Solidarna kafica
Preko ramena > Kulturni dodatak > Zagreb film festival: Filmsko putešestvije - Ovo je početak jednog divnog... Putovanja...

Zagreb film festival: Filmsko putešestvije

Ovo je početak jednog divnog... Putovanja...

Autor Katarina Starčević 2012/10/15 : Tekstovi istog autora

Zagreb Film Festival, od milja (i jezične ekonomičnosti) zvan ZFF, ponovno je jučer, 14. listopada (oktobra), pretvorio Zagreb u grad filmova. Filmsko putovanje kroz slavljeničko, deseto izdanje ZFF-a trajat će sedam dana, do 21. listopada, a stotinjak će filmova puniti šest zagrebačkih kina kojima će hodočastiti nekoliko desetaka tisuća ljudi. Filmska groznica i službeno je počela!

Svako putovanje podrazumijeva četiri stvari - pametno natrpan kovčeg, kartu mjesta/države kamo ste se zaputili, kartu za ulaz u odabrano prijevozno sredstvo kojim tamo planirate stići, a hoćete li se klatariti u vlaku ili požuriti avionom sasvim je svejedno ako ste sa sobom ponijeli i četvrtu stvar: dobro raspoloženje. A nje nikada ne nedostaje na filmskim festivalima, zar ne?

Nakon tjedan dana ozbiljnog i pomnog proučavanja programa koje nudi ovogodišnji ZFF, u nedjelju navečer konačno sam smjestila željene filmove među zelene kolumne na žutom papiru - na moj osobni ZFF program. Na mojoj se karti filmskog Zagreba našlo podosta mjesta za "obići": ZFF ove godine svojim posjetiteljima nudi deset programa raznovrsnih filmova. Glavni program ponovno čine dugometražni, kratkometražni i dokumentarni filmovi te natjecateljski nacionalni program kratkometražnih filmova Kockice. U popratnom programu ove godine ima i nekih noviteta, tako da se uz već poznate Bibijadu, Moj prvi film i Velikih 5 mogu pogledati programi Moj treći film, Špijunski film, Retrospektiva Michaela Glawoggera. Šarolik, šarolik izbor...

Bibovi, maskote ZFF-a

Bibovi, maskote ZFF-aA tko će ove godine provozati Zlatna kolica, glavnu nagradu ZFF-a, odlučit će žiri - poseban filmski trojac za dugometražne i kratkometražne igrane filmove, poseban za dokumentarne filmove i poseban za Kockice. U žirijima se nalaze sve sami vrsni filmaši, među kojima i Markus Schleinzer, Jovan Marjanović, Michael Glawogger, Christian Denier i Danilo Šerbedžija.

Strpavši u svoj "kofer" ovaj, nadam se, dobro izrađeni plan i propusnicu za sva ovotjedna filmska putovanja i nabacivši na sebe dobro raspoloženje, spremna sam za još jedan tjedan premještanja svakih desetak minuta na stolicama u kinima u potrazi za udobnijim položajem, gašenja zvuka mobitela prije početaka filmova, molitvi da ispred mene ne sjedne nitko pretjerano visok i zaboravljanja na vanjski svijet kada se ugase svjetla u kinu.

Zagreb film festival

Fotografije: Nina Đurđević i Barbara Šarić

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel