Solidarna kafica
Preko ramena > Fokus > Berluskoni: U(ne)srećitelj u povratu? - Kraj Italije ili kraj EU?

Berluskoni: U(ne)srećitelj u povratu?

Kraj Italije ili kraj EU?

Autor Milutin Mitrović 2012/9/25 : Tekstovi istog autora

Silvio Berluskoni pokušava da se vrati u italijansku politiku. I evropski mediji pišu da bi Berluskonijeva pobeda na izborima značila kraj ne samo evra nego i EU. Njegov razorni potencijal je ogroman. Ankete tvrde da 55 odsto Italijana smatra pozitivnim što Berluskoni nije više premijer. Međutim, izbori se dobijaju sa 35 do 38 odsto glasova i sa mnogo para u kampanji. Dakle, teoretski on bi mogao i da bude čak i izabran!

U poslednjem nastavku feljtona o Berluskoniju obećao sam čitaocima da, ako se moj junak vrati u politiku, nemam drugog izbora sem da ga pratim tekstovima. Posle njegovog pada 2006. godine prognozirao sam mu kraj, a on je 2008. izbore dobio sa takvom većinom u oba doma Parlamenta, kakva nije zabeležena u istoriji Italije. Jedina je uteha da nisam jedini promašio, a pouka je: naklonost Italijana je nepredvidiva kao i njihovi politički idoli. Bliže se novi izbori, u proleće 2013. pa ni čvršći karakteri od Silvia ne uspevaju da se obuzdaju i konačno opredele za „mirovinu“ kako se to kaže na hrvatskom. Silvio tvrdi jednog dana da će se kandidovati, drugog da neće, trećeg „ako ga narod pozove“, četvrtog „teško je odbiti kad se zemlja nalazi u teškoj situaciji“... Ta mu je najbolja – on je najzaslužniji za propast Italije, a kao da se radi o nekom drugom. Ne blefira, on zaista ima tu šizofrenu crtu da veruje kako je spasitelj. Bez nje nema egzaltirajućeg političara. Prisetimo se Musolinija, Hitlera, Staljina, Pol Pota, Homeinija... sve sam psihopata, blago rečeno. Mase takve vole.

BerluskoniEvo kako stoje stvari: Silviov odani list Libero objavio je 22. jula da se gazda neće više kandidovati i time presekao seriju nagađanja oko Berluskonijevog povratka na političku scenu. Izgledalo je to definitivno i uverljivo sve dok sutradan nije Silviov kabinet zvanično saopštio da pomenuti tekst „ne odgovara istini“. Dilema oko kandidovanja ili ne, dobila je time novi zamah koji traje. Trajaće bar dok se ne izglasa novi izborni zakon. Sadašnji, nazvan „svinjski“, doneo je Berluskoni kad mu je tako odgovaralo, a predviđao je da partija koja izbori najviše glasova dobija još 15 odsto premije da bi obezbedila stabilnu većinu. Sad takav zakon više ne odgovara njemu, ali odgovara levici koja ima izgleda da osvoji najviše glasova, pa bi sa premijom od 15 odsto imala i većinu u Parlamentu. Zakon svejedno ostaje - svinjski. Predstoji, dakle, bar još mesec – dva natezanja „hoću – neću“ dok se definitivno ne vidi šta će biti sa zakonom te dok bos ne odluči hoće li u bitku. Ako uđe, malo je izgleda da pobedi, ali će bez njega njegova partija PDL izgubiti ne samo izbore nego i razlog za postojanje. Dnevnik Corriere della Sera prognozira samo 8 odsto glasova ako Berluskoni ne bude kandidovan.

Da bi malo osokolio svoje i skrenuo pažnju javnosti na drugu stranu, Silvio B. je krenuo da napada sve druge. Zakupio je luksuzni brod „Divina“ tvrdeći da će njime u izbornu kampanju (a ostao je na njemu samo jedan dan) i sa njega opaučio: EU (neće uspeti plan spasavanja posrnulih država), kancelarku Merkel (ne shvata da uništava ECB i evro), Olanda (levica će Francusku učiniti lošijom i od Italije), onda se odnekud setio Sarkozija (njegova arogancija nadvladala je inteligenciju), sadašnju vladu (smanjićemo poreze, a na nekretnine ukinuti potpuno – dok je bio na vlasti porezi su rekordno rasli!); minira italijansku levicu (hvali protivkandidata sadašnjem sekretaru za preliminarne izbore)... Njegova tehnika je napad i mržnja. Iz EU su odgovorili mediji (državnici ćute jer su vaspitani, a poštuju i volju italijanskih birača) te rekli da ako bi Berluskoni zaista bio izabran, onda bi to značilo kraj ne samo evra nego i EU. Njegov razorni potencijal je ogroman. Ankete tvrde da 55 odsto Italijana smatra pozitivnim što Berluskoni nije više premijer. Međutim, izbori se dobijaju sa 35 do 38 odsto glasova i sa mnogo para u kampanji. Dakle, teoretski on bi mogao i da bude čak i izabran!

BerluskoniAktuelna praksa ne ide u prilog teoretskim kalkulacijama. U punom je jeku skandal sa enormnim platama, rasipanjima državnih para i bahanalijama desničarskih predstavnika vlasti u regiji Lacio (Rim). Jedan od sekretara u regiji, Franko Fiorito, zvani Betmen, istovremeno i vođa poslanika Berluskonijeve skoro lične partije PDL, ugledavši se na gazdu, krenuo je da se razbacuje parama ali na račun poreskih obveznika. Njegova osnovna plata iznosi 8.100 evra mesečno neto, na to ide još 4.190 evra funkcionalnog dodatka, pa 3.000 za lične troškove, pa 8.000 za predesnikovanje, pa još 8.000 za predsednikovanje komisijom za bilans... Uglavnom tako se stiče 31.000 evra plate i dodataka. Pored toga, kao šefu poslaničke grupe sleduje mu još 21.000 evra, ukupno dakle 52.000 evra mesečno(!), odnosno 27,5 prosečnih plata u Italiji. Da bude upečatljivije, to je 5.994.560 dinara, odnosno ako je prosečna plata u Srbiji 350 evra, onda 148,5 takvih plata, ili 12 godina, 4 meseca i 6 dana jednog našeg prosečnjaka. Za jednog činovnika to je zaista i previše. Otkrilo se da ni ostali sekretari regije nisu bolji – uglavnom oko 100.000 evra godišnje – neto! Ne samo to nego je dotična činovnička bulumenta na restorane, hotele, putovanja, pa čak i bukvalne bahanalije kostimirane i u tradiciji rimskih i grčkih orgija, potrošila 30 miliona evra za godinu i po na vlasti, odnosno 9,5 puta više nego prethodna levičarska vlast. Dovoljno da čak i kardinalska konferencija javno usklikne: Vergogna (sramota)!


KejtU skandale, koji nesumnjivo idu na štetu Silviove izborne kampanje, spada i objavljivanje fotografija obnažene britanske princeze Keti (Kejt Midlton) u francuskom ilustrovanom nedeljniku Closer koji je vlasništvo Berluskonijeve izdavačke imperije. Tužba sudu i presuda na štetu izdavača manja je sramota nego osuda britanske javnosti. Jači od zakonske zaštite u Britaniji je dogovor tabloida, koji inače ne prezaju niodčega samo da bi imali „scoop“ – skandal, da je kraljevska porodica nedodiriva. Nakon tog Silviovog izdavačkog ispada, irski Daily Star je objavio iste slike i već istoga jutra je glavni urednik dobio otkaz od izdavača. Za razliku od Engleza koji i u gadostima imaju mere, Berluskonijeva ćerka Marina, formalni vlasnik izdavačke kuće, dala je izjavu kako ne vidi šta je tu strašno što se princezi vide „neki delovi“, kad se ona, Marina lično, s ponosom i u cilju feminističkog osvešćenja slikala sa sisicama u prvom planu za svoj list Chi (Ko). O njoj, zajedno sa pomenutom slikom, može se naći podrobnije u XXIII nastavku feljtona o Berluskoniju. Izgleda da je na mestu ona poslovica o kladi i iveru koji ne pada daleko.

Prosto nije moguće spomenuti Silvia Berluskonija, a da uz to ne idu i orgije, skandali, seks i rasipanje novca. Ako se ne varam, a ako grešim ispraviće me Milena Žikić, koja se na ovom sajtu pokazala kao stručnjak za Adolfa Hitlera, Konrad Hajden, pisac knjige The Fuhrer, objasnio je sjajno kako sitni politički igrači inuitivno kopiraju svog idola i u njegovim najlošijim osobinama. Takvo razulareno kopiranje trenutno potresa Italiju.

Politički kepeci i klovnovi zagrevaju publiku za centralnu izbornu predstavu kada će se pojaviti sam Veličanstveni i Nenadmašni (politički žongler i iluzionista) – Silvio The Great! Italiji predstoji ponovni cirkus. Sem ako...

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel