Solidarna kafica
Preko ramena > Kulturni dodatak > Rokenrol i komunizam u SFRJ: Zaraženi rokenrolom - „Omladina u Jugoslaviji živi u blagostanju“

Rokenrol i komunizam u SFRJ: Zaraženi rokenrolom

„Omladina u Jugoslaviji živi u blagostanju“

Autor Marija Dukić 2012/5/31 : Tekstovi istog autora

Od 1966. godine u partijskim izveštajima o rokenrolu u Jugoslaviji se izveštavalo uvek pozitivno. Mladi koji sviraju i slušaju rokenrol su primerna omladina i treba ih iskoristiti za socijalističko društvo, pisalo je u partijskim analizama. Sekretarijatu za inostrane poslove SFRJ katkad su o rokenrolu izveštavale naše ambasade u Vašingtonu, Londonu i Moskvi. Otuda ne čudi da je još 1958. godine američki „Kriščen sajens monitor" pisao da je jugoslovenska omladina zaražena rokenrolom. Autori brodvejske „Kose” bili su u Beogradu 1969. i zaključili da „omladina u Jugoslaviji živi u blagostanju i da nema protiv čega da se buni”.

U takvoj konstelaciji odnosa izgubila se osnovna oštrica rokenrola – njegova originalna subverzivnost, bunt protiv konformističkih ciljeva roditelja, prodanih ideala i potrošačkog društva.

U SFRJ nisu postojali takozvani angažovani bendovi. „Tema kojom su se rokeri bavili bila je isključivo ljubav između mladića i devojaka, a tek krajem šezdesetih pominjao se rat u Vijetnamu, ali to nije imalo veze sa jugoslovenskim režimom. Svaki malo angažovaniji tekst pesme bavio se spoljnim pitanjima. Zato stalno ponavljam da rokenrol kod nas nikada nije bio kontrakultura, sem možda devedesetih kada je bio okrenut protiv rata i Slobodana Miloševića. Bunt koji je šezdesetih jugoslovenska omladina pokazivala nije bio protiv režima već protiv patrijarhalnog društva”, kaže Raković. Englezi su sedamdesetih pevali „God save the Queen, the fascist regime” (Sex Pistols), ali naš rokenrol je osetio potrebu za ovim tek kada smo ušli u rat, kada je Rimtutituki poručivao: „Suviše si mlad, da bi popio 'lad, ispod šlema mozga nema, mir, brate, mir...”

Elipse

YU Grupa "Kosovski božuri" - Prvi uživo snimljeni album u SFRJ. Snimak je iz zemunske "Sinagoge".

Korni grupaIlija Ika Stanić, Božidar Lari Plesničar, Branislav Marušić Čutura, Minja Subota i mnogi drugi članovi ondašnjih popularnih bendova pomogli su Rakoviću da dođe do ovog zaključka. Svedok ovog vremena, Bojan Hreljac, bivši član „Elipsi“, a potom i osnivač Korni grupe, koji je autoru knjige Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968. dao na uvid svoju veliku kolekciju različite dokumentacije, od ploča, preko fotografija, do ugovora rokenrol bendova, kaže da je baš ova knjiga „najobjektivniji pokazatelj tog vremena” jer dokumentuje da muzičari nisu razmišljali o politici već samo o svojoj muzici.

Hreljac kaže da mu smeta fama koja se u poslednjih 15 godina gradi o komunizmu. „Mediji pokušavaju da nas, tadašnje muzičare, predstave ili kao podršku komunističkom režimu ili kao njihovu opoziciju. Jednom sam naišao na članak u kome piše da je 'Korni grupa' po nalogu Komunističke partije uradila pesmu 'Ivo Lola'. A istina je da je moja žena, koja je inače pesnik, pronašla ljubavna pisma Ive Lole Ribara i njegove devojke, koja su pisana u formi poezije, i da nam je predložila da po njima snimimo pesmu. Ta pesma je bila ljubavna, a ne propagandna. Takođe, nailazio sam i na tekstove u kojima stoji da smo mi bili opozicija komunistima. To takođe nije istina. Nas politika uopšte nije interesovala. Većinu beogradskih bendova tada su činili mladići od 16 do 20 godina starosti. Mi smo razmišljali o tome kako da postanemo popularni, kako da se svidimo devojkama, kako da zaradimo neki dinar da kupimo nove instrumente i slično, a ne o komunizmu ili kapitalizmu”, kaže Hreljac.

On tvrdi da nije poznavao tadašnje političare, i da je jedini sa kojim je imao kontakt bio Miladin Šakić, zamenik gradonačelnika Beograda, inače muž Olivere Katarine, i to kada bi došao na njihove zajedničke probe.

Pročitajte prvi deo: Rokenrol i komunizam u SFRJ: Električarski sastavi

Nastavak: Rokenrol i komunizam u SFRJ: Partijska potraga za gitaristima

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel