Solidarna kafica
Preko ramena > Fokus > Tijanić u epizodi “Javni serviser propale generacije” - Šta nas je učio sve ove godine?

Tijanić u epizodi “Javni serviser propale generacije”

Šta nas je učio sve ove godine?

Autor Marija Dukić 2012/11/16 : Tekstovi istog autora

Zamislite da dobijete mandat da neko vreme rukovodite veoma bitnom institucijom koja obrazuje karakter dece, omladine, biračkog tela ali i muzičke publike. I vi onda odlučite da se za veći broj gledalaca takmičite sa šundom Pinka a da pustite B92 da radi vaš posao – istraživačko novinarstvo - za koji vas građani plaćaju. Ti isti građani vašu televiziju podrugljivo zovu Reprizna televizija Srbije jer ništa novo ne snimate a i kada to uradite - bolje da niste. I kao takvu osobu, nije vas sramota da izjavite kako novinari sada ništa ne valjaju i da se iščuđavate kako je to današnja omladina tako neuka i lošeg ukusa. Ne bih da upirem prstom, ali zar krivac nije očigledan?

Posle gostovanja Aleksandra Tijanića na Političkim naukama, gde je na svoj nikada suptilan način “objašnjavao” studentima novinarstva neke stvari o profesiji koju su izabrali, mnogi mediji su objavili da je studentkinjama poručio da su sve iste, da su “vime kupile u istoj prodavnici” kao i da su plod “nesrećnog spermatozoida i uplakane jajne ćelije”...

On je odmah reagovao objavom da je ova njegova izjava istrgnuta iz konteksta, i da je zapravo, parafraziram, studentima želeo da poruči da su u odnosu na prethodnu veoma bleda generacija, bez interesovanja, površna, trivijalna, koja ništa bitno u životu nije stvorila. Ne samo oni, nego svi novinari mlađi od 35 godina.

Ne, mi nemamo Bitlse, Šezdesetosmu, fudbalskog prvaka sveta, Nobelovca poput Andrića, Pikasa, Arsena Dedića... Ali ko je za to kriv? Koliko nas je kulturno uzdigao njegov RTS? Taj “javni servis” na kome u jutarnjem programu gledamo kako Ceci ispadaju grudi iz nepostojeće majice, ta televizija na kojoj se emituje Žikina šarenica, na kojoj gledamo kako se babe češljaju i kako muževi po koji put “ćušnu” ženu u jednoj od najglupljih emisija koje se prave zarad namirivanja najnižih ljudskih nagona, voajerskih u slučaju emisije “48 sati svadba”... Ta generacija mladih ljudi nije učestvovala u izgradnji ovako lošeg sistema, ona se u njemu guši pokušavajući na jedvite jade da opstane. Da, činjenica je, mi ne čitamo debele filozofske knjige kao što su naši očevi – i danas se sećam koliko je moj deda voleo Hegelovu dijalektiku a kako sam je ja učila iz skripti – ali mi ni ne radimo efektivno četiri sata kao oni u komunizmu. Mi smo odrasli u sistemu gde se po 10 sati dnevno i po koji sat kući posle posla radi za puko preživljavanje, onom koji nam je Tijanićeva generacija ostavila. Zašto nas nisu naučili pravim vrednostima? Zašto se ta njegova javna televizija nije borila da nam život bude lakši i lepši, zašto nije razotkrivala korupciju, krađu državnog novca i druge pošasti koje su postale sastavni deo ovog društva? Šta je ta televizija nama usadila kao vrednosti, koliko je ona kvalitetna, da li Tijanić ima pravo njom da se hvali?


Taj RTS mnogi zovu Reprizna televizija Srbije, jer najčešće na njoj gledamo Bolji život i Otpisane. Šta je postigao taj isti Tijanić koji nama poručuje da smo neuspešni? Koja serija nastala za vreme njegovog rukovođenja javnim servisom će se reprizirati za 30 godina, kao taj Bolji život koji znamo napamet? Ona jadna Bela lađa? Limunada Greh njene majke? Ili ona serija u kojoj glumci nikako da potrefe provincijski akcenat koja se zove Moj rođak sa sela?

selo gori a baba se češlja

Kako taj čovek ima obraza da deli packe onima koji, ako nisu ništa dobro napravili, ono bar nisu ni ništa loše, odnosno nisu degradirali jednu čitavu naciju, moralno, kulturno i vrednosno? Mene interesuje čime je Aleksandar Tijanić zaslužio da postane direktor javnog servisa 2004.? Nije ispunio čak ni formalni uslov da direktor RTS-a mora imati završen fakultet, a opet je to postao. Od tada do danas imao je silne ispade, od šamaranja omladinaca po hodnicima sudova do ubijanja muva po studiju matične medijske kuće. U Engelskoj je šef BBC-a Džordž Entvisl posle samo dva meseca na ovoj funkciji dao ostavku jer je u vestima objavljena jedna neistina. Kod nas se izgleda lakše menja i vlast (koja isto tako voli da pušta korenje u foteljama) nego direktor javnog servisa. Da se razumemo, nemam ja ništa lično protiv njega, da direktor RTS-a radi dobro svoj posao ja bih ga doživotno zadržala na ovoj funkciji. Ali šta vam govori činjenica da niko više neće da plaća javni servis? Da li mislite da Britanci imaju tolikih problema u naplati pretplate?

Zašto bi doduše bilo ko plaćao nešto RTS-u? Poenta javnog servisa je borba protiv kiča i šunda koji pomaže komercijalnim televizijama da prikupe publiku. Poenta je pravljenje manje popularnih ali neophodnih programa. Poenta je briga o manjinama, emitovanje sadržaja na njihovim jezicima. Poenta je pružanje nezavisnih informacija i kulturnih sadržaja koje naši sugrađani inače nemaju gde da vide. Ili bar ne mogu na Pinku da ih vide.

Koliko dečjeg programa danas ima na javnom servisu, gde je gurnut program za manjine, zašto javni servis – koji mi za to plaćamo – nema Insajder ili neku približno istraživačku emisiju? Dajte mi da biram kome ću da plaćam pretplatu i pre RTS-a biće i Studio B i B92, i HRT. Ne gledam RTS, jer je ispod mog nivoa.

I možda ništa nisam stvorila, možda ne mogu da se merim sa starijim i poznatijim novinarima, piscima, revolucionarima, ali ja bar nisam uništila vrednosti ovog društva. Nisam prihvatila funkciju kojoj nisam dorasla. Ja sam novinar. Ne želim da budem zvezda. Slava nije merilo nečijeg kvaliteta, posebno ne u Srbiji. Mene su na fakultetu učili (bolji od Tijanića) da su novinari gatekeeperi - stražari koji se trude da uvek drže otvorenima vrata iza kojih vlast pokušava da sakrije informacije od javnosti. Mi treba da se borimo za istinu a ne da budemo zvezde po Tijanićevim merilima.

Dakle, omladino, treba da se obrazujete, da što više čitate, da razmislite zašto želite da budete novinari, ali pre svega treba dobro da razmislite o tome zašto do sada niste reagovali na to što vas proziva neko kalibra našeg poluobrazovanog direktora javnog servisa?

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel