Solidarna kafica
Preko ramena > Kulturni dodatak > DIRTY OLD FESTIVAL: DOF je stil života - Najveći mali festival u Hrvatskoj

DIRTY OLD FESTIVAL: DOF je stil života

Najveći mali festival u Hrvatskoj

Autor Katarina Starčević 2012/7/4 : Tekstovi istog autora

Moby je jednom pjesmu „Feeling so real“ posvetio svima onima koji su se ikad našli na livadi u 6 ujutro, plešući uz izlazak sunca. Evo, točno ta slika - to je Dirty Old Festival.

Dirty Old Festival jest, kako kažu „nadimci“ koji mu se najčešće lijepe, „prljavi, stari festival“ i „najveći mali festival u Hrvatskoj“, ali DOF je i puno više od toga. Ove godine održaće se od 12. do 14. jula.
Nostalgična

Dofovska priča počinje 2000. godine. Odnosno, točnije, priča Igora Banjanina počinje 2000. godine. Simbolično: na njegov nije-sad-bitno-koji rođendan. Bio bi to tulum kao i mnogi drugi, i kao i mnogi drugi do tada, hrpa prijatelja na livadi u Velikoj (idealnom mjestu za feštu kraj Požege), da za glazbu, umjesto kasetofona i CD-playera, nisu bili potrebni razglas i pozornica.

Dovevši u Veliku, da sviraju za društvo, bendove pod svojom etiketom „Dirty Old Town“, od rođendanskog je tuluma stvorio – festival. A kako ga je mogao drugačije nazvati, nego Dirty Old Festival.

Žanr su festivala tako prije 13 godina svojom pojavom odredili i zapečatili TBF, Overflow, Loš primjer, Revolt, AB Nekultura, Lookalotalikers, OI Stompers i Rangorax. Otada punk, rock, ska i sve njihove mješavine svakog srpnja nastanjuju veličke livade.

A već je druge godine veličku akustiku došao isprobati i prvi strani bend (ako pod „stranim“ ne računamo Balkan): talijanski Figli di Madre Ignota.

S vremenom je lista bendova na dofovskim plakatima postajala sve teža i teža, i sve raznovrsnija: od Obrint Pasa (Španjolska), Karamela Santa (Argentina), La Plebea (SAD), Jokea (Francuska), Mad Sina (Njemačka), Real McKenziesa (Kanada) do Antenata, Dubioze Kolektiv, Kawasaki 3P-a, Atheist Rapa, Sixpacka i Superhiksa s ovih prostora. I mnogih, mnogih drugih...

Društvo je pozdravilo ovaj koncept rođendanskog tuluma, a i ono se, iz godine u godinu, zajedno s tulumom, počelo povećavati i širiti. Poslije, kako to obično biva, mnogi nisu ni znali tko ono slavi rođendan, ali su dolazili „jer su čuli da je tulum dobar!“ A onda bi došli i opet...

Dirty Old Festival

Upravo kombinacijom trodnevnog tuluma u domaćoj, prijateljskoj atmosferi usred livada okruženih šumom i ispunjenih tutnjavom dobrih zvukova, Igor i njegova Dirty Old ekipa uspijevaju zabilježiti Požegu na kartu svakog glazbenofestivalskog putnika.

Benvingut Al Paradis

Dirty Old FestivalAko prvi put putujete na DOF: Velika se nalazi 12 km od Požege, a livade na kojima se održava festival na kraju mjesta. Dodatna se uputa nalazi na internetskoj stranici festivala: „Ako se izgubite (iako je to nemoguće), samo ravno – pitajte kuda se ide za bazene... kad prođete bazene već ćete vidjeti i čuti 'festival'“. (Na spomenutim bazenima preko dana možete utapati vrućinu, posebno ako ste se preračunali s hladom u koji ste smjestili šator).

Ako ste već prljavi i stari, veličke su vam livade (poslije koncerata, naravno) prva asocijacija na DOF. I potok. A nitko ne može smisliti toliko namjena jednog potoka kao dofovska ekipa. U njemu se hladi pivo (ili sama ekipa), peru zubi, organizira žurka (tulum u tulumu) ili se skače na glavu. Po volji.

Potok prati livade koje se nastavljaju jedna na drugu, a prve su dvije festivalske: jedna za kamp (samo za one s festivalskom ulaznicom), druga za pozornicu i sam festivalski prostor. Nedostatak mjesta, ulaznice ili već neki drugi razlog može vas odvesti nešto niže, ali livada ne nedostaje i Dirty Old Town se proteže gdje god ima slobodnog prostora – i, po mogućnosti, hlada.

A dobru poziciju na livadi osigurava samo što raniji dolazak – ili požrtvovni prijatelj koji će „otići ranije zauzeti mjesto“.

Ako baš imate sreće, možda ugrabite i jedan od drvenih stolova uz potok. Ali ne očekujte da ćete za njim ostati sami – a baš i to jest DOF.

Ima nas dovoljno

Na dofovskim livadama nikada nije dosadno.

Bilo zbog neočekivanih susjeda za stolom s kojima iz nekog razloga beskonačno raspravljate o iz nekog razloga spomenutom Edwardu Nortonu, bilo zbog neočekivanog „nadriliječnika“ za stolom koji je sve samo ne nadriliječnik, bilo zbog susjeda koji događaje na DOF-u slikaju Nokiom 3310 (koja, je li, nema kameru)... Bilo zbog susjeda koji vam svima čita „Mačka u čizmama“, a zatim vas ispituje gradivo (posebno dobro treba znati što je dobio drugi brat). Bilo zbog dvaju „hobita“ koji traže Sarumana... ...čitava dva dana...

Ukratko: društvo je šaroliko. I uvijek nadasve zabavno.

I nakon dobrog dofovskog dana koji tako provedete u smijehu i druženju s novim ljudima, znate da dofovska noć ne može biti drugačija. Jer to su isti ti ljudi, samo po mraku.

Jungle Shadow

Kad na livade padne noć, kroz tamu vas usmjeravaju svjetla pozornice, ma na kojoj se livadi nalazili. Svjetla i festivalske vibracije koje počinju već oko 17h.

Na pozornici će se ove godine redati odlični, kako ga nazivaju, folk/punk kantautor Frank Turner, skatepunk i trash metal Suicidal Tendencies, punk rock bend Street Dogs, Dječaci koji sami za sebe kažu da „dobro repaju al su stvarno debili“, punk folk wellness senzacija Brkovi, šesni mladići iz Mašinka i drugi. U isto će vrijeme u sjenici preko potoka glazbu puštati DJ-i, tako da će se za svačije noge naći neki ples.

Dirty Old Festival

Kraj nastupa posljednjih izvođača ne označava i kraj tuluma, nego samo početak njegova nastavka na koji s pozornice silaze i sami bendovi – da bi napravili još jedan manji koncert na travi, popili koju ili se jednostavno zabavljali s dofovskom ekipom. Ili sve od navedenog.

I ta se heterogena masa ljudi pomiče svojim individualnim stilovima u homogenom ritmu koji DJ ispred pozornice dirigira sve dok se ne ugase dofovska svjetla. Jer tada izlazi sunce. I noć završava onom Mobyjevom scenom...

A dok zatim tražite najbolji položaj za spavanje, zadnji vam pogled kroz otvor šatora pada na čovjeka koji se, samo on zna zašto, nasred livade omata aluminijskom folijom. I volite tu scenu jer je i to DOF.

Srećo laku noć, dobro jutro tugo

Posljednjeg se jutra, klasično, javlja ona postdofovska depresija. Sjedite ispred šatora i promatrate ljude kako se pakiraju ili bacaju zadnji roštilj za doručak. Svjesni ste da do sljedećeg DOF-a treba proći cijela godina dana. I dok odlazite s livada u glavi vam ostaje ona slika praznih čaša ispuštenih ispred pozornice...

Dirty Old Festival

DOF nisu samo koncerti. DOF su ljudi, te livade i taj potok. DOF je način života.

Igore, sretan rođendan!
Svi ostali – vidimo se u Velikoj!

Dirty Old Festival 2010. - sažetak

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel