Solidarna kafica
Preko ramena > Tehnologija > Na Facebooku plati, pa korisnike klati - Marketing na društvenim mrežama

Na Facebooku plati, pa korisnike klati

Marketing na društvenim mrežama

Autor Uroš Nedeljković 2012/11/5 : Tekstovi istog autora

Prethodnih meseci vlasnici stranica na Facebook društvenoj mreži su primetili da sa ove mreže da njihove sajtove dolazi značajno manje posetilaca nego ranije. Vlasnici brendova od skoro moraju da plaćaju objave sa svojih stranica i nisu zadovoljni tom činjenicom.

Isto smo zapazili i mi sa Preko ramena. Iako imamo sve više „fanova”, sa Facebooka dam dolazi sve manje korisnika. Proveravali smo i istina je – svaki korisnik sada mora da se plati.

Nakon što je Facebook izašao na berzu i slavno izgubio prvobitnu nerealnu vrednost, investitori su pitali: „Ako želimo da dalje ulažemo u vaše akcije, zanima nas – čisto iz radoznalosti – kako ćete vi da zaradite neke pare?” Drugim rečima, tražili su održiv poslovni model.

U Facebooku su mozgali i setili se da, pored prodaje podataka o korisnicima „ispod žita” kompanijama, imaju još nešto da naplate, a da to nisu bezvezni oglasi sa strane. To je ogromna baza kompanija, brendova, udruženja i čega sve ne sa armijama korisnika koji ih „vole” tj. „lajkuju”. Tako je ova društvena mreža počela da naplaćuje što se naplatiti može.

Facebook se brani time da ne želi da zidovi njihovih korisnika budu natrpani objavama sa raznih stranica već da se ovako valjano vidi šta ko ima da promoviše, naravno, to treba da plati. Tako ispada da je Facebook stao na stranu korisnika protiv „komjuniti menadžera” i „onlajn marketingaša” tj. protiv marketinga na društvenim mrežama. Time se ova društvena mreža po prvi put našla u delikatnoj poziciji da po prvi put pokušava da napravi balans između brendova i korisnika, pomažući brendovima da dosegnu svoje korisnike i da zaradi novac od toga.

Iako na mnogim stranicama broj korisnika raste, kao na primer kod stranice bloga „Dangerous Minds” gde je primetan skok broja „fanova” sa 29.000 na 53.000 korisnika, dolazne posete ka sajtu su pale od polovine do jedne trećine nekadašnjeg broja. Kažu da su time mnogi vlasnici stranica koji su fotografi, karikaturisti, društveni aktivisti, blogeri, umetnici i mali preduzetnici izgubili način za promociju svog rada. Ovo pogađa i naš sajt, kao entuzijaste i volontere.

Nju Jork Observer” je u septembru 2012. godine pisao da su mnoge stranice izgubile broj poseta, kao na primer zvanična stranica starlete Kim Kardašian čije objave sada dosežu samo do 15% zainteresovanih korisnika. „Facebook je namerno pokvaren”, izjavio je Rajan Holidej PR, u tom tekstu.

FacebookIako korisnici besne, Facebook kaže da se bavio onim što je uvek radio – predstavljao sadržaj korisnicima koji ga zanima. Facebook, kaže, da se trudi da korisnici ne budu zatrpani objavama sa hiperproduktivnih stranica i da je uvek bilo tako.

Iz Facebooka su za sajt ArsTehnica (odakle delimično i prevodimo ovaj članak) izjavili da sve objave moraju biti zanimljive (angažovane) kao što su zanimljive od familije i prijatelja. Sa ArsTehnice se pitaju kako je to moguće, kada će loše objave se svejedno pojavljivati ako budu plaćene?

Filip Zigoris, Facebookov inženjer koji radi na oglasima, na svom blogu je pojasnio da se promovisane objave ne pojavljuju automatski na svačijem profilu i da konstantno prate signale od korisnika. Signali su ili lajkovi ili komentari kao i opcije sakrivanja objava i obeležavanje istih kao neželjenih. „Za objave koje vidite da nisu dobile dosta odgovora, možete uplatiti promovisanje kako bi stigli do većeg broja korisnika”, rekao je i dodao da objave na koje korisnici dobro reaguju mogu biti promovisane da stignu do još više korisnika, čak i van interesne sfere tj. onih koji stranicu nisu „lakjovali”.

Prema majskoj statistici, prosečan korisnik društvene mreže Facebook ima u proseku 229 prijatelja i samo 17% njih ostavlja novi status jednom ili više puta dnevno. U avgustu je prosečna Facebook stranica imala 40.000 fanova i jednu objavu dnevno. Sudeći po ovoj statistici, Facebook je odlučio da „spasi” korisnike od neželjene objave od strane Facebook stranica.

Spemovanje od sada mora da se plati.

Jedan od načina da dobijate više informacija sa određene stranice, na primer naše Preko ramena na Facebooku je i taj da kada odete na stranicu u opcijama desno izaberete „add to interest list”, ili kako se to već piše na srpskom. Međutim, ni tada niste sigurni da ćete dobiti ono što volite. Za marketinške stručnjake i dalje važi savet. Google je i dalje kralj, a SEO optimizacija je kraljica.

Izvor: ArsTehnica/Preko ramena
Fotografija: Dangerous Minds

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel