Solidarna kafica
Preko ramena > Tehnologija > SEO: Optimizacija za pretraživače - Jesi l' SEO na Google? Jesam!

SEO: Optimizacija za pretraživače

Jesi l' SEO na Google? Jesam!

Autor Uroš Nedeljković 2012/4/4 : Tekstovi istog autora

Optimizacija za pretraživače (SEO) je specifičan vid internet marketinga kojim se povećava vidljivost određenog sajta ili dela sajta na pretrazi. Pod pretraživačima se pre svega misli na Google, jer je najrasprostranjeniji i najpopularniji (osim u Kini). Cilj ovog teksta nije da vam otkrijemo tajne SEO, već da vam objasnimo šta je zapravo to čudo, zašto je potreban i vredi li ulaganje u njega.

Prvo mala digresija u vezi termina. SEO je skraćenica od Search Engine Optimization, ali se kolokvijalno pominje kao SEO optimizacija, iako je optimizacija već sadržana u skraćenici SEO. Doduše, ako vas neko pita čime se bavite, bolje odgovorite „bavim se optimizacijom za pretraživače” nego samo kratko – SEO, jer će misliti da isprobavate nameštaj po salonima, sedeći.

Google je majka

Sajt, kakav god da je, sigurno će biti indeksiran od Googlea. Međutim, pravilo je da ako niste na prvoj strani pretrage određene ključne reči – ne postojite. Džaba trud, dobri tekstovi, proizvodi, usluge ili gole fotografije vaše bivše devojke – to ostavite za marketing na društvenim mrežama. Na Guglu čak je i četvrto mesto u rezultatima problematično. Ovde važi pravilo: što ste viši na stranici pretrage, to ste posećeniji, a samim tim imate i više novca (saobraćaja, ugleda ili kruški – ako živite i poslujete u Srbiji).

Optimizacijom se bave SEO stručnjaci i poslednju deceniju ovo je postalo posebno i veoma dobro plaćeno zanimanje. Praksa govori da je dosta „SEO eksperata”, a tako će biti sve dok je bara relativno mala. Morate znati da na stranom i domaćem internetu, postoje mnogi pojedinci i kompanije koji vam „garantuju” da ćete za deset dana dospeti na prvu stranicu Guglove pretrage. Sve je i da je ovo moguće, ali kratkoročno je. Cilj je ostati na prvoj stranici, a to je već teže. Iako će SEO stručnjak odraditi svoj posao, potrebno je poštovati i pratiti njegova dalja uputstva zarad opstanka urađenog posla.

Evo i zašto: Ako prodajete uranijum za svakoga ko želi da u kućnoj radinosti napravi atomsku bombu, izađe na ulicu i pokaže šta misli o trenutnom društvenom i ekonomskom poretku – nećete imati problema, jer je verovatno konkurencija mala, a ubeđeni smo da niko putem sajta ne prodaje uranijum u Srbiji. Međutim, ako zamislimo situaciju da ste relativno nova firma, sa tek izrađenim sajtom, a bavite se prodajom određene robe ili pružanjem usluge, a na tržištu i na internetu postoji još šest vaših konkurenata koji to rade duže od vas, vaš primarni cilj je da kada neko unese upit u Googlu stvari za koju ste specijalizovani budete bar na prvoj strani pretrage, a na njoj što više pozicionirani.

Da mihi content dabo tibi SEO*

* Parafraza latinske poslovice da mihi facta dabo tibi ius

Kod SEO-a je bitno nekoliko stvari, ali najbitniji je sadržaj. „Content is king” glasi ovo pravilo u stručnim krugovima i govori da šta god od sadržaja imali na stranici on mora biti jedinstven i orginalan. Iako je u praksi moguće raditi SEO i na sajtovima koji praktično nemaju sadržaj, to nije za dugog veka – što zbog česte promene Guglovih algoritama, što zbog pojave konkurencije koja zapravo ima sadržaj. Takođe, veoma je bitna i izrada same stranice sa tehničkog aspekta, da su META tagovi popunjeni, optimizovani i da se ne dupliraju. Isto važi i za heading tagove, tagove na slikama i linkovima. Tek kada se odrade ove osnovne stvari, može se dalje raditi na optimizaciji.

Optimizacija za pretraživače SEO

U moru pravila, ova su uslov bez kog se ne može. U sadržaju svaka reč može biti ključna, a one koje se ponavljaju jesu sigurno. Dakle, ako u sadržaju imate više puta pomenutu reč, da kažemo bar desetak, velika je verovatnoća da kada neko otkuca tu reč izađete na prve dve stranice pretrage. To je nabijanje reči ili „keyword stuffing, mada Google najavljuje borbu protiv ovog „metoda” smatrajući je sve više prljavom. Međutim, nije poenta imati jednu stranicu sadržaja, već suprotno. Što više - to bolje, dakle, da se sajt redovno ažurira novim informacijama. Zbog ovoga i postoji mnogo sajtova koji u principu samo štancuju nov sadržaj čiji je kvalitet diskutabilan. Svaka reč može biti ključna za pretragu, zato pažljivo sa maštovitošću. Tako, naslov stranice mora biti relevantan, dakle da pored naziva vašeg sajta sadrži i naslov npr. članka. Adresa sajta, a zapravo jedinstveni link, poželjno je da bude SEF - Search Engine Friendly (URLs).

Iako je sajt odrađen po pravilima, on nije vredan ako nije vidljiv. Da ne postoji pomenuta konkurencija ne biste imali ni probleme, ali s još šest sličnih sajtova konkurencija znači više problema. Zato, sajt mora biti linkovan i na druge sajtove, ali i vi morate linkovati druge. Nije nužno da su to konkurentski sajtovi, za početak bilo koji sajt je slamka spasa. Tako ako se neko pozove na vaš sajt, tj. linkuje ga na nekom forumu na temi o vašem prozivodu imate mnogo koristi. čak i da retko ko klikne na vaš link. I vice versa, ako linkujete druge, na primer druge proizvođače ili tekstove na drugim sajtovima o toj temi, opet relevantnost vašeg sadržaja skače u Guglovim robotskim očima. Od velikog su značaja i međusobni linkovi unutar samog sajta. Gugl prepoznaje srodnu grupu sajtova, tj. njihovu tematiku. Povratni linkovi sa usko profilisanih sajtova iz druge branše nekada mogu zbuniti algoritme pa je korist nikakva.

Veoma je bitna i starost domena na kome se nalazi sajt, broj indeksiranih stranica, ali i da sajt nije duplikat, tj. da ne prenosi sadržaje s drugih sajtova – što Gugl ume da kazni. Takođe, ako preterate sa linkovanjem, očekujte kaznu od Gugla jer njegovi inteligentni algoritmi u stanju su da prepoznaju svaki čin prevare.

Optimizacija i zloupotreba

Naravno, ne mora se samo SEO optimizovati primarni domen sajta. Nekada se radi na specifičnoj optimizaciji određenog dela ili stranice postojećeg sajta. Čest primer su određena dešavanja (svetska prvenstva u fudbalu, izbori, novi modeli automobila, „društveni aktivizam” i slično).

Treba napomenuti da se SEO tehnike redovno zloupotrebljavaju (black hat seo), što je već šira tema.

Konkurent, koji ima slabiji proizvod od vas, može biti bolje optimizovan od vašeg sajta, što vas tera da više ulažete u marketing ovog tipa. Da je na primer Tolstoj bio bloger i napisao Anu Karenjinu, bez optimizacije ništa ne bi postigao. Da se kojim slučajem bacio na ključne reči „dosadan ljubavni roman” ili „obavezna lektira” te „skakanje pod voz” - možda bi i postigao neki uspeh. Zato, najbolje je iznajmiti usluge od SEO stručnjaka koji ima iskustva, ali niko vam sa sigurnošću ne može garantovati prvu poziciju na pretrazi.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel