Solidarna kafica
Preko ramena > Kulturni dodatak > Rokenrol i komunizam u SFRJ: Električarski sastavi - Bez želje za promenom sveta

Rokenrol i komunizam u SFRJ: Električarski sastavi

Bez želje za promenom sveta

Autor Marija Dukić 2012/5/30 : Tekstovi istog autora

Komunistička partija decenijama je diskretno podsticala popularnost rokenrola, zadovoljna što muzika mladih podržava mir i jednakost među ljudima, ciljeve za koje se borila i nesvrstana država. Iz dokumenata koje su ostavili partijski i diplomatski hroničari i intervjua sa članovima rokenrol sastava iz tog vremena, Aleksandar Raković rekonstruisao je uzbudljivo svedočanstvo koje Bojan Hreljac, nekadašnji basista Elipsi i Korni grupe, sažima u dve rečenice: „Nismo bili ni podrška, ni opozicija komunističkoj partiji. Želeli smo samo da se zabavljamo i svidimo devojkama.”

Na predstavljanju knjige „Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968” (Arhipelag), klavijaturista tada poznate grupe Siluete, Zoran Simjanović, sa nostalgijom se prisećao vremena kada su „frajeri” bili oni koji imaju ploče, a ne džipove. Danas mladi komunizam vezuju za cenzuru, ali autor pomenute knjige, istoričar Aleksandar Raković, za njeno pisanje je koristio i diplomatsku građu i partijske izveštaje iz vremena SFRJ, iz kojih se jasno vidi da je rokenrol sasvim slobodno došao u Jugoslaviju. Štaviše, tvrdi on, od Jugoslovena koji su imali bezvizni režim i koristili ga da bi putovali i kupovali ploče, komšije poput Mađara po prvi put bi čule neke hitove. „Mi smo njima bili prozor u svet”, kaže Raković.

SilueteIstorijske građe ima na pretek – više hiljada strana partijskog, državnog i diplomatskog štiva koje odiše stručno naučnim i analitičkim pristupom bez parola, kaže Raković, koji je, prvi na Beogradskom univerzitetu doktorirao na rokenrolu. Više od četiri godine je razgovarao sa nekadašnjim rok zvezdama, listao desetine hiljada stranica partijskih izveštaja i stare štampe, od čega su mu, kaže kroz šalu, najteže pali bolovi u vratu. Raković kaže da su krajem pedesetih izveštaji o rokenrolu bili još šturi, ali šezdesetih već veoma afirmativno govore o ovoj novoj muzici. „Štaviše, šezdesetih su se poruke rok pesama prilično poklapale sa socijalističkim i komunističkim idejama, sa antisegregacionizmom ili dekolonizacijom i pacifizmom. Pa čak ni brade i duge kose, koje su nekada oslikavale četnike, nisu shvatane u tom kontekstu, naprotiv, dugokosi momci primani su u partiju. Setite se, i Marks je imao dužu kosu i bradu”, kaže Raković.

Presudan trenutak za rokenrol u Jugoslaviji bio je 24. maj 1966. godine, kada je tada jedan od najpopularnijih sastava „Elipse” svirao pred Titom. Ali pre toga, na kongresima omladine i partije već je brižljivo utrt put novoj muzici.

Elipse

VIS Elipse


Doduše, da je partija slušala svoj podmladak, Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), koji je u izveštaju iz 1963. godine tvrdio da treba osuditi pevanje rokenrola i tvista na talasima Radio Beograda, istorija bi možda pošla i drugim tokom. Ali, neko lucidniji i politički iskusniji iz vrha partije uzeo je olovku i svojom rukom napisao: zahvaliti, a ne protiv. To je prvi dokument koji pokazuje zaokret Komunističke partije ka rokenrolu.

„Jedan od autora izveštaja sa kojim sam razgovarao bio je Rajko Danilović, saradnik u Analitičkoj službi CK Saveza komunista Srbije, koji je uradio vrlo korisnu analizu ‘Nove levice u SAD’ sa posebnim osvrtom na hipi pokret koji je u to vreme bio nosilac rokenrol kulture. Dosta mi je pomogao i tadašnji predsednik SOJ-a Tomislav Badovinac koji je inače omogućio nastup ‘Elipsi’ pred Titom”, kaže Raković. I predsednik Saveza komunista Hrvatske Vladimir Bakarić pisao je u leto 1966. da se ne treba plašiti gitarijada i rokenrol sastava (električarskih sastava) koji su „toliko maha uzeli” jer njih donosi novo vreme, a „ovi električari kada im se dala mogućnost pokazali su se ipak ispravni, ispoljili su i ličnu hrabrost i društvenu odgovornost”.

Siluete

VIS Siluete - svirka u Beogradu


U sledećem nastavku Rokenrol i komunizam u SFRJ: Zaraženi rokenrolom

Tekst je prilagođena i proširena verzija iz mesečnika Biznis i finansije za sajt Preko ramena

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel