Solidarna kafica
Preko ramena > Sport > Sindikati u sportu - Više od mišića

Sindikati u sportu

Više od mišića

Autor Vladimir Simović 2012/5/11 : Tekstovi istog autora

Prošlogodišnji NBA „lokaut“, treći u istoriji ovog košarkaškog takmičenja, a drugi koji je rezultovao otkazivanjem utakmica regularne sezone, trajao je 161 dan i jasno demonstrirao moć sindikata košarkaša NBPA (National Basketball Player Association). I udruženi španski i italijanski fudbaleri uspeli su da se izbore za svoje zahteve. Ono što sportske sindikate čini tako uticajnim je svakako unikatna radna snaga.

Prethodni „lokaut“ desio se u sezoni 1998/99. Nesuglasice između vlasnika klubova i košarkaša zaključene su šestogodišnjim kolektivnim ugovorom koji je bio, uz sitnije izmene, produžen i na period od 2005. do 2011. godine. Potpisani dokument igračima je garantovao 57% „prihoda od košarke“ (BRI – Basketball Related Income), a isticao je 30. juna 2011.

U međuvremenu vlasnici „manjih“ klubova požalili su se komesaru NBA lige Dejvidu Sternu da posluju sa gubitkom. Sezonu 2010/11 čak 22 kluba, od 30 koliko ih učestvuje u takmičenju, završilo je sa minusom na računu i u pregovore za novi kolektivni ugovor ušli su sa tvrdim stavom o striktnijem ograničenju budžeta za plate igrača. Predlog lige da se budžet za plate ograniči na 45 miliona dolara po timu, što bi značilo smanjenje maksimalnog mogućeg klupskog izdatka za košarkaše za 13 miliona dolara, naišao je na oštro protivljenje sindikata.

Igrači su ponudili da svoje učešće u „prihodima od košarke“ smanje za 500 miliona dolara u toku narednih pet sezona, što bi značilo smanjenje njihovog učešća u „prihodima od košarke“ sa 57% na 54%. Odgovor vlasnika klubova iznesen je u vidu predloga da rez bude „težak” 2 milijarde dolara. Tvrde pozicije jasno su ukazivale da do dogovora neće doći i da je „lokaut“ neminovan.

Američki fudbal

Ovo nije jedini potres koji je američki sport doživeo prošle godine. Sukob je naime izbio i na relaciji igrača i vlasnika NFL (National Football League) klubova. Razlog je relativno jednostavan: vrlo bogati vlasnici klubova želeli su da uvećaju svoje bogatstvo.

Za razliku od NBA lige u kojoj klubovi ostvaruju gubitke, NFL timovi ostvaruju samo dobitke. Jedan od razloga za ovakvu situaciju je činjenica da NFL klubovi dele novac od TV prava i na taj način obezbeđuju sebi sigurnu zaradu bez obzira na uspeh u takmičenju. Ako imamo na umu da je finale takmičenja, popularni Super Bowl, najgledaniji televizijski program u Americi jasno je da se radi o ogromnom novcu koji se deli na ravne časti. Takođe, limit koji je postavljen na plate igračima, uz obrazloženje da omogućava relativnu jednakost klubova u ekonomskom smislu, garantuje svim vlasnicima veću zaradu.

Zašto su onda vlasnici nezadovoljni? Iz prostog razloga što je kriza usporila rast cena karata. Takođe, država i gradovi sve manje mogu da subvencionišu klubove. Sa druge strane, plate igrača su najveći trošak, njima odlazi čak 60% svega što liga zaradi a to je preko milijardu dolara. Vlasnici su želeli da ovu granicu podignu na 2 milijarde dolara tvrdeći da će uz smanjivanje plata biti u mogućnosti da više ulažu u infrastrukturu, a da će nove investicije dugoročno svima doneti dobit.

Ipak, problem bi u tom slučaju bio taj što od porasta profita ne bi svi imali jednaku korist. Ne samo što se procenat učešća u raspodeli menja, već na dugi rok od povećanja vrednosti kluba profitiraju samo vlasnici. Naime, karijera prosečnog profesionalnog igrača američkog fudbala traje manje od četiri godine.

Kako nije došlo do dogovora između igrača, koje je zastupao sindikat NFPLA (National Football League Players Association), i vlasnika usledio je „lokaut”.

NBA lockout

Moć pregovaranja

Za razliku od ostalih sindikata koji su u SAD slabo uhvatili koren (manje od 8% radnika u privatnom sektoru je sindikalizovano) sindikati sportista uspevaju da budu vrlo značajan faktor u pregovaranju radnih uslova. Ono što sportske sindikate čini tako uticajnim je svakako specifična vrsta tržišta rada. Za razliku od globalnog trenda - da korporacije premeštaju svoju proizvodnju tamo gde je cena radne snage dostupnija i jeftinija - u sportskom sektoru ta logika nije primenjiva.

Drugi faktor je to što vlasnici klubova takođe imaju interes da ulaze u pregovore o kolektivnim ugovorima. Njihova korist ogleda se u ograničavanju novca namenjenog igračima, ali i u činjenici da se kroz kolektivne pregovore legalizuje neka vrsta oligopolske pozicije u kojoj je konkurencija između klubova vidljiva samo na terenu, dok na ekonomskom planu vlada apsolutno razumevanje i saradnja.

To međutim ne znači da pregovori nisu dugotrajni i teški. Natezanje oko novog kolektivnog ugovora između NBA košarkaša i vlasnika klubova trajalo su više od dve godine. „Igrači nisu spremni da prihvataju bilo kakve ultimatume“, izjavio je Bili Hanter, izvršni direktor NBPA kada je odbijena ponuda lige da se „prihodi od košarke“ dele pola-pola.


Beskompromisan stav igrača uprkos „lokautu” lako se da objasniti činjenicom da oni imaju značajne paralelne prihode i zarađuju milione na reklamnim kampanjama. Tako će, na primer, bek Los Anđeles Lejkersa Kobi Brajant ove sezone preko sponzorskih ugovora inkasirati 3 miliona dolara više nego što je njegova rekordno visoka plata. Ipak, najveću korist od marketinga imaće Lebron Džejms. Ovaj košarkaš će od sponzora dobiti 33 miliona dolara, što je duplo više od njegove godišnje plate.


Kad su pregovori o kolektivnim ugovorima zapali u ćorsokak, sindikat je prebacio loptu na sudski teren, pokrenuvši antimonopolsku tužbu protiv NBA pred federalnim sudovima u Kaliforniji i Minesoti. Pod pritiskom sudskog procesa novi kolektivni ugovor ispregovaran je nakon 15 sati razgovora i usaglašen 26. novembra. Igrači su dobili učešće od 51,2% u „prihodima od košarke”, ali je i ograničenje budžeta za plate košarkaša ostalo na visokoj granici.

Nešto ranije 2011. sličan rezultat imao je i NFL „lokaut“. Nakon niza antimonopolskih tužbi koje su igrači podneli sudu protiv lige, novi kolektivni ugovor na preko 300 stranica, potpisan je početkom avgusta. Učešće igrača u zaradi smanjeno je na 50%, ali je granica ostala milijardu dolara.

Evropa

Za razliku od SAD, u Evropi nema „lokauta“, ali daleko od toga da nema sukoba na relaciji sportisti-vlasnici klubova.

Utakmice u Španiji ove sezone nisu počele planiranog datuma jer je sindikat igrača AFE (Asociación de Futbolistas Españoles) organizovao štrajk koji je prvenstvo odložio za nekoliko sedmica. Zahtev fudbalera bio je potpisivanje kolektivnog ugovora koji bi garantovao plate fudbalerima čak i ako se klubovi u toku sezone proglase nesolventnim, i isplata oko 50 miliona evra dugovanja igračima.

Otprilike u isto vreme, krajem avgusta prošle godine, fudbaleri italijanske prve lige takođe su ušli u štrajk. Igrači su zahtevali potpisivanje kolektivnog ugovora, ali od dvadeset klubova samo su Sijena i Kaljari bili za sporazum, odnosno za prihvatanje dva sporna člana od kojih fudbaleri nisu želeli da odstupe. Radi se o članovima ugovora kojima se klubovi obavezuju da igrači sa kojima su u sukobu imaju pravo da treniraju sa timom i kojima je predviđeno da se naknada igraču koji je bez ugovora isplaćuje i od strane igrača i od strane klubova. Klubovi su zahtevali da taj teret ponesu samo fudbaleri. U finišu, i španski i italijanski sindikati uspeli su da se, barem za sada, izbore za svoje zahteve. Za slabašne srpske sportske sindikate koji su tek u povoju tako nešto je još uvek daleki san.

Tekst je iz mesečnika Biznis i finansije

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel