Solidarna kafica
Preko ramena > Putovanja > Život u Saudijskoj Arabiji: Dolazak - Četiri saveta iz rukava

Život u Saudijskoj Arabiji: Dolazak

Četiri saveta iz rukava

Autor Marina Janćić 2012/9/21 : Tekstovi istog autora

Negde u januaru ove godine dobili smo jasne naznake da ćemo se uskoro seliti iz Holandije. Ni na kraj pameti mi nije bilo da ćemo ići u Saudijsku Arabiju. No, posao je posao. Makar i na godinu dana. Posle početnog šoka počela sam da razmišljam malo više o ovoj ne baš popularnoj destinaciji. Kako li će biti tamo? Šta li ću moći da radim? Čula sam razne priče i iskustva ali bila sam uverena da ću sve drugačije doživeti onog trenutka kada se nađem baš tamo, među svim tim ljudima i ženama koje su u sličnoj situaciji kao i ja.

Nekoliko meseci kasnije, sedela sam na stolici na aerodromu u Amsterdamu i posmatrala sam ljude koji su čekali isti avion kao i ja. Među njima je bilo poslovnih ljudi, muškaraca, nekoliko porodica sa decom, isto tako i nekoliko devojaka. Obučene su u više evropskom stilu nego arapskom ali kosa im je pokrivena. Primetila sam da nisu imale veo preko lica. Onda sam čula priču jedne od njih. Studira i živi u Kanadi i jedva čeka da stigne kući da vidi svoju porodicu. Kasnije je, pred sletanje, ogrnula abaju preko farmerki i bluze dugih rukava. Posmatrajući ostale putnike imala sam utisak da idem u Egipat ili Tunis a ne u Saudijsku Arabiju. Tek kada sam u avionu dobila formular koji je trebalo da popunim, bilo mi je jasno gde idem. Na formularu je velikim crvenim slovima pisalo da je izričito zabranjeno unošenje, konzumiranje alkohola kao i korišćenje i dilovanje droge u Saudijskoj Arabiji. Za dilovanje drogom predviđena je smrtna kazna. Dobrodošla u Saudijsku Arabiju! Potom su stjuardese pokupile formulare i obavestile nas da više neće služiti alkoholna pića jer uskoro slećemo, kao i da provere da nešto nije ostalo među sedištima. Iz vazduha sam već mogla da vidim obrise osvetljenih industrijskih postrojenja i u daljini pistu za sletanje. Setila sam se saveta koje sam dobila neposredno pred moj put.

Saudijska Arabija

Savet broj 1 – Budi spremna na iznenađenja i lep provod

Samo nekoliko sati pre polaska za grad Damam, dobila sam mejl od žene koja je bila zadužena za kupovinu moje karte. Poželela mi je srećan put i lep provod u Saudijskoj Arabiji. Dodala je i da me ne zaplaši ceo proces sletanja, tj, dolaska na aerodrom i u potpuno drugu zemlju. “Žene sa zapada često se posmatraju sa nekom dozom sumnje ili radoznalosti“ rekla je. Ubrzo sam se uverila u njene reči. Osetila sam poglede oko sebe. Iako sam se prikladno obukla (farmerke i crna košulja dugih rukava) bilo mi je nelagodno od pogleda koji su povremeno bili upućeni meni i još nekim ženama koje su bile u sličnoj poziciji kao i ja.

Savet br. 2 – Ne skreći pažnju na sebe odećom

U početku me je brinulo to što jedina ja nisam imala abaju (haljinu koja je neophodna kad god žena izlazi u javnost). Tešilo me je to što nisam bila jedina koja nije imala pokrivenu kosu maramom. Riđokosa Italijanka muvala se ispred mene želeći da sazna koji je razlog zastoja na carini. Konkretnog razloga – nema. Kada pitaš službenike, samo slegnu ramenima. Nedugo potom, jedna žena je stala sa moje leve strane. Umotana u crno, crno koje se presijava od glave do pete. Devojčica i dečak stajali su pored nje, a onda se ona pomerila u stranu i čekala muža koji je otišao da se raspita čemu toliko čekanje. Ona je uredno stajala sa strane dok je muž nije pozvao da krenu dalje. I prođoše preko reda.

Savet br.3 – Čekaj koliko god da je potrebno

U međuvremenu se napravila gužva jer su sletela još dva aviona, a samo jedan šalter je bio otvoren. I za njim red koji se nije pomerao. Ispred mene bile su žene svih uzrasta, naravno umotane u crno. Pored njih, dečica su trčkarala i igrala se. Mene je uhvatila nervoza jer se već 30 minuta nisam pomerila s mesta. Ujedno sam osetila dva crna oka koja me neprekidno posmatraju. Pored mene je stajala crnokosa devojčica sa kikicama i neprestano me je gledala. Nasmejala sam se. Ona se malo postidela, međutim, dva oka su nastavila da posmatraju svaki moj pokret. Devojčicina mama, koja je bila iza mene, povukla je malo u stranu. Radoznale okice su i dalje bile uprte ka meni. Posle 40 minuta stajanja u mestu, otvorio se drugi šalter a ja sam se ubrzo našla u tom redu. Korak po korak bliža Saudijskoj Arabiji. “First time here” izusti debeljuškasti tamnoputi carinik. Da, rekoh uz osmeh. Pucnuo je prstima i pokazao mi da moram da se vratim u drugi red. Možda se posle smilovao kada sam mu rekla da čekam već sat vremena a da se ništa ne dešava. Reče da sačekam još malo. I pucnu opet prstima.

Saudijska Arabija

Savet br. 4 – Nemoj se rukovati ili grliti sa osobom koja te čeka

Nisam odabrala bolji trenutak da doputujem. U sred Ramazana. Post je uveliko počeo i ovde se strogo poštuje. Čekajući da se završi i poslednja formalnost oko slikanja i davanja otisaka, pomislila sam kako li ću se tek pozdraviti sa mužem koga nisam videla dva meseca. Zbog posta nije dozvoljen bilo kakav izliv emocija u javnosti. Već zamišljam kako klimam glavom i glupavo se cerim jer ne znam šta ću sa rukama. Tako je i bilo. Ne želeći da dodatno skrećem pažnju, samo sam se prišunjala i smejala se. Dobrodošla u Saudijsku Arabiju, čula sam poznati glas.

Pročitajte blog Marine Jančić

Dalje: Život u Saudijskoj Arabiji: Od restorana do muzeja

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel