, dakle pouzdanije nego ostali, da: „Glavni operativac NATO akcije ’Milosrdni anđeo’ (bombardovanje zbog Kosova) Klark, danas direktor kanadske kompanije Enviditi, privodi kraju pregovore o kupovini kosovskih rudnika“ i tako naplaćuje svoj udeo u stvaranju kosovske države. No, to je samo jedan od primera generalskog biznisa, koji cinično i nezvanično u Vašingtonu zovu: „Conquer and Plunder“ (Osvoji i opljačkaj).

Od kada je monogamije ima i preljube. Možda i nije najstariji, ali je najugledniji pisani spomenik na tu temu - Biblija. U njoj piše da je car David, ugledavši golišavu Betsabe, suprugu jednog svog generala, izgubio glavu i napravio joj dete. Da bi očuvao svoje dostojanstvo naredio je da generala pojede mrak. Tako se to tada radilo, kasnije su na dvorovima mnogi visoki oficiri puštali u promet svoje lepe i glupe supruge ne bi li preko te linije stizali do generalskog čina. Situacija se promenila od kada je Dvajt Ajzenhauer, dok je kao general ratovao u Evropi, svuda sa sobom vodio Kej Samersbi, koja mu je izigravala šofera i menjala brzine i u krevetu. To mu nije smetalo da postane predsednik SAD. Mutna tradicija američkih predsednika počinje sa prvim po redu Džordžom Vašingtonom, koji je na svom posedu Mount Vernon, radio bezobrazne stvari sa svojim crnim služavkama i izrodio prilično pleme „dvobojne“ dečurlije. Otac njihovog Ustava, treći predsednik po redu, Tomas Džeferson, bio je, valjda u duhu borbe protiv ropstva, odan (pored braka) samo mladoj crnkinji Sali Hemings, čiju je decu tretirao skoro kao svoju. Sve do Bila Kilintona i Monike, istorija je bogata značajnim ljudima koji su svoju usamljenost na vojnom ili političkom tronu pokušavali da „leče“ u zagrljaju sa po nekom nežnom osobom (ne uvek) suprotnog pola. To je lepa ljudska strana otuđenih vojskovođa i vladara. Problem je što ona lepojka koja ih bukvalno otkrije ima velike šanse da otkrije i po neku državnu tajnu. Nikad se ne zna da li je takva dama pala na leđa zabljesnuta blještavom karijerom dotičnog, ili ju je neko podmetnuo da bi snimio pa posle preslušavao „Whispers in bed“ (Šaputanja u krevetu) - dozvoljenu varijantu za mnoštvo možete slušati i vi. Tu, dakako, nema generala.Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel