Solidarna kafica
Preko ramena > Fokus > Predbračni ugovor u Srbiji - Ubica romantike ili sigurnost?

Predbračni ugovor u Srbiji

Ubica romantike ili sigurnost?

Autor Tijana Živković 2012/4/2 : Tekstovi istog autora

Institut predbračnog ugovora, koji može skratiti mnoge agonije koje nastaju tokom razvoda, ustanovljen je Porodičnim zakonom Srbije iz 2005. godine. Međutim, tendencija zaključivanja ovih ugovora još uvek nije zaživela u praksi. Predbračni ugovori su zastupljeniji u ekonomski razvijenijim zemljama, gde su prihodi ili već stečena imovina budućih bračnih partnera drastično različiti po svojoj vrednosti.

Brak je zajednica dvoje ljudi. Po tradicionalnim, ujedno i romantičnim uverenjima, bračna zajednica zasniva se na ljubavi i međusobnom poverenju partnera, sa verovanjem da će večito trajati. Na žalost, „ljubav do kraja života, i u dobru i u zlu”, sve češće postaje bajka, a sve manje realnost. U Srbiji se, prema statističkim podacima, svaki peti brak završi razvodom.

Razvod može biti bolan i dugotrajan proces, a koji za posledicu ima deobu zajedničke imovine, i određivanje ostalih prava i obaveza supružnika. Institut predbračnog ugovora, koji može skratiti mnoge agonije koje nastaju tokom razvoda, ustanovljen je Porodičnim zakonom Srbije iz 2005. godine. Međutim, tendencija zaključivanja ovih ugovora još uvek nije zaživela u praksi, i za sedam godina važenja ovog zakona zaključeno je manje od pedeset predbračnih ugovora.

Kao najčešći razlog navodi se taj da sklapanjem predbračnog ugovora partner unapred planira razvod, ali i nedostatak poverenja. Ipak, oprez je bolji nego kajanje, i budući bračni partneri bi trebali razmišljati manje romantično, a više racionalno, i shvatiti da sklapanje predbračnog ugovora ne mora značiti nedostatak poverenja, već vid sigurnosti.

Predbračni ugovor

Foto: weddingtweets.com.sg

Predbračni ugovori ne predstavljaju nikakvu novinu. Praksa sklapanja predbračnih ugovora je drevna. Jevreji su sklapali predbračne ugovore još pre dve hiljade godina. Predbračni ugovori koji danas postoje u SAD, zaključivali su se u šesnaestom veku u Engleskoj. Mnogi od prvih predbračnih ugovora korišćeni su od strane žena kako bi zaštitile svoju imovinu. Do devetnaestog veka žene su bile tretirane kao vlasništvo muževa, tako da je sva njihova imovina stečena pre braka, nakon zaključenja braka postajala vlasništvo njihovih muževa. Sklapanje predbračnog ugovora je tada postao način da žena održi kontrolu i zadrži svoju imovinu.

U početku, prava žena kod predbračnih sporazuma su bila dosta ograničena. Žena je mogla imati nekoliko ugoverenih prava, a sudovi bi i njih često odbacivali, zbog navodnog favorizovanja žena. Ova situacija se promenila sredinom devetnaestog veka, i nakon toga broj zaključenih predbračnih ugovora u SAD se konstantno povećava.

Kao što je navedeno, institut predbračnog ugovora postoji u Srbiji, ali se veoma mali broj parova odlučuje za njegovo potpisivanje. Naime, predbračni ugovori su zastupljeniji u ekonomski razvijenijim zemljama, gde su prihodi ili već stečena imovina budućih bračnih partnera drastično različiti po svojoj vrednosti.

Predbračni ugovor se zaključuje u pismenoj formi, uz prisustvo sudije. Sadržina ugovora može da varira, ali najčešče uključuje imovinu i finansijsku podršku za vreme braka, lična prava i obaveze tokom trajanja braka... Tipičan predbračni ugovor se koristi kako bi se zaštitila lična imovina i prihodi jednog, ili oba supružnika. Sloboda ugovaranja je velika, ali nije neograničena, i sudija odlučuje da li je ugovor sklopljen u skladu sa odredbama zakona. Potpisivanjem ovog ugovora isključuje se zakonski režim po kome se imovina supružnika nakon razvoda deli pola-pola.

Za sada, u Srbiji, ali i u susednim zemljama, predbračne ugovore zaključuju samo bogate osobe. Veće interesovanje za njihovo zaključivanje, prema rečima advokata, pokazuju muškarci, mada i oni brzo odustaju od te ideje zbog predrasuda okoline.

U svakom slučaju, sklapanje ovog ugovora ne može oštetiti ni jednu stranu. To je samo jedan u nizu papir koji potpisuju budući bračni partneri, a može se posmatrati i kao osiguranje: nadati se da ga nećete koristiti, ali nije na odmet imati ga, ukoliko vam ipak zatreba.

Bračni ugovor

Porodični zakon Republike Srbije u članu 188. određuje pojam bračnog ugovora.

(1) Supružnici odnosno budući supružnici mogu svoje imovinske odnose na postojećoj ili budućoj imovini urediti ugovorom (bračni ugovor).
(2) Bračni ugovor mora biti zaključen u pismenom obliku i mora biti overen od strane sudije, koji je dužan da pre overe supružnicima pročita ugovor i upozori ih da se njime isključuje zakonski režim zajedničke imovine.
(3) Bračni ugovor koji se odnosi na nepokretnosti upisuje se u javni registar prava na nepokretnostima.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel