Solidarna kafica
Preko ramena > Putovanja > Uvac: Bajka koju treba doživeti - Uvačko jezero, vidikovac Molitva i meandri Uvca

Uvac: Bajka koju treba doživeti

Uvačko jezero, vidikovac Molitva i meandri Uvca

Autor Peđa Supurović 2012/4/2

Uvačko jezero (Sjeničko jezero) je najprivlačnije jezero od svih na reci Uvac najpre zbog prelepih meandara koji su nastali potapanjem kanjona Uvca 1979. godine za potrebe hidroelektrane Uvac. Ovi meandri su nešto što zaista treba videti a upravo zbog njih ovo jezero je verovatno i najlepše u Srbiji.

Jezero je uklješteno između planina Zlatar i Javor. Nalazi se na nadmorskoj visini od 985 metara i prostire se zrakasto u nekoliko rukavaca u dužini od 27 kilometara, nizvodno od Sjenice, u podnožju Lopoglava do brane hidroelektrane Uvac između sela Akmačići i Bukovika. Jezero formira reka Uvac a pripomaže mu i reka Vapa koja se nešto niže uliva u jezero.

Obilazak možete izvesti plovidbom jezerom ili pešačenjem obodom kanjona. I jedno i drugo su sjajni načini da vidite ovo mesto i predstavljaju svojevrsne doživljaje.

Najbolje mesto za pristup jezeru je kamp u Previnama, na 8 kilometara od Sjenice. Iz Sjenice se kreće putem ka Kušićima i Ivanjici. Na 7.5 kilometara od Sjenice, sa asfaltnog puta se preko mosta odvaja makadam koji kreće uz brdo Kandića krš. Na prevoju se levo odvaja zemljani put koji se spušta još 1.5 kilometara prema Previnama i kampu na samoj obali Uvačkog jezera.

Meandri reke Uvac

Ako ste raspoloženi za plovidbu jezerom, u kampu možete iznajmiti prevoz, a naravno, možete upotrebiti i svoj čamac. Plovidba vam omogućava da iz neposredne blizine vidite meandre i nekoliko veoma zanimljivih pećina (Ušačka, Ledena i Bezdan). Sigurno ćete primetiti i beloglave supove, orlove koji su postali zaštitni znak ovog jezera. Stene po obodu jezera su njihovo prirodno stanište.

Ako se odlučite za pešački obilazak, nećete imati tako blizak kontakt sa jezerom ali ćete zato imati neverovatan pogled na ceo sistem meandara, peštersku visoravan, Zlatar i Javor.

Pešačka staza počinje od kampa i kreće se nizvodno, desnom obalom jezera sve do vidikovca podno vrha Molitva koji je jedno od najboljih mesta sa kojih se vide meandri Uvca. Dužina staze je 4.5 kilometara, a ukupan uspon je 378 m.

Meandri reke Uvac

Staza je odlično uređena, lako je prohodna, i nema mogućnosti da se zabunite i zalutate. Visinska razlika između najviše i najniže tačke na stazi je oko 100 m, ali zbog uvala između brda ukupan uspon je skor četiri puta veći. Ipak, sama staza je lagana i ne traži neki veliki napor. Ovome doprinosi i to što je na svakom koraku nešto zanimljivo tako da se prave česte stanke zbog razgledanja i fotografisanja. Računajte da vam za odlazak do vidikovca treba oko 2 sata hoda, dok je povratak nešto kraći.

Na samom početku staze prelazi se potok, a tu je napravljena i česma od starog drveta neobičnog oblika. Ovde obnovite zalihe vode jer je to jedini izvor pijaće vode na stazi. Na drugim, neuređenim, izvorima nemojte piti vodu jer često bivaju zagađeni.

Nedugo zatim u nastavku puta proći ćete pored velikog visećeg pešačkog mosta koji premošćava Uvačko jezero i sastavlja sela na dve obale. Kada krenete dalje prema Molitvi, već sa sledećeg brda videćete lep mali zaliv i na njemu drvenu kućicu. Pored kućice se nalazi još jedan izvor vode.

Uvac: Drveni mostić

Sa ovog brda se silazi u klisuru Mrčkog potoka koja je obrasla šumom koja pruža odličan hlad u vreme letnjih vrućina. Preko potoka se prelazi drvenim mostićem koji je tu izgleda više ugođaja radi nego što je zaista potreban. Potok možete i da prekoračite. Ipak, najviše će vas oraspoložiti uređeno odmorište u hladovini.

Nakon odmora kreće malo jači uspon. Kada izbijete iz šume na čistinu s jedne strane ćete imati vidik na Devojačku stenu, a sa druge na Uvačko jezero. Nemojte ovde odmah upeti da se penjete stazom. Odmah po izlasku na čistinu odvaja se jedna stazica levo koja silazi na samu obalu jezera. Nije daleko a itekako se isplati sići do jezera zarad fotografisanja.

Uvac mapa


Pogledajte veću mapu pešačke ture

Staza dalje vodi jačim usponom pored devojačke stene koja dominira ovim predelom. Na njoj ćete videti i nekoliko pećinskih otvora nastalih u vreme kada je Uvac još uvek bio u začetku svog posla stvaranja kanjona. Nakon Devojačke stene, staza se nakratko spušta u malu uvalu a zatim penje na uređeni vidikovac na početku meandara Uvca. Ovde se možete odmoriti i nazreti šta vas tek čeka na daljem putu. Od ovog vidikovca nadalje je uglavnom stalni, blag uspon do pod sam vrh Molitva. Sve vreme su menadri izloženi vašem pogledu i svakako nećete žuriti već ćete uživati u svakom koraku.

Od Molitve, staza se spušta pored zaseoka Nišavići ka vidikovcu koji je postavljen na samu ivicu stene, iznad završetka meandara. Odavde se odlično vide svi meandri, a ako se dovoljno dugo zadržite pridružiće vam se i poneki beloglavi sup.

Meandri reke Uvac

Naspram molitve na samom nivou jezera vide se ulazi u ušačku i ledenu pećinu. Sasvim sigurno ćete videti neki čamac koji će ploveći meandrima ući i u ove pećine. Ako ste se lepo organizovali, umesto dva sata, za dolazak na Molitvu možete potrošiti i mnogo više vremena u opuštenom lunjanju i razgledanju. Ako ste baš radi, možete se sa vidikovca spustiti i na same meandre.

Povratak sa Molitve je istom stazom nazad do kampa. Silazak traje nešto kraće jer je manje uspona, a nije ništa manje zanimljiv jer vam daje mogućnost da još jednom sagledate sve zanimaljivosti. Povratak ne mora da bude peške. Ako se dogovorite sa čamdžijama, može neko da vas sačeka na jezeru ispod Molitve, tako da se vratite čamcem i vidite meandre iz oba ugla.

Tekst, fotografije i mapa uz dozvolu preuzeti sa bloga Peđe Supurovića

Uvac kao specijalni rezervat prirode

Specijalni rezervat prirode Uvac je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja, tj. prirodno dobro I kategorije. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji u okviru Starovlaško – raške visije, uklješten između masiva planina Zlatar na jugozapadu i Javor na severoistoku. Prostire na teritoriji Opštine Nova Varoš, površine 5525 ha i teritoriji Opštine Sjenica, površine 2018 ha, što ukupno iznosi 7543 ha. Minimalna nadmorska visina rezervata je 760 m, a maksimalna 1322 m.

Rtovi meandara imaju relativnu visinu i do 100 m. Pećine su brojne i po veličini variraju od potkapina do najvećeg do sada poznatog pećinskog sistema u Srbiji, kao što je Ušački pećinski sistem (6185 m).

Rezervat izdvaja prisustvo 104 vrste ptica. U najznačajnije spada beloglavi sup. Takođe tu su staništa su 11 vrsta riba, a njihovi pojedini delovi su i prirodna plodišta mladice, potočne pastrmke, jezerske pastrmke, klena, skobalja, potočne mrene...

Od 219 registrovanih taksona flore, 3 vrste su od međunarodnog značaja, 3 na Crvenoj listi flore, 25 taksona je pod kontrolom sakupljanja, korišćenja i prometa, a preko 50 vrsta ima lekovita svojstva.

U specijalnom rezervatu prirode Uvac zabranjeno je kampovanje van organizovanih privantih kampova.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel