Solidarna kafica
Preko ramena > Fokus > Zašto je menjan Zakon o Narodnoj banci Srbije? - Da li Srbija uči na tuđem inatu?

Zašto je menjan Zakon o Narodnoj banci Srbije?

Da li Srbija uči na tuđem inatu?

Autor Marija Dukić 2012/9/14 : Tekstovi istog autora

Pre nekoliko meseci Mađarska je morala da poništi promene svog Zakona o centralnoj banci. Naši mediji su pisali o tome, međutim, političari ih izgleda nisu čitali. Potpuno na isti način, u istoj situaciji – zaviseći od međunarodne pomoći, promenili smo i mi svoj Zakon o NBS. Zašto? Da li nova vlada provocira EU da u najtežim trenucima odbije da nam pruži pomoć ili se nada da smo mi šarmantniji od Mađara te će nam progledati kroz prste potkopavanje jedne od premisa evropske tržišne demokratije – nezavisne centralne banke?

Za mesto guvernera Banke Engleske po prvi put u istoriji transparentno je raspisan konkurs u oglasima. Dakle, u medijima, da ga svi vide. U Srbiji pak potencijalni guverneri ne traže posao na Infostudu već preko partije, ne obazirući se na zakone, štaviše menjajući zakone kako bi mogli stupiti na ovu funkciju. Nejasno je, međutim, zašto je bilo toliko bitno hitno menjati Zakon o Narodnoj banci iako je nekoliko meseci pre toga Mađarska zbog iste stvari dobila ćušku od EU i morala da vrati nezavisnost svojoj centralnoj banci. Ova zemlja je u EU ali kao najslabija ekonomija zavisi od njene finansijske pomoći pa mora da „igra po Unijinim pravilima“, a mi koji čekamo da se Unija sažali i primi nas u svoje redove dajemo sebi pravo da se suprotstavljamo zakonima koji su utkani u same temelje EU. Ovako loš potez dovodi u pitanje želju naše vlade da uđe u EU, ali i da osigura opstanak namučene ekonomije koja će ako do Božića ne dobije novčanu pomoć vrlo verovatno bankrotirati. Od koga drugog možemo očekivati tu novčanu pomoć nego od MMF-a, kada više nemamo naftnu kompaniju da je prodamo Rusima za klikere?

Koliko EU polaže na nezavisnost nacionalnih centralnih banaka prikazaćemo na primeru Mađarske, koja je već preživela sramotu neuspešne izmene nekoliko zakona. Naime, pre dve godine desničarska partija Fides došla je na vlast, a premijer je postao Viktor Orban, čovek koji je demokratama sa zapada već tada bio sumnjiv. Odmah po stupanju na vlast počeo je da sprovodi temeljne personalne promene, pa čak i na najnižim nivoima upravljanja državom. Vrlo brzo je pesma „Kis ember, hat itt a vege” (Zbogom, mali čoveče, zbogom) postala jedan od najgledanijih video klipova u Mađarskoj. Pesma je inače o odlasku Viktora Orbana sa vlasti. Njega to, međutim, nije ni najmanje zabrinulo. Parlament, u kom Orban ima dvotrećinsku većinu, glatko je izglasavao sve što je on želeo, pa tako i zakone koji su ograničavali medijske slobode i nezavisnost Centralne banke. Njegov Zakon o Centralnoj banci podrazumevao je njeno „udruživanje“ sa Državnom kontrolom javnih finansija i uklanjanje predsednika Centralne banke koji se postavlja iz redova nezavisnih stručnjaka.

Izmene zakona u našem parlamentu tiču se slične tematike – povećanja nadzora Skupštine nad NBS, izbor svih njenih funkcionera u Skupštini ali i formiranje Uprave za nadzor finansijskih institucija. I mađarske i naše izmene zakona o centralnim bankama EU vlasti su kritikovale. Zapadni mediji su pričali da se iza Orbanovog plana krije potreba za nadzorom nad deviznim rezervama kojima Banka raspolaže. Da podsetimo, naši mediji su to takođe pisali za domaće promene Zakona, pogledajte samo tekst pod naslovom Menjaju zakon o NBS da bi trošili devizne rezerve. Na promenu zakona u Mađarskoj oštro su reagovale EU i MMF, a vrlo brzo i kreditne agencije koje su ovoj zemlji smanjile kreditni rejting. Forinta je u međuvremenu dosta izgubila na vrednosti, a iz zemlje je počeo da se odliva kapital. Mnoge strane banke (sličnog vlasništva kao i naše) su najavile zatvaranje četvrtine poslovnica u ovoj zemlji, mada su neke objavljivale i da će se potpuno povući sa mađarskog tržišta. Nije se završilo samo na opomenama, Evropska komisija je pokrenula nekoliko slučajeva protiv mađarske vlade zbog povrede evropskog prava. Jedan od njih bavio se upravo Centralnom bankom. Viktor Orban je jedno vreme bio mišljenja da se unutrašnja pitanja Mađarske ne tiču stranaca, ali kako su mu trebale evropske pare počeo je da pregovara o promeni kontroverznog zakona. Prvi čovek Evropske komisije Žoze Manuel Barozo poručio je Orbanu da se zakoni EU moraju poštovati i da o tome nema razgovora – Unija je odbila da finansijski pomogne Mađarskoj istovremeno joj zapretivši finansijskim sankcijama zbog velikog budžetskog deficita. Mađarska je u tom trenutku bila na ivici bankrota i bilo joj je potrebno oko 15 milijardi evra pomoći od međunarodnih kreditora (setimo se, nama sada treba tri milijarde do Božića kako bismo izbegli bankrot). Dakle, Orban je morao da prihvati vraćanje starih zakona, odnosno nezavisnost Centralne banke.

Trezor

Pod pretnjom podnošenja tužbe Evropskom sudu Mađarska je poslala odgovor na uslove Brisela u predviđenom roku, Evropska komisija je potvrdila da ga je dobila i posle nekog vremena natezanja postalo je jasno da će Mađarska u ovoj borbi kapitulairati. Predložila je nove amandmane na Zakon o centralnoj banci a EK je službeno obustavila postupak koji je pokrenula protiv ove zemlje. Sve se nekako vratilo na staro, osim što se premijer Orban i dalje inati kao malo dete koje je svesno svoje nemoći u svađi sa roditeljima. Tako je nedavno na Fejsbuku prekinuo svoje prijateljstvo sa MMF-om, rekavši za uslove kreditiranja koje je postavila ova institucija: „Po ovoj ceni i na ovaj način, ne“. Radi se i dalje o onih 15 milijardi evra pomoći. Ubrzo potom su novine bliske vlasti „Magyar Nemzet” objavile spisak MMF-ovih uslova za dobijanje kredita koji podrazumevaju uvođenje opšteg poreza na zemljište, smanjenje subvencija za prevoz i ukidanje posebnog poreza na banke. Međutim, najveća mađarska opoziciona stranka MZSP objavila je svoju sumnju u verodostojnost ovog spiska uslova i uverenje da ih je podmetnuo sam Orban „kako bi uveo svoje mere štednje a za to okrivio MMF i okrenuo javno mnjenje protiv Evrope“.

Ovaj medijski spin je nama već poznat, koristio ga je bivši šef našeg današnjeg premijera kako bi nam prodao priču o zapadu koji nas mrzi jer smo „nebeski narod“, jer bolje živimo od tih robota iz Evrope, jer smo pravoslavci i sl. Istorija jeste učiteljica života, ali mi nismo u stanju da učimo ni iz jučerašnjih grešaka, a kamoli istorijskih.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel