Solidarna kafica
Preko ramena > Kulturni dodatak > ZFF: Zlatna kolica osvojio film "Svi u našoj porodici" - Od dokumentaraca najbolji "Nik Slotera za predsednika"

ZFF: Zlatna kolica osvojio film "Svi u našoj porodici"

Od dokumentaraca najbolji "Nik Slotera za predsednika"

Autor Preko ramena 2012/10/21 : Tekstovi istog autora

Još jedna, jubilarna deseta godina je za nama. Bilo nam je lijepo i naporno, poslužilo nas je vrijeme, a uz manje tehničke poteškoće, preživjeli smo uvođenje DCP-a i nove tehnologije", izjavio je irektor festivala Boris T. Matić. 'Zahvaljujemo  festivalskoj ekipi koja je kao nikada do sada odradila svoj posao uz činjenicu da imaju podočnjaka za izvoz i da su svi skupa izgubili oko 500-tinjak kilograma', dodao je.

Prva ovogodišnja Zlatna kolica dodijeljena su najboljem filmu iz programa Kockice. Žiri u sastavu Kristijan Denijer, redatelj i član komisije za nacionalnu selekciju Festivala kratkih filmova u Clermont-Ferrandu, glumica Hristina Popović te redatelj i scenarist Danilo Šerbedžija najboljim su kratkim filmom mladih domaćih autora proglasili film "Terarij" autorice Hane Jušić. "Kratki film je forma koja redatelju daje slobodu da koristi različite načine osjećaja za priču. Hanin snažan i jedinstven potpis odlikuje se visokom estetikom te sinergijom izuzetnog rada kamerom i zrelog osjećaja za dramaturgiju", pojasnio je odluku žirija Denijer. Posebno priznanje žiri je pak dodijelio filmu "Babysitter" autora Ivana Sikavice.

Zlatna kolica za najbolji dokumentarni film te novčanu nagradu u iznosu od 1000 € dobio je film Slotera Nika za predsednika autora Roba Stjuarta. Odluku o najboljem naslovu u spomenutoj kategoriji odlučili su Hana Kulhánková, direktorica Međunarodnog festivala dokumentarnog filma One World posvećenog ljudskim pravima, Miroslav Sikavica, redatelj čiji smo dokumentarni film Oblak premijerno prikazali na prošlogodišnjem festivalu te Mihael Glavodžer, scenarist, redatelj i snimatelj iz Austrije. "Zbog apsurdnosti života i politike, zbog seksi dlakavih prsa, zbog havajskih košulja protiv Miloševića, zbog Nika koji živi sa svojom majkom, zbog Slotera za predsjednika, zbog šarma i poštenja i zbog toga što bi svatko trebao imati priliku da svira punk u Novom Sadu", pojašnjenje je spomenutog žirija. Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji dodijeljeno je izraelskom filmu Život u slikama autorice Tamar Tal i to je "nježan i dubok prikaz odnosa bake i unuka, učinjen s mnogo poštovanja, ljubavi, brige i strpljenja."

zff dodela nagrada

Bane Antović, Mihaela Sirbu, Ivan Sikavica, Shay Levi, Hana Jusić

Žiri za igranu selekciju je bio u sastavu: Jovan Marjanović, voditelj industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala, Mauricio Braući, talijanski pisac i scenarist te Markus Šleinzer, dugogodišnji casting direktor te redatelj dugometražnog igranog filma Michael, dobitnika prošlogodišnjih Zlatnih kolica za najbolji film. Nagradu za najbolji kratkometražni igrani film i iznos od 1000 € osvojio je Šaj Levi za Povratak, koji se, preuzevši nagradu, zahvalio žiriju i publici. Film je nagrađen zato što "se bavi pitanjem koje je vrlo važno u suvremenom izraelskom društvu, istražujući pritom univerzalnu ljudsku temu obiteljske psihe na vrlo zreo način" pojasnio je Markus Šleinzer. Posebno priznanje žiri je dodijelio filmu Barbakan Bartlomieja Zmudae, a Jovan Marjanović pročitao je pojašnjenje: "Barbakan nam je ponudio stvarnu priču, ali s ritmom i ugođajem velikog trilera. Suočen s teškom sudbinom, frustrirani čovjek pokušava popraviti stvari na pogrešan način, što ga dovodi na rub smrti. Ovaj je kratki film dobro realiziran, glumci su uvjerljivi, a vlak, ujedno glavni lik, nastavlja voziti dalje."

Dobitnik glavne festivalske nagrade je film Svi u našoj obitelji Radua Žudea, a pobjednika je proglasio Markus Šleinzer: "Bliskost sa svim likovima koju osjećamo od samog početka, jednostavnost, a ujedno i složenost priče te izuzetan rad s glumcima bili su vrlo uvjerljivi za žiri. Film Svi u našoj obitelji ne nudi dovršenu priču niti je pokušava voditi prema jednom jedinom kraju, i upravo je u tome njegova snaga. Nakon što je priča na velikom ekranu završila, nastavljaju se brojne moguće priče u našim glavama. Što biste više mogli tražiti?" Nagradu Zlatna kolica i novčanu nagradu u iznosu od 4000 € preuzela je glumica Michaela Sirbu koja je istaknula kako se u Zagrebu sjajno provela te se u ime filmske ekipe zahvalila velikoj obitelji Zagreb Film Festivala.

Dodjelom nagrada, a potom i projekcijom filma Zagrebačke priče vol. 2 formalno je zaključen ovogodišnji, deseti po redu Zagreb Film Festival.

Seriju tekstova o ZFF-u omogućila nam je Katarina Starčević

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel