Solidarna kafica
Preko ramena > Kulturni dodatak > ZFF: Zaglavljeni u novom svijetu ili petom godišnjem dobu? - Filmovanje prirode

ZFF: Zaglavljeni u novom svijetu ili petom godišnjem dobu?

Filmovanje prirode

Autor Katarina Starčević 2012/10/20 : Tekstovi istog autora

Budući da ZFF svakodnevno nudi more raznovrsnih filmova - što žanrovski, što tematski, što stilski - svatko si može kreirati svoj set filmskih favorita. Iako svi gradom nose te iste roze programe, stoje u grupicama i listaju ih blizu festivalskih blagajni, svačiji ZFF dan može biti drugačiji. I nadasve raznolik. Moj je petak na ZFF-u bio nekako ekološki obojen. Odnosno, možda "ekološki" ovdje nije dobra riječ.. Konkretnije, u fokusu je bila priroda - i to prikazana s dvije potpuno različite, gotovo paradoksalne perspektive. Dok se Estonci bore protiv ispušnih plinova automobila za udisanje čišćeg, prirodnog zraka, Belgijanci se bore protiv ćudljive naravi prirode za vlastito preživljavanje. 

Ovotjedno se filmsko putovanje nastavilo kroz popratni program i njegov "odjeljak". Moj 3. film, ali je zašlo i u glavni program, među dokumentarne filmove. Ove godine na raspolaganju imamo 16 debitantskih dokumentaraca, a raspon je tema golem: od praćenja "života" podzemnih željeznica velikih svjetskih gradova, do traženja posljednjeg člana Muzeja falusa - onog ljudskog. Program Moj 3. film je novost ovogodišnjeg ZFF-a, a riječ je jednostavno o "uratcima filmaša već poznatih ZFF-ovoj publici čiji su prvi ili drugi filmovi bili prikazani na proteklim festivalskim izdanjima."

U dokumentarnom se tako programu nudi vrlo zanimljiv film, redatelja Jaana Tootsena, Novi svijet. Što ili tko su Novi svijet? Odgovoriti se može na oba načina jer je Novi svijet skupina aktivista iz Tallinna, odnosno njihova zajednica, koja se bori za izgradnju upravo toga - novog svijeta. Lideri su ove zajednice živopisni Erko, dobri duh zajednice, pomalo zanesen svojim idealima i ponekad nerealan u svojim ciljevima i prizemljeniji Marten, koji dijeli Erkov entuzijazam i ideale, ali ih na uravnotežen način pokušava realizirati.

Zajednica pod istim krovom spava, jede i radi te ih ljudi, kako to oni sami kažu, često smatraju "ludim hipicima". A osim njihova načina života, tom nadimku pogoduje i ono što oni zapravo rade: protestiraju protiv novih automobilskih cesta s gas maskama na glavi, protestiraju na automobilskim parkinzima parkirajući umjesto automobila bicikle i sjedeći s teglama biljaka na asfaltu, organiziraju ulične festivale za cijelo susjedstvo ili svima kuhaju večeru, samovoljno crtaju pješačke prijelaze na cesti, ljudima u automobilima koji su zapeli u koloni dijele jabuke, uz svoje pamflete... Ukratko, novi svijet je svijet bez automobila, s biciklima i cvijećem i dobrim međuljudskim odnosima. Novi svijet ili Utopija?

Novi svet

Bez vlastitih financija i poslova koji bi to omogućili, bez vanjskih novčanih poticaja, sa sve većom sumnjom u smislenost svojih ipak nesumnjivo dobrih namjera i sve jačim osjećajem da je njihova borba još jedna donkihotovska borba s vjetrenjačama, Novi svijet doživljava svoju vlastitu apokalipsu - kraj dokumentarca nam donosi kratku bilješku kako se Novi svijet zatvorio 2011. godine. No odmah zatim slijedi bilješka da je zajednica Novi svijet potaknula mnoge susjede da stvore slične "svjetove"... A jednoga dana, tko zna..

Za razliku od prethodnog filma čiji je prevladavajući osjećaj optimizam, u filmu Peto godišnje doba optimizam je netragom nestao. Kao i proljeće. Proljeća nema.
Prve su scene smještene u peto godišnje doba, fašničko vrijeme, na samom rubu između zime i proljeća. Ono bi trebalo završiti zazivanjem proljeća u obliku praznovjernog, karnevalskog običaja: pokušajem spaljivanja borova dovučenih na brdo u povorci koju predvode stravične, goleme lutke muškarca i žene. Najprije tradicijski osudivši Ujaka Zimu za sve zle stvari koje su se dogodile prošle godine, mladić iz sela koji je postao punoljetan ima čast zapaliti fašničku lomaču i otjerati zimu - ali mu to ne uspijeva. Niti ijednoj baklji u ruci začuđenih seljana. Neimenovano belgijsko selo, s djecom (Alice, Thomasom i Octaveom) kao glavnim protagonistima, ostaje zatočeno u tom zlokobnom, karnevalskom, petom godišnjem dobu i vlastitom praznovjerju.

Redatelji Jessica Woodworth i Peter Brosens selo okružuju hladnim pejzažima ispunjenima ogoljelim drvećem, blatnim padinama i poljima, ledenom rijekom i nepristupačnim stijenama, a nad njega nadvijaju vječno sivo nebo. Nadrealnost filma tek počinje zarobljenošću u tom međudobu koje nije ni zima ni proljeće, dobu koje ne postoji, a nikako da prođe, vremenu čija nedefiniranost užasava i uvjetuje daljnju nadrealnost radnje. Polja više nisu plodna, pijetao Fred više ne kukuriče, krave više ne daju mlijeko, pčela više nema. Alicein otac umire dok njegov traktor nezaustavno kruži poljem, ljubav Thomasa i Alice guši se zajedno sa svijetom oko njih, a u posvemašnjoj neimaštini i gladi Alice gubi svoju nevinost za vrećicu šećera. Bezizlaznost iz tog ne-vremena seljane čini tjeskobnima, melankoličnima i ogorčenima te potpiruje ono što ih je i "dovelo" tu gdje jesu: njihovo praznovjerje. Uvjereni da ove godine za sve loše nije kriv Ujak Zima, nego pridošlica Pol sa svojim pčelama, odlučuju ga spaliti. Karnevalsko vrijeme je vrijeme najnižih ljudskih nagona u kojem svi skrivaju svoje pravo lice iza nepomičnih lica maski - tako i seljani, uslijed opće apatije koja je prerasla u bunilo, stavljaju sablasne maske ptica i, budući da lomača opet ne želi gorjeti, spaljuju Pola u njegovoj kamp-prikolici.

peto godisnje doba

Ono što je, vjerujem, većinu gledatelja, kao i mene, zateklo bila je završna scena filma: naime, u posjednje kadrove ulaze nojevi koji su nahrupili u selo. I film završava. Budući da me to zaintrigiralo, pokušala sam kopati po internetu u nadi da ću pronaći neko redateljsko objašnjenje ove neobične pojave, no potraga je bila uzaludna. Jedino na što sam uspjela nabasati bila su tumačenja iz sanjarica, koja se sva slažu u jednom: noj je simbol nesreće... Čini se da seljani opet nisu uspjeli.

Ostala su još dva dana festivala.. Kakva će biti ZFF subota? Hm, hm, hm...

Prethodni izveštaj sa Zagreb film festivala

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel