Solidarna kafica
Preko ramena > Prikolica > Vilhelm Rajh u svetu bez orgazma - Definisati slobodu isto je što i definisati seksualno zdravlje

Vilhelm Rajh u svetu bez orgazma

Definisati slobodu isto je što i definisati seksualno zdravlje

Autor Erotic shop Kalisto 2012/5/15

Vilhelm Rajh, psihijatar i psihoanalitičar (24. mart 1897.) zaslužan za razvoj teorije o značaju orgazma – ne samo za celokupno zdravlje pojedinca, nego i za revolucionarne promene društvenih struktura. „Definisati slobodu isto je što i definisati seksualno zdravlje. Ali niko to otvoreno neće da prizna.“

Deo detinjstva Vilhelm Rajh je proveo na farmi, u okruženju u kome se prirodne životne funkcije (seks – najprirodniji od svih) otvoreno ispoljavaju, što će doprineti njegovom ranom interesovanju za izučavanje seksualnosti i bioloških osnova emocionalnog života. Prvo (nenamerno) voajersko iskustvo doživeo je vrlo rano – bio je svedok seksualnih avantura jedne od porodičnih sluškinja. Fasciniran činom, kasnije ju je pitao da li bi on mogao da igra ulogu njenog ljubavnika. Kako sam navodi u memoarima – seks za njega ne predstavlja tajnu već u periodu kada je navršio svega 4 (četiri!) godine, a prvi seksualni odnos imao je sa jedanaest i po.

Baš u tom periodu odrastanja, njegova majka počiniće samoubistvo (iz trivijalnog razloga), kada je otkrivena njena afera sa privatnim učiteljem mladog Rajha. Rajh je otpočetka znao za ovu aferu, uhodio je majku iz noći u noć, stajao ispred vrata preljubničke sobe, slušao zvuke i – kako sam priznaje – zavideo svom tutoru. Razdiran edipovskom željom za majkom, dilemom da li da je zaštiti ili da je izda ocu, godinama je osećao krivicu zbog majčine smrti. Verovatno u tom tragičnom incidentu leže temelji Rajhovih kasnijih zalaganja za žensku ekonomsku nezavisnost, vanbračne veze i pravo na razvod. (Hvala, doktore!) Jedna od Rajhovih čuvenih misli u tom kontekstu je: „Bebu Isusa rodila je majka koja nije imala venčani list„

Libido posle Frojda

Nesumnjivo, Rajh je počeo svoj naučni rad kao Frojdov učenik, ali nije ostao u senci velikog autoriteta. Frojd je otkrio da je uzrok neuroze u društvenom poricanju prirodnog seksualnog instinkta, logično: seksualna represija vodi u frustraciju. Jedna od Frojdovih pretpostavki bila je hipoteza o postojanju biološke seksualne energije u ljudskom telu koju je nazvao libido. Koncept libida razvodnjen je u kasnijim Frojdovim teorijama – libido je sveden na neopipljivu i spekulativnu ideju.

Polazeći od Frojdove napuštene hipoteze, Rajh je razvio teoriju orgona – orgonska (seksualna / životna) energija je realna i opipljiva, može se kvantitativno izmeriti i upotrebiti. Prema Rajhu, to je prvobitna i sveprisutna kosmička energija koja se vizualizuje kao plava – odgovorna je za boju neba, gravitaciju, formiranje galaksija, a na nivou pojedinca za izražavanje emocija.

Neoslobođenja energija u ljudskom telu stvara fizičke blokade u mišićima i organima, a nastale blokade se ponašaju kao svojevrstan telesni oklop. Orgazam je put kojim se telesni oklop probija. Rajh izmešta orgazam iz prostog reproduktivnog domena i shvata ga kao prirodni telesni regulator emocionalne energije. Zbog rigidnih moralnih normi, telesni oklop (samim tim i oklopni karakter) biva neminovnost za većinu ljudi, a seksualna represija vodi u histeriju, anksioznost, napetost, mržnju i pohlepu. To su poremećaji na nivou individue, a na nivou celokupnog društva seksualni poremećaji manifestuju se kao fašizam, antisemitizam, komunizam... Najbolji lek je aktivan seksualni život – oslobođen osećaja krivice.

Dok je Frojd smatrao da se seksualni instinkti moraju prilagoditi kulturi i postojećim socijalnim strukturama, Rajh se zalagao za potpuno preuređenje tih struktura – potrebno nam je društvo koje nije u sukobu sa iskonskim ljudskim potrebama. Frojdovo rešenje bilo je u tretmanu, Rajhovo u prevenciji – zdrav i neometan seksualni razvoj od najranijeg doba.

Radikalne metode seksualnog lečenja

Vilhelm RajhU procesima (iz)lečenja, Vilhelm Rajh prevazilazi tradicionalne metode psihoanalize. Umesto da bude samo belo platno na koje pacijent projektuje svoje emocije, Rajh napušta pozicije neutralnosti i uspostavlja drugačiji odnos sa pacijentima – telesne blokade otklanja dodirom. Pošto je disanje ključ emotivnih stanja, da bi pomogao pacijentima da se otvore, insistirao je na vežbama disanja. Dlanovima bi pritiskao napete mišiće istovremeno suočavajući pacijente sa potisnutim emocijama kako bi izazvao seriju spontanih pokreta i talase zadovoljstva (tzv. orgazmični refleks).

Rajh je otkrio da čak i seksualno aktivnim ljudima često nedostaje orgastička sposobnost. Telo je toliko oklopljeno, da je muskulatura naviknuta na napetost i ograničen protok energije. Istovremeno se javlja i oklopljenost karaktera koja onemogućava spontano ispoljavanje osećanja. Pojednostavljena dijagnoza: većina ljudi na planeti vodi sakat seksualni i emotivni život. Čak i u slučaju da muškarac ima redovnu erekciju i da ejakulacija ne izostaje – to nije iskustvo koje Rajh smatra pravim orgazmom.

Najčešći seksualni poremećaji koje je uočio kod muškaraca su: strah od potpunog prepuštanja, doživljavanje sopstvenog penisa kao vrste oružja, potreba za dokazivanjem potentnosti (kroz maratonske ili uzastopne odnose bez obzira na to da li donose užitak). Šta je onda pravi orgazam? Prema Rajhu, orgastička potencija je sposobnost predaje spontanom toku energije bez ikakvih inhibicija. „Zadovoljstvo življenja identično je zadovoljstvu orgazma. Strah od orgazma postavlja temelje sveopštem strahu od života„.

“Mi nećemo više da zavisimo od mišljenja javnosti ili nepostojećih autoriteta kada se radi o stvarima koje su nepoznate ili čudne. Mi moramo polako sami da postajemo eksperti u ovladavanju znanjima koja pripadaju budućnosti.”

Vilhelm Rajh

Nesvesni učitelj tantre

Rajh nikada nije bio na istoku niti je imao dodira sa tantričkim učenjem, ali je posedovao dovoljno genijalnosti da sa stanovišta zapadnjačke nauke otkrije mudrosti drevnog istoka. Njegove vežbe disanja podudarne su sa joga disanjem – ne udišemo samo vazduh, nego misteriozni sadržaj koji Rajh naziva orgon (u jogi je to prana) – udišemo životnu energiju. Nasuprot asketskim religijama, tantra je put oslobođenja kroz vrata seksualnosti.


U asketskom društvu, Rajh je tvrdio: „Definisati slobodu isto je što i definisati seksualno zdravlje„. Tantrički seksualni čin balansira energiju, ekstatični zagrljaj u potpunosti rastapa ljubavnike u jedinstvo, harmonizuje suprotnosti muškog i ženskog principa. U Rajhovom učenju, orgazam je energetski regulator, a orgastička potencija znači potpunu predaju i rastapanje ega. Tokom terapija razbijanja energetskih blokada dodirom, Rajh je uvideo neodvojivu vezu između predela grudi i seksualne regije – u istočnjačkoj filozofiji to su srčana i seksualna čakra (energetski centri). Za potpunu ekstazu neophodan je neometan energetski tok između centra emocija i centra seksualnosti. Tantričko shvatanje muškog orgazma, kao i Rajhovo, daleko nadmašuje čin proste ejakulacije (veštinu višestrukog orgazma i orgazma celog tela muškarci bi trebalo da uče od žena – što ostaje seksualna utopija sve dok su anorgazmije i frigidnost važeći konstrukti patrijarhalnog društva). Tantričko i Rajhovo shvatanje orgazma je spiritualno – dosezanje kosmičke (božanske) svesti kroz ekstazu. Dok god živimo minimum seksualnog potencijala, lako nas je zadržati u ropskoj poziciji; maksimalni razvoj seksualnog potencijala daje moć i inteligenciju – oslobađnaje nadsvesti kroz telesno iskustvo.

Inspiracije i ignorancije

Uprkos Rajhovim dometima, naučni krugovi čak i danas podvaljuju pitanje „svrsishodnosti“ ženskog orgazma jer nije sasvim jasna njegova uloga u procesu ‘oplodnje i razmnožavanja’. Dok se čovečanstvo još uvek (moralno) dvoumi da li da u potpunosti prigrli seks u aspektu čistog zadovoljstva umesto što ga opravdava reproduktivnom funkcijom, Rajh nam ostavlja u amanet seksualnu ostvarenost izvan te dileme. Otkriva nam seks kao čistu i moćnu osloboditeljsku silu, viziju nepodvojenog sveta i planete u orgastičkoj pulsaciji sa kosmosom... „Jedinstvo kulture i prirode, rada i ljubavi, morala i seksualnosti, za kojim čeznemo od pamtiveka, ostaće samo san dok god čovečanstvo osuđuje biološki zahtev za prirodnim (orgastičkim) zadovoljstvom.„

Nedavno je otkriveno da su američke tajne službe vodile dosije o Vilhelmu Rajhu a o čemu se radi pogledajte njegov FBI dosije.

Isečak iz kultnog i zabranjivanog filma W.R. Misterije organizma iz 1971. koji razlaže sinapse komunističke ideologije i seksualnosti. Film Dušana Makavajeva inspirisan Vilhelmom Rajhom.

Tekst ustupio

Erotic gift shop Kalisto

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel