Solidarna kafica
Preko ramena > Putovanja > Putnička kuća u Istanbulu - Besplatan boravak za sve putnike

Putnička kuća u Istanbulu

Besplatan boravak za sve putnike

Autor Uroš Nedeljković 2012/4/17 : Tekstovi istog autora

U organizaciji Kluba putnika Srbije ovog leta će se oformiti „Putnička kuća – Istanbul”. Ideja je da boravak u kući bude besplatan za sve putnike, a kuća će se izdržavati od doncija.

Ova kuća je zapravo iznajmljen stan u centru Istanbula u periodu od 1. jula do 1. septembra 2012. godine. Kako se navodi u saopštenju cilj putničke kuće je „da omogući svima da upoznaju Istanbul i njegovu bližu i dalju okolinu, a da pri tom ne plaćaju smeštaj”.

Klub putnika Srbije je organizacija koja okuplja putnike koji putuju u svojoj režiji. Ideja koja stoji iza kluba je da putovanja ne moraju biti skupa, tako da će u putničkoj kući biti omogućeno kuvanje što će drastično smanjiti troškove za hranu. U zavisnosti kako prikupljena sredstva budu nalagala, stan će biti u širem centru Istanbula što će drastično smanjiti i troškove prevoza. Pošto je boravak u kući besplatan za sve, a biće iznajmljen prazan stan, sve što će putnicima biti potrebno je vreća za spavanje i eventualna podloga. Organizatori navode da je „ovo prilika da obiđete Istanbul ne potrošivši više od nekoliko desetina evra”.

U Putničkoj kući redovno će se organizovati drugih putnika i kaučsurfera iz celog sveta, kao i diskusije o putovanjima, šetnje i obilasci i slično.

S obzirom da je Klub putnika Srbije neprofitna organizacija s veoma ograničenim sredstvima iz Kluba kažu da se za ovaj projekat moraju osloniti na donacije. Da bi se projekat realizovao potrebno je sakupiti 800 evra, a u trenutku pisanja ovog teksta donacijama je prikupljena trećina predviđenih sredstava. Iz Kluba pozivaju pojedince, kompanije i institucije da im pomognu u realizaciji ovog kulturno-putničkog projekta. Organizatori ističu da donacija nije uslov za boravak u putničkoj kući.

Putnička kuća Istanbul

Ideja putničke kuće nije nova. Putnička kuća u Istanbulu je organizovana po uzoru slične akcije ruske „Akademije slobodnih putovanja” - „Dom za svakoga” čiji je predsednik Anton Krotov nedavno boravio na tribinama održanim u Beogradu i Pančevu. Organizatori navode da ako se ovaj projekat uspešno realizuje, u planu su Putničke kuće i u drugim delovima sveta.

Kako se ističe na sajtu Kluba putnika Srbije „nije bitno da li imate da donirate za ovaj projekat, kao što nije bitno ni da li ćete vi lično zaista koristiti Putničku kuću. Ono što je bitno jeste da svi zajedno napravimo nešto što će pomoći ljudima koji putuju.”

Posetite zvaničnu stranicu Kluba putnika Srbije i pročitajte više o Putničkoj kući Istanbul. Pošto je kuća besplatna za sve, a ne samo za putnike iz Srbije, pročitajte i „Istanbul Travel House” članak na engleskom i pozovite vaše prijatelje iz inostranstva da se pridruže.

Mapa

Kako iz Istanbula i kuda dalje? - Predlozi za dalja putovanja na istok.


Pročitajte naše Istanbulske priče: Istanbul je bio Konsantinopolj

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel