Solidarna kafica
Preko ramena > Fokus > Saudijska princeza kritikuje vlasti zbog neravnopravnosti polova - Loš obrazovni sistem stvara teroriste

Saudijska princeza kritikuje vlasti zbog neravnopravnosti polova

Loš obrazovni sistem stvara teroriste

Autor Preko ramena 2012/4/10 : Tekstovi istog autora

Već smo pisali o tome kako u Saudijskog Arabiji borba za ženska prava nije daleko stigla – one koje se usude da sednu za volan završe u zatvoru. O ovome je u međuvremenu progovorila i saudijska princeza Basma Bint Saud Bin Abdulaziz, čiji otac je prvi ustanovio ženski univerzitet u ovoj zemlji, ukinuo ropstvo i pokušao da utvrdi parlamentarnu monarhiju u kojoj bi bile razdvojene fiunkcije kralja i premijera.

Princeza Basma je specifična po tome što je razvedena, uspešna poslovna žena, ujedno i novinar i bloger, što nije čest slučaj u Saudijskog Arabiji. Poznata je po svojim intervjuima koje je davala zapadnim medijima a u kojima je kritikovala lošu izvršnu vlast u svojoj zemlji koja “za krađu seče ruke siromašnima a bogate ne dira”, stvarajući tako brojne neprijatelje u ovoj zemlji. 

BBC-u je ovih dana detaljno obrazložila svoje zamerke saudijskim vlastima, a to su:

Ustav

“Volela bih da vidim dobar Ustav koji tretira žene kao ravnopravne članove društva”, tvrdi ona i obrazlaže da se danas na saudijskim sudovima sve odluke donose na osnovu individualne sudijske interpretacije Kurana. “Tako su presude zasnovane na sudijinim ličnim ubeđenima umesto na pisanom Ustavu koji bi sve građane pred zakonom činio jednakim”. Ona dodaje da ne traži zapadnjački sistem, već onaj koji bi štitio ljudska prava a ujedno uvažavao saudijsku kulturu.

Zakon o razvodu

Danas u Saudijskoj Arabiji žena može da dobije razvod jedino ako plati ogromne sume novca ili ako uspe na sud da izvede nekoga ko bi svedočio o razlogu zbog koga je podnet zahtev za razvod – to je obično nemoguća misija jer žene retko izlaze a ne može se naći svedok u četiri zida. Još jedan razlog protiv razvoda je to što se deca starija od šest godina automatski dodeljuju ocu. Ovo čak nije ni u skladu sa Kuranom, u kome piše da žena može da se razvede iz raznih razloga pa i u slučaju “nepremostivih razlika”.

Obrazovni sistem

Ovakav odnos prema ženama rezultat je loše obrazovne politike, jer se u školama uči o inferiornosti žene. Njena uloga je ograničena na usluživanje porodice i brigu o deci. Celo obrazovanje se zasniva na stavkama iz Kurana i kao da je sistematski smišljeno da poručuje da nas ništa osim religije ne vodi u raj, tvrdi ona. “Zato su naši mladi toliko i podložni fundamentalističkim ideologijama koje vode u terorizam”.

Socijalni sistem

Ministarstvo socijalne politike toleriše nasilje nad ženama, umesto da se bori protiv njega. Zlostavljane žene koje žele da napuste muža imaju jednu opciju – odlazak u državne sigurne kući u kojima im se stalno natura da su napuštanjem muževljevog doma svojoj porodici donele sramotu. Nekada ih i vrate tim porodicama iz kojih su pobegle. Rezultat toga je veliki broj samoubistava žena. Osim što ne štiti prava građana, ovo ministarstvo je jedan od izvora siromaštva i korupcije. Ovaj netransparentan sistem čini polovinu stanovništva siromašnom, iako je Saudijska Arabija jedna od najbogatijih zemalja na svetu.

saudijska princeza

Institucija zaštitnika

Žene u Saudijskoj Arabiji ne mogu ići negde bez pratnje, obično je to muški rođak. Ovo potiče iz vremena kada su tim pustinjama harali pirati i kada vam je zaista trebala zaštita od njih, međutim danas služi za ograničavanje ženskih sloboda. Tu je i institucija staratelja, obično muža ili oca, bez čije dozvole žene ne mogu upisati fakultet ili se zaposliti.

Vožnja

“Ja jesam za prava žena da voze, ali tek posle edukacije stanovništva o osnovnim ljudskim pravima, jer u suprotnom bi se moglo desiti da policajci ženu koju su zaustavili na agresivan način uče pameti, odnosno da je kažnjavaju zato što se osmelila da sedne za volan”, kaže saudijska princeza.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel