Solidarna kafica
Preko ramena > Fokus > Italija: Politika - Drugi stub sklon padu - Bolje biti kvaran nego mlad

Italija: Politika - Drugi stub sklon padu

Bolje biti kvaran nego mlad

Autor Milutin Mitrović 2012/6/18 : Tekstovi istog autora

Znate li onu anegdotu: Brazilski karikaturista, humorista i pisac Milor Fernades, postavi preko Fejsa pitanje:

„Kakva je razlika između političara i lopova“ i zamoli za odgovore.


Među mnoštvom dobije jedan koji je glasio:
- Razlika između političara i lopova je u tome, što sam prvoga ja izabrao, dok je drugi izabrao mene!
Fernades je odgovorio:
- Genijalno, jedini ste koji je uspeo da nađe razliku!

Ako je anegdota ponikla u Južnoj Americi, a razumemo je i mi na Balkanu, onda nema sumnje da je problem nepoštenja u politici univerzalan. Da postoji neko svetsko prvenstvo u kvarnim političarima uveren sam da bi Italija osvojila jedno od vodećih mesta. Da ne pričam bez veze pokušaću da dokažem u nastavku teksta.

Kad bi ovo bio literarni tekst morao bih da nastavim sa pričom o kvarnim političarima, međutim, ovo je članak, a ne priča, pa se prvo mora reći ono što je najnovije. A najnoviji je poziv (12. juna) „prinudnog upravnika Italije“ - predsednika tehničke vlade - vođama desnice, levice i centra na brifing gde im je rekao: Ako mi ne obezbedite potpunu podršku u parlamentu, nego pričate jedno, a radite drugo, moja vlada će podneti ostavku i svima će u Italiji i svetu biti jasno ko je krivac za potpunu propast zemlje. Mario Monti, predsednik tehničke vlade je smiren i odlučan čovek, sušta suprotnost svom prethodniku, šarlatanu Berluskoniju, koji je maksimalno doprineo porastu državnog duga do najvećeg u Evropi (1.900 miljardi €) i jednog od najvećih u svetu. Svaki građanin Italije duguje u proseku 31.800 evra (u Srbiji 3.369)! Monti se prihvatio da to sredi i izbegne bankrot države. Političke vođe su mu obećale podršku – kao što političari uvek obećavaju, a dokle će se držati obećanja to na Mediteranu nikada nije izvesno. D.H. Lorens u putopisu „Suton u Italiji“ opisuje lokalni mentalitet ovako: „Andiamo! Idemo! Andiamo! Đavo bi ga znao kuda, al’ idemo.“ To je i opis sadašnje faze.

Sad stižemo do karakterologije italijanskih političara: Ovih dana se po internetu vrte dugo zabašurivani podaci, iz kojih se vidi kako se političari bespoštedno češu o državnu kasu. Reč je o tome kolike su sebi plate i penzije izdejstvovali dok izglasavaju kresanje primanja svima drugima. Senator Luka Boneski, advokat, za samo jedan dan staža u parlamentu stekao je penziju od 3.108 evra mesečno (bruto) u svojoj 44. godini života pošto je izabran u Parlament koji je sutradan raspušten. Na osnovu zakona dovoljno je što je potpisao akt o stupanju na posao iako nije prisustvovao ni jednoj sednici. Shodno godinama staža u parlamentu penzije rastu sve do maksimalnih 19.053 evra mesečno. Pomenuti Boneski je rekorder, ali nije jedini, jer slede Eugenio Skalfari (3 dana), Piero Kraveri (8 dana), Anđelo Pecana (8 dana), Toni Negri, filozof kome se pripisuje da je od Padove napravio centar terorista Crvenih brigada, uhapšen, a zatim pobegao u Francusku koja je Crvenim brigadistima davala azil, gde redovno prima penziju mrske države (za 64 dana u Parlamentu)... ima i mafijaša. Jednom od njih, Seđu De Gregoriju prvo je prekinut mandat zbog hapšenja za povezanost sa mafijom, ali su mu ovog 8. juna kolege u senatu izglasale imunitet i policija će još odgovarati što ga je hapsila. Za razliku od njih, još je najmoralnija porno zvezda Ilona Staler, zvana Ćićolina, koja je kao poslanica radikalne partije pošteno odradila ceo mandat da bi stekla poslaničku penziju. Samo slutim koliko bi joj napora ili strasti trebalo da zaradi te pare u svom pozivu.

Najslađe je češanje u kumuliranju penzije i poslaničke plate. Na primer, Lamberto Dini, možda ga se sećate, bio je optužen da je maknuo velike pare u transakciji Telekom Srbija u vreme Miloševića, e pa on ima lepu običnu/starosnu penziju od 7.000 evra mesečno, na to dobija još 18.000 penzije od Centralne banke u kojoj je radio i plus 19.053 evra mesečno plate parlamentarca – ukupno 44.053 evra mesečno, kad se od plate odbije 43 odsto dažbina (8.192 €) ostaje 10.861, dakle neto taj političar koji je primer mešetara, beskičmenjaka i kvarnjaka, koji se seljaka iz partije u partiju gde više ponude dobija neto 35.861 evro. Pritom nije jedini, ali jeste najumešniji. Ovih se dana direktor Pirellia (autogume) požalio kako su mu se zbog krize, a uprkos dobrom poslovanju kompanije, lični prihodi prepolovili na „svega“ 22.000 evra dnevno! Tolika je godišnja plata dobro plaćenog tehničara u njegovoj firmi. No, on nije političar i u kapitalizmu se o zaradama menadžera govori sa uvažavanjem i ubeđenjem da tako mora biti ako se želi napredak. Dok ne pukne, jer 52,1 odsto penzionera ili preko 7 miliona njih prima manje od 1.000 evra mesečno sa čime se ne može sastavljati kraj s krajem u bogatom svetu.

Italija politika

Normalnom čoveku nije lako da poveruje, ali uza sve bezobzirno češanje o državu, nemali broj poslanika se upušta i u korupciju, krađe, muvanja koja im vlast omogućava tako da sudovi imaju muku da sprovedu istrage do kraja. U doba Berluskonijeve vlasti samo je za jednog poslanika, i to greškom, izglasano da mu se skida imunitet, svi ostali su zaštićeni solidarnošću kolega – to se svugde osim u parlamentu zove omertà ili mafijaški „kodeks časti“. Karakteristično je da je desničarska većina, čak i kada je u pitanju poslanik sa levice protiv koga je i njegova partija, uvek glasala tako da ga spase. U svoje vreme Enriko Berlinguer, gensek KPI, proklamovao je kako je moral jedino oružje kojim levica može da izbori pobedu u demokratiji. Danas se to lako i rado zaboravlja. Evo malo statistike: od 951 parlamentarca 88 njih je pod istragom ili ranije osuđivano, pa se od izdržavanja kazne spaslo postavši poslanik – to se u Italiji moglo, a izgledi su da neće moći više. Od tog broja 77 je sa desnice, a 11 sa levice . To su podaci za 2011. godinu. U ovoj godini se trend naglo menja pod istragom su trojica novih parlamentaraca od kojih su dvojica sa levice. Berlinguer više nije „in“.

Italija

Pod presijom premijera Montija, Senat je konačno, posle više od dve godine natezanja, izglasao da može ući u proceduru definitivno izglasavanje Zakona o korupciji. Uprkos insistiranju EU, jer je Italija bila jedina članica EU koja nije imala takav zakon (!), Berluskoni, dok je bio na vlasti nije hteo da ga donese, a levica je htela, ali je opstruirana sa svih strana. Tokom preliminarnog glasanja u Senatu, neki dan, Berluskoni i njegov glavni advokat Gedini izašli su iz sale. Zvuči prilično infantilno Berluskonijeva izjava: „Ti zakoni pogađaju samo nas“. Dobrojutro zla ženo – rekli bismo mi. Njemu je inače zaista sve krenulo nizastranu. Njegovo ogromno bogatstvo, od kad nije u stanju da ga napumpava zakonima „ad personam“ koji su mu donosili ogromne prihode, topi se naglo. Vrednost akcija kompanije Mediaset pala je za 42 odsto, gledanost njegovih TV kanala za preko 20 odsto, srazmerno tome i prihodi od reklama i konačno njegova privatna politička partija PDL (Partito delle libertà – Partija sloboda) strmoglavo pada i izjednačila se u javnim anketama sa komedijom od partije „5 zvezdica“ komičara i psihopate Bepe Grila na svega 17 odsto potencijalnih glasača. Pritom je to partija koja je na prošlim izborima osvojila apsolutnu većinu u oba doma Parlamenta. Kavge u partiji prete da je uklone sa političke scene i još je održava jedino lična harizma Berluskonija i tehnička vlada kojoj je iz formalnih demokratskih obzira bilo potrebno da ima sve najvažnije političke opciju uza se. Da toga nema, odnosno da uprkos podrške glasača predstavnici te partije ne sede u Parlamentu, o njoj bismo govorili u prošlom vremenu.

Italija

Kad brod tone pacovi znaju šta će pa su tako nekada najgrlatije Berluskonijeve pristalice, koje je koji put bilo gadno slušati kako se ulizuju, sada su već proglasili svoju frakciju i nude se drugima. Frakcija se zove Jedna drugačija Italija i predstavlja obogaćenje odsustva invencije i upadanje u šablon lažnog nacionalizma jer već postoje: Italija budućnosti, Italija protagonista, Buduća Italija, Nova Italija, Obnoviti Italiju, Pokret za Italiju, Tehnički pokret za Italiju, Čista Italija, Partija za Italiju, Svi za Italiju, Ujedinjeni za Italiju, Mi Italija, Braća Italijani, Da – volim Italiju, Sloboda i budućnost Italije, dakako i još neodumrla, iako zvanično ne postoji, ali ima šanse da se povampiri – Forza Italia! Vrlo je moguće da tu nije kraj zloupotrebi imena zemlje, kojoj uglavnom svi oni rade o glavi.

Italija je zemlja dramatično prestarele nacionalne elite. Univerzitet u Kalabriji istražio je i našao da je prosečna starost članova prethodne (ali i sadašnje) vlade 64 godine (premijer Monti ima 69. a britanski premijer Kamerun 45 godina). Nije ona najstarija, stariji su bankari i crkveni velikodostojnici sa prosečnih 67 godina. Predstavanici industrijske i trgovačke komore imaju prosek od 59 godina (predsednik italijanske Komore ima 69 a francuke 45 godina), direktori javnih preduzeća 57 godina. Najuspešniji preduzetnik na milanskoj berzi je Brunelo Kućineli 56 godina a najuspešniji na Wall Streetu je Mark Zukerberg 28 godina. Među najuspešnijim filmadžijama u ovoj godini su braća Tavijani (preko 80 godina), a dobitnik Oskara Francuz Hazanavicius ima 45. godina. Čak su vođstva sindikata u rukama gerantokratije sa prosečnih 57 godina starosti. Za posledice gerantokratije postoji italijanska reč „marasma“ latinskog korena (upotrebljava se i u medicini) a znači: stračka onemoćalost. S obzirom da sam bio svedok komunističke gerantokratije, danas iako osetno stariji čak i od bankarskog i crkvenog krema, verujem da Italija neće stati na zelenu granu dokle god je vode starci koji umeju lepim rečima da prikrivaju svoju sabičnost i pohlepu. Bojim se da Italiji pored svih onih naziva pokreta koji joj se dodvoravaju nedostaje jedna Mlada Italija koja će kao Mlada Bosna dati revolucionarni i beskopromisni odgovor na katastrofu u kojoj se nalazi ta prelepa zemlja.

Pročitajte prvi deo: Italija: Tri stuba sklona padu - Crkva i njeni skandali

Pročitajte treći deo: Italija: Biznis mađija - od lopte, kocka

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel