Solidarna kafica
Preko ramena > Kulturni dodatak > Sofest 2012: Maratonci trče 41. krug - Filmski festival u Sopotu

Sofest 2012: Maratonci trče 41. krug

Filmski festival u Sopotu

Autor Marija Dukić 2012/7/3 : Tekstovi istog autora

Počeo je četrdeset prvi festival domaćih filmova u Sopotu, Sofest, koji će trajati do petka 6. jula. Festival je otvoren svečanim uličnim defileom filmskih stvaralaca koje su predvodili autori kultnog filma "Maratonci trče počasni krug", scenarista Dušan Kovačević i reditelj Slobodan Šijan.

Za Kovačevićem i Šijanom prodefilovale su ekipe svih 12 filmova koji se takmiče za nagrade na tom festivalu uz muziku iz filma "Maratonci trče počasni krug" koju je izvodio Big bend. Maratonci slave 30 godina emitovanja a Sofest i više.

U takmičarskom programu međutim naći će se novi filmovi koji su nastali između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg Sofesta. Juče je prikazan prvi takmičarski film "Smrt čoveka na Balkanu" scenariste i reditelja Miroslava Momčilovića a narednih dana u Sopotu imaćete priliku da gledate filmove "Žućko - priča o Radivoju Koraću" reditelja i scenariste Gordana Matića" (utorak), "Zverinjak" Marka Novakovića (utorak), "Doktor Rej i đavoli" Dinka Tucakovića (utorak), "Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem" Bojana Vuletića (sreda), "Parada" Srđana Dragojevića i "Crna Zorica" Radoslava Pavkovića i Hristine Hadžiharalambus, koji se emituju takođe u sredu.

U četvrtak su na programu i novi film Zdravka Šotre "Šesir profesora Vujića", "Ustanička ulica" Miroslava Terzića, i "Klip" Maje Miloš."Narcis i eho" Saše Radojevića i "Jelena, Katarina, Marija" Nikite Milivojevića biće emitovani poslednjeg dana festivala posle čega sledi proglašenje pobednika.

Osnivač festivala Skupština grada izdvojila je manje sredstava ove godine, osam i po miliona dinara koji su spremni za uplatu. Pošto su nagrade Sofesta tradicionalno značajne, svi iz organizacije su se potrudili i našli sponzore tako da će svih deset nagrada ipak biti značajne. A nagrade su sledeće:

  • VELIKA STATUETA SOFEST i 400.000 dinara - produkciji najboljeg filma
  • STATUETA SOFEST i 300.000 dinara za najbolju režiju
  • STATUETA SOFEST i 200.000 dinara za najbolji scenario
  • STATUETE SOFEST i po 150.000 dinara za najbolju žensku i najbolju mušku ulogu
  • STATUETA "SLOBODA" i 100.000 dinara za najbolji film po odluci Žirija publike
  • STATUETE SOFEST i po 50.000 dinara za najbolje: scenografiju, snimateljski rad, kostimografiju, originalnu muziku i montažu.

SOFEST 2012

Ove godine u žiriju festivala biće Bilјаnа Маksić, drаmаturg, Аlеksаndrа Bаlmаzоvić, slovenačka glumicа, Rаdеnkо Rаnkоvić, prоfеsоr FDU, Nikоlа Lеžаić, rеditеlј prošlogodišnjeg pobednika Tilva Roš i Мilоš Spаsојеvić, filmski snimаtеlј.

Program možete pogledati na zvaničnom sajtu Sofesta, a do Sopota možete stići veoma brzo, za 45 minuta vožnje od Beograda. Za one koji nemaju vremena za popodnevnu avanturu, autorka ovog teksta i ove godine, kao i prošle pratiće program i zanimljivosti izvan sveta filma, i posetiti sve zanimljive štandove koje bi i vi, i preneti vam utiske.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel