Solidarna kafica
Preko ramena > Fokus > Nova akcija Filipa Vukše: Sa birokratijom na ti - Šalternativa - mapirajte probleme u gradu

Nova akcija Filipa Vukše: Sa birokratijom na ti

Šalternativa - mapirajte probleme u gradu

Autor Preko ramena 2012/10/11 : Tekstovi istog autora

Filip Vukša, student poznat po borbi za unapređenje životnih uslova u prestonici, nastavlja sa svojim aktivnostima „popravljanja“ Beograda i prijavljivanja svega što građanima i građankama smeta. Akciju kontrole drvoreda i podnošenje prijava nadležnima, Filip Vukša i nefomalna grupa „Aktivni Beograđani i Beograđanke“ će uz podršku sugrađana/ki, započeti u Pionirskom parku.

Ovaj dvadesetogodišnji mladić inače studira pejzažnu arhitekturu na Šumarskom fakultetu, ali moglo bi se reći da je već doktorirao na temi građanske inicijative. Filip je u protekle tri godine raznim gradskim službama poslao više od 650 pijava kako bi unapredio život u Beogradu. On je na ličnu inicijativu obeležavao noćna stajališta GSP-a, na njegovu inicijativu je takođe u glavnom gradu zasađeno oko 550 stabala, popravljeno više od 500 bandera, na desetine uličnih slivnika ponovo funkcioniše, a biciklistička staza Dorćol-Ada konačno je uređena i bez rupa.

filip vuksa

foto: B92

U svojoj aktivističkoj "karijeri" suočio se i sa brojnim protivnicima, nedavno je čak i dobio batine od vozača privatnog prevoznika „Lui travela” dok je fotografisao polupano staklo na njegovom vozilu. Naime, vozač pomenutog autobusa je prišao Vukši i počeo da ga vređa i psuje, a onda mu se priključio i kolega iz GSP-a Saša P., koji je Filipa prvo napao verbalno, a onda i fizički. Otpravnika u kućici na okretnici ovo nije zanimalo. Kao i mnogi koji su u ovoj zemlji nešto hteli da menjaju na bolje, u ovom slučaju loše je prošao.


To se međutim desilo pre četiri meseca, a Vukša sada ima novu akciju - "Sa birokratijom na ti". Naime, veliki broj ulica u Beogradu nema zasađena stabla na mestima koja su za to predviđena. Cilj akcije „Sa birokratijom na ti“ u kojoj će građani/e šetati gradom, beležiti nedostajuća stabla a zatim podneti prijave nadležnim institucijama, jeste da pokaže da se aktivizmom i ličnom inicijativom stvari ipak mogu menjati na bolje. Akcija se nastavlja i u subotu 13. oktobra, mesto okupljanja je isti ulaz u Pionirski park, od 11:00 pre podne. Ovo je ujedno i prva promotivna akcija najave internet portala „Šalternativa“ koji će uskoro početi sa radom.

Gradske institucije i birokratija nisu i ne smeju biti nedodirljive i nesavladive. To su ustanove i procedure koje treba da služe svim građanima i građankama podjednako. Sa njima ćemo „na ti“ i to uz pomoć „Šalternativa“ veb sajta.

Uskoro će se na jednom mestu nalaziti informacije za koje je do sada trebalo obaviti desetine telefonskih razgovora ili internet pretraga. Koja je služba, koja ustanova, procedura, formular ili kancelarija nadležna za određeni problem, nepravilnost, deo grada ili oblast. Praćenje rada institucija i službi, diskusije, mapiranje problema u gradu, gotovi formulari... sve će se uskoro nalaziti na Šalternativi – mestu gde smo sa birokratijom „na ti“.

Internet portal „Šalternativa“ i akciju „Sa birokratijom na ti“ neformalna grupa „Aktivni Beograđani i Beograđanke“ sprovode uz pomoć Ministarstva omladine i sporta u okviru „Mladi su zakon“ projekta kog Građanske inicijative sprovode kao resurs centar za grad Beograd.

 Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel