Solidarna kafica
Preko ramena > Putovanja > Život u Holandiji: Miris cveća - I posao i zadovoljstvo

Život u Holandiji: Miris cveća

I posao i zadovoljstvo

Autor Marina Jančić 2012/4/26 : Tekstovi istog autora

Holandija je zemlja koja je navikla na superlative u skoro svim društvenim oblastima i sa ponosom drži nekoliko svetskih brojeva jedan. Te im se pripisuje da su najviša nacija, te prva zemlja koja je dozvolila gej brakove, te su svetski šampioni u bejzbolu. Ne, bez šale. Stvarno su svetski šampioni u bejzbolu.

Tako je i sa cvećem. Dakle, Holandija - najveći izvoznik cveća u svetu. Logično je da se tu zgrne i veliki novac, pošto se cveće (kao i sve što iole vredi i ima smisla) koristi između ostalog, i zarad ogromne turističke mašinerije. U skladu sa titulom naj, izdvojila bih nekoliko stvari koje su meni jako interesantne. Posebno kad stigne proleće i kada se možete svojim očima uveriti u količinu mirisnih pupoljaka kojih ima na svakom koraku. U stanu, bašti komšije preko puta, na volanima od bicikala, cvetnim pijacama ili gradskom parku. Svuda. A sa prolećem, zna se, stiže sve veći broj turista.

Holandija zemlja lala

Cvetna berza

Kao što sam pomenula, Holandija je najveći izvoznik cveća u svetu. Holandska berza ima nekoliko marketa, tj. aukcijskih kuća gde se prikuplja i prodaje cveće kako iz zemlje, tako i inostranstva. Velika je verovatnoća da je cveće koje se trenutno nalazi u vašoj vazi ili bašti, prethodno prošlo kroz jedan od marketa u Holandiji. Najveća aukcijska kuća smeštena je u gradiću Alsmer, nedaleko od Amsterdama. Čim kupac izabere i kupi bilo da su ruže, lale ili gerberi, oni se u roku od nekoliko sati mogu naći u cvećari koja se nalazi bilo gde u Evropi. Holandska berza zato godišnje ubere promet od preko 4 milijarde mirisnih evrića. Takođe, omogućeno je zainteresovanima koji hoće da vide kako funkcioniše berza cveća, da provedu jedan dan u Alsmeru, na primer. Cena – 5 evra za odrasle.

Holandija zemlja lala

Kukenhof

Naravno, šta bi drugo Kukenhof bio nego - najveća cvetna bašta u svetu. Ova bašta koja se naziva i baštom Evrope smeštena je u Lisu, gradiću nedaleko od Harlema. U njoj se godišnje zasadi približno 7 miliona vrsta različitog cveća. A otvorena je samo 60 dana godišnje i to od poslednje nedelje marta do sredine maja. Ideja je bila da se u početku napravi prostor za izložbe cveća gde će uzgajivači iz Holandije i raznih delova Evrope izlagati svoje uzorke. Tokom godina ova bašta prerasla je u najveći cvetni park i svetsku atrakciju. Tamo sam videla zaista sve boje i neke vrste cveća za koje do sada nisam čula a ni videla kako izgledaju. Cena baš i nije sitnica – 14,50 evra za odrasle.

Holandija zemlja lala

Polja lala

Najpoznatije cveće u Holandiji su definitivno - lale. U okolini Kukenhofa, u periodu od marta do maja, gde god da se okreneš, videćeš lale. Redovi ljubičaste, crvene, žute, narandžaste i bele boje bukvalno ostavljaju bez daha. Ovo je jedan od najlepših prizora koje sam videla u životu. Ne samo zato što je besplatno, nego je i pravi melem za oči. Jedino im je rok trajanja ograničen, pa sam zato sa razlogom nestrpljivo iščekivala proleće, kao i svi ovde.

Jer, iako se Holandija može pohvaliti mnogim stvarima, definitivno se ne može pohvaliti da je zemlja sa najvišim brojem sunčanih dana. Zato svi ovde iščekuju proleće. I zaista, tada je sve šareno. Sve cveta i pupi, a dan postaje dosta duži. U to vreme, Holandija prosto sjaji jarkim bojama. Miriše na svežu travu, narcise zasađene u baštama, na nekakav žuti cvet i polen koji se svuda širi čim vetar malo jače dune.

Ne računajući palmu koja me još uvek nije izdala, a vođena ovim mirisima i bojama, već sam nekoliko puta pokušavala da zasadim cveće u stanu. Prvo su bile bele lale. Onda ljiljani. Onda treće, ne znam tačno kako se zvaše. Ništa nije uspelo. Na kraju sam kupila vazu i sad svake nedelje menjam boje. Gajenje lala ostavljam profesionalcima jer nisam uspela da otkrijem koji mi to čarobni sastojak nedostaje. Mada ja sve više mislim da je zbog toga što sunčevi zraci ne dopiru dovoljno duboko kroz nakrivljene prozore našeg stana.

Pogledajte kako izgleda aukcija cveća u Holandiji

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel