Solidarna kafica
Preko ramena > Sport > Zašto volimo Juseina Bolta? - Ulazak u legende

Zašto volimo Juseina Bolta?

Ulazak u legende

Autor Marija Dukić 2012/8/7 : Tekstovi istog autora

Jusein Bolt je pretrčao 100 metara za 9,63 sekunde. Toliko običnom čoveku otprilike treba da otpočne trku. Oborio je svetski rekord koji je sam postavio. Jusein Bolt, atletičar sa titulom najbržeg čoveka na svetu danas ima slavu poput nekada medijski najeksponiranijeg boksera Muhameda Alija. Nije to samo zbog njegove brzine, ljudi ga obožavaju zato što nije mašina stvorena da pobeđuje već čovek od krvi i mesa.

Jusein Bolt je došao poražen na Olimpijske igre u Londonu. Nedavno je prvi put izgubio trku na 100 metara u poslednje dve godine od strane druga iz tima Johana Blejka, koji je u Londonu bio odmah iza njega. Bolt se zadržao na stazi kao što to čine pobednici da bi potom oddžogirao do novinara. Ti isti novinari primetili su da je na licu imao istu facijalnu ekspresiju kao i Tajson kada je prvi put posle dugog šampionskog staža nokautiran.

Sa novinarima je, međutim, pričao o daljim planovima - pogotovu onim za London i posle nekog vremena mogao se steći utisak da je ovaj njegov poraz deo nekog većeg plana. Dok je trajalo odlikovanje atletičara posle ove trke, Bolt se ponašao kao da je on pobednik, na šta mu je skrenuo pažnju Blejkov menadžer, dodavši da je njegov poraz rezultat toga što je počeo da veruje u legende o sebi.

Sledećeg jutra na istom mestu održavala se trka na 200 metara. Svi novinari su želeli da o porazu porazgovaraju sa Boltom međutim on im nije pružio tu priliku. Zato su saletali Blejka, kojem je jedna japanska novinarka postavila pitanje šta je večerao pred trku. Blejk ju je pogledao kao da je poludela.

Tu i leži problem. Svi su znali koliko Bolt voli Chicken McNugget ili knedle njegove tetke, kao i Ginis pivo, video igrice i sl. O Blejku se ništa ne zna.

„Niko na stadion ne dolazi zbog Blejka“, tvrde marketinški stručnjaci za sport. „Bolt ume da pruviče masu iako nije preterano interesantan, on ima nešto“.

Bolt ne nosi toliko usku odeću kao njegovi protivnici, nije toliko mišićav, nema čak ni istu facijalnu ekspresiju kao oni, a ume da napravi i po koju grešku. On je zapravo više nalik svojoj publici nego bilo koji drugi atletičar. Svima nam nekako izgleda kao neko ko ne uzima medikamente za povećanje učinka. Među svim onim muškarcima koji startuju kao mašine i ženama koje se šminkaju da bi izgledale ženstvenije a liče na transvestite, on izgleda kao običan čovek.

Od kada je počeo da obara trkačke rekorde, povećava se poseta stadionima. Kada je proletos trčao u Ostravi po celom gradu su bili izlepljeni posteri sa njegovim likom a ulaznice za ovaj događaj su rasprodate nedeljama unapred. Plavuše u publici su crtale jamajkansku zastavu na svojim obrazima.

„Jusein“, viknuo je voditelj programa. „Bolt“, uzvratila mu je masa, tri sata pre početka trke na 100 metara.

Jedina dva atletičara koja su na tom takmičenju novinarima privlačili pažnju bili su Oskar Pistorius koji je trčao sa protezama, i atletičarka Kasten Semenja o kojoj se govori da je muško.

Bolt je tamo, u Ostravi, istrčao za 10,04 sekunde 100 metara, što je za njega prilično sporo. Kasnije je žalio da mu je bilo hladno, da nije dobro spavao i da je hrana bila mnogo loša.

Dakle, nije on kriv. Svet je to prihvatio. Kada se takmičio u Rimu, trka je bila u četvrtak, Boltova konferencija za štampu u utorak a svih ostalih atletičara u sredu. Asafa Pauel, nekada najbrži čovek na svetu, Kim Kolins, bivši šampion na 100 metara i Kristof Lemetr, evropski šaampion, delili su istu pozornicu, iznad koje je stajao ogroman Boltov poster.

Usain Bolt

Jusein Bolt, foto: Daly Mirror

Bolt je pobedio u ovoj trci, i komentarisao kako se lepo najeo i naspavao. Zahvaljujući medijima znamo ove činjenice, kao i mnoge druge. Na primer da je završio srednju školu „William Knibb” u kojoj sada njegov sponzor Puma pomaže svim mladim sportistima. Dok njegovi obožavaoci raspravljaju da li je on tako brz zbog skolioze ili „posebne aure“ koju ima, sam Bolt kaže da za svoj uspeh može da zahvali trenetu Glenu Milsu. On ne voli da putuje pa ga i ne prati po trakama u svetu, ali gleda sve snimke i na osnovu njih mu daje savete. Tako mu je i pomogao da poboljša loše vreme iz Ostrave.

Međutim, ni to loše vreme nije narušilo ni delić njegove slave – Kjubi Sigobin, menadžer Blejka koji ga je prošli put pobedio, stajao je tada u svojoj srećnoj Bob Marli majici i gledao dvojicu trkača kako koračaju nazad. On je predvideo Blejkovu pobedu ali to ga na kraju nije mnogo razgalilo. Možda je tada shvatio da Blejk može pobediti Bolta, ali legendu o njemu nikada. „Uostalom, Bob Marli je bio fan Adidasa a sada njegov lik u marketinške svrhe koristi Puma“, komentarisao je tada Sigobin.

Finalnu trku na Olimpijadi najavljivao je sa samopouzdanjem a mnogi su mislili da su to poslednji trzaji posrnule zvezde. Međutim dokazao je da je i dalje najbrži čovek na planeti, daleko ispred svih. „Želim da postanem legenda, ovo je moj prvi korak ka ulasku u istoriju“, prokomentarisao je Bolt. Iako kaže da je „zaspao“ na startu, izvukao se poslednjih 50 metara i ostavio protivnike upadljivo iza sebe. To zaista može samo legenda.

The Spiegel Online

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel