Solidarna kafica
Preko ramena > Putovanja > Ostrvo Zakintos: „Provali boju mora!” - Od Laganasa do nečeg lepog

Ostrvo Zakintos: „Provali boju mora!”

Od Laganasa do nečeg lepog

Autor Uroš Nedeljković 2012/5/23 : Tekstovi istog autora

Rečenica iz naslova je čest povik vaših saputnika dok se vozite ostrvom Zakintosom. Možda biste i vi ovo rekli, da ne morate da gledate kud vozite – inače padate niz liticu u more lepe boje.

Put do Zakintosa bio je popločan dobrim namerama – namerom da se dobro provedemo i uživamo u moru. Iako smo bili smešteni u popularnom izletištu - Laganasu, otprilike smo i pre dolaska imali pojam da je mesto besmisleno, tako da razočarenja nije ni bilo. Ali, ajd'mo redom.

Od Beograda do Zakintosa ima otprilike 1200km, kojim god putem išli. Možete ići autoputem Egnatia Odos ili autoputem Solun-Atina, praktično je svejedno. Naša ekipa je put preprečila Ohridom, gde smo uživali dva dana u lepoti jezera i gurmanlucima u najprimitivnijem značenju te reči. Put nas je vodio dalje preko Bitolja, te smo prešli preko prelaza Niki u Grčku, a onda na Egntia Odos do Janjine (Jonije). Isključivši se sa autoputa (pevajući: Janjine, Janjine – kupusa i slanine), nakon koje stotine kilometara prelazimo preko mosta na Peloponez, a onda kroz Patru do Kilnija gde smo trajektom prešli na Zakintos. Povratak je bio drugom rutom, ali kilometarski praktično identičnom, a o svemu tome će biti reči u daljim pisanjima.

Iako put nije lagan za vožnju u „cugu”, automobil je bio najjednostavnije i najekonomičnije rešenje, s obzirom na planirani Ohrid i kasnije proročište u Delfima u povratku. Treba napomenuti, jer smo videli svašta, da ni na jedno grčko ostrvo ne treba ići a da se nema obezbeđen prevoz. Jednostavno, sedenje u jednom mestu na bilo kom ostrvu je besmisleno koliko i zabava u Laganasu, tako da iznajmljivanje nekog prevoza je strogo preporučljivo, a videćete i zašto. Mi smo naš prevoz „doneli“ sa sobom.

Ovo „donošenje” prevoza sa sobom znači da vam je prevoz u startu jeftiniji, put je lakši jer možete sami planirati rutu kojom ćete ići, stati gde god i protegnuti noge, jesti, spavati ili kupovati, sve bez bojazni da ćete ostati bez preskupog automobila za iznajmiti (rent-a-car) koji u sezoni može biti ograničeni resurs te čekati da se oslobodi vozilo i po nekoliko dana koje ćete provesti otuđeni na gradskim plažama bez mnogo smisla.

Cena puta za četiri osobe po osobi, zajedno sa trajektom, putarinama i mostarinama je 90-100 evra po glavi, isto koliko košta i put autobusom – a sve varira od cene goriva. Dakle, rent-a-car vam je ušteda (250-400 evra). Koliko je na ostrvu automobil nasušno sredstvo, potvrdiće vam opis Laganasa - Meke, Medine i Jerusalima za „dobar provod” i „party ostrvo” - kako kažu u brošurama.

Zakintos: Most kod Patre

Prelazak na Peloponez kod Patre: Most velik i prelep, a plaća se mostarina 12,5 evra (2011. godine)

Laganas, ili kako besmisleno piti

Laganas je mesto na južnom delu ostrva, skorojevićko u svakom smislu. Ko je putovao po raznim „atraktivnim“ destinacijama gde „nude ludu zabavu“, shvatiće šablon koji se sastoji otprilike iz mešavine Sim City igrice i urbaniste koji je bio na odmoru nekoliko desetina godina ili se udavio na pučini nekad davno, a porodica misli da je pobegao sa putnicom iz inostranstva. Dakle, to je jedna ulica u kojoj se nalaze „klubovi“ i „kafići“ i nekoliko okolnih ulica rezidencijalnog tipa u kojima su apartmani i hoteli. Dakle, veštački, bez šmeka, sa odvratnom peščanom plažom na kojoj se kupaju svi oni koji se „zabavljaju“, jer ih more praktično i ne interesuje.

Naravno, cene su solidno više u odnosu na ostala mesta po ostrvu, a ponuda (osim „klupske“) je oskudna. „Fast fud – lokal – fast fud – lokal – prodavnica suvenira – lokal“, ostaje zabeleženo pred očima dok se vozite kroz ovu naseobinu plitke poezije. Istina, malo podseća na vožnju kroz srpske gradove, samo što se ovde viđa „kladionica – pekara - kladionica – banka - fast fud – apoteka – kladionica – banka – pekara – apoteka – kladionica – menjačinica - kladionica”. Iako je urbana glasina da se u Laganasu skupljaju pijani Englezi koji „skidaju gaće“ i „baš su stoka“, empirijsko istraživanje naše pozamašne družine koja je bila i kontrolna grupa utvrdilo je da su i Srbi podjednako besmisleni u provodu, samo što manje „skidaju gaće“. Za razliku od Britanki, među kojima se može naći i neka lepa devojka, naše devojke su uglavnom lepe, ali obučene tipično prostitutski tako da izazivaju opštu konfuziju kada se pojave u mračnoj ulici u broju od 5 grla. Muškarci su obučeni tipično tranziciono, svi u istom „stilu“ i iz istog tržnog centra.

Laganas, Zakintos: Iz ptičje perspektive

Zakintos: Laganas noću

Laganas noću: Hiperprodukcija besmislene zabave i načičkanih tzv. klubova

Zabava u Laganasu se sastoji od nasumične šetnje i ulaska u klubove u kojima se ne dešava ništa što izgleda kao zabava. Retko gde se igra i uglavnom se baulja pijano. Drugi način je gledanje plakata na banderama gde piše „srpska žurka“, koje smo izbegavali u širokom luku, ali na jednu smo i „upali“ da nađemo prijatelja koji je radio u organizaciji sa koje je i sam pobegao čim je dovukao masu.

Inače, od pre koju godinu, Zakintos je, sa Laganasom, postao marketinška „meka“ za srpske mlade naraštaje i dosta turističkih agencija okrenutih mladima vode hiljade pripadnika mlađih punoletnika na „dernek“. Ostaje izjava jednog našeg saputnika: „Ja se ovako nisam provodio ni kada sam imao osamnaest godina”.

Osim retkih izuzetaka, smeštaj u Laganasu je ispod proseka, a našoj koleginici sa Preko ramena se zalomio i smeštaj bez kuhinje, mada prilično lep. Na sajtu „turističke agencije za mlade“ je pisalo jedno, al' na licu mesta beše nešto sasvim drugo. Da im ne beše peroreza ostali bi uskraćeni i za sendviče. Naravno, sve ovo zavisi od agencije s kojom putujete, a i filozofije letovanja: smeštaj je nebitan ako se u njemu samo spava – koju svojski podržavamo.

Ali, kako odmaknete od Laganasa, situacija se drastično menja i počinje upoznavanje Zakintosa kakav stvarno jeste, a ostrvo je prelepo. O tome u nastavcima, a koliko smo ažurni, možda vašim unucima pomogne.

Zakintos kakav treba da bude: Keri

Ovo je pravi Zakintos: Panorama iz kafane kod mestašca Keri

Ostrvo Zakintos

Zakintos je ostrvo u jonskom arhipelagu, a treće po veličini u istom. Ukupna površina mu je nešto preko 400 kvkm i ima obalu dužine oko 120km. Dok je bio pod britanskom upravom zvan je Zante, ali njegovo grčko ime označava Zakintosa, Dardanovog sina.

Pročitajte još i o ostrvu Krf

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel