Solidarna kafica
Preko ramena > Posao > Marketing: Mogućnost izbora rađa nove ideje - Aleks Herd, Ogilvy & Mather

Marketing: Mogućnost izbora rađa nove ideje

Aleks Herd, Ogilvy & Mather

Autor Marko Miladinović 2012/3/30 : Tekstovi istog autora

Domaće reklamno tržište postalo je bogatije za još jednog velikog igrača, spajanjem beogradske reklamne agencije Fullhouse sa globalnom marketinškom mrežom Ogilvy & Mather. Tom prilikom u Beogradu je gostovao Aleks Herd, direktor Ogilvy-ja za Centralnu i Istočnu Evropu. Iako na srpskom tržištu postoji velika konkurencija, ono je još uvek nedovoljno razvijeno i ne prati u dovoljnoj meri najnovije svetske trendove, kao ni prednosti internet oglašavanja. Ipak, potencijal je veliki, a kreativnost očigledna, ističe Herd.


Da li možete da napravite poređenje srpskog tržišta sa ostalim zemljama u centralnoj i jugoistočnijoj Evropi?

Aleks Herd: Iako još uvek nisam ekspert za ovdašnje tržište, mogu da kažem da ono nije još uvek u potpunosti prigrlilo najnoviji kanal za oglašavanje – internet, koji u svetu uveliko preuzima vodeću ulogu. Nedovoljno se koriste očigledne prednosti društvenih mreža, uprkos tome što je Srbija među vodećim zemljama po broju njihovih korisnika u odnosu na ukupan broj stanovnika. Gotovo sve najveće reklamne kampanje usmerene su isključivo ka televizijskoj publici. S druge strane, cene oglašavanja na tv stanicama su i dalje veoma niske u poređenju sa cenama na najrazvijenijim tržištima, pa to dodatno privlači velike oglašivače.


Internet u Srbiji uglavnom služi samo za komuniciranje preko društvenih mreža, pa često čak i najveće domaće kompanije imaju slabo razvijeno prisustvo na globalnoj mreži, od svoje zvanične prezentacije do oglašavanja. U kojoj meri ljudi iz vaše struke mogu da promene svest klijenata i ubede ga da načini iskorak?

A. Herd: Pre svega je bitno da postoji određeni kvalitet. Nažalost, u današnje vreme mnogi oglašivači, kao i mnoštvo advertajzing agencija, podređuju kvalitet ponuđenim cenama, što je u potpunosti pogrešno. Po tome se Ogilvy izdvaja. Upravo je kvalitet i inovativnost ono što treba da razlikuje vaš nastup od konkurencije, a da bi se dostigli neophodno je ispravno komunicirati sa klijentom, napraviti obimna istraživanja i okružiti se kreativnim pojedincima.


Što se tiče internet kampanja, veoma brzo će svi uvideti prednosti koje donosi precizno usmereno obraćanje ciljanoj publici. Primera radi, ukoliko reklamirate neki ženski kozmetički preparat na televiziji, njega će u zadatom terminu videti i ciljne grupe koje nisu preterano zainteresovane, deca, muškarci i stariji gledaoci, dok na internetu možete da targetirate isključivo žene određene godišnje dobi. Takvu sigurnost obraćanja traženoj publici neće odbiti nijedan oglašivač.

Koliko kreativnosti i novih ideja zapravo ima koje mogu da privuku korisnike na internetu da odgledaju ili odslušaju reklamu do kraja, pogotovo u vremenu u kome je brzina presudna?

A. Herd: Korisnik na netu ima pravo da isključi reklamu pred njim kad god to poželi zbog čega iznova moramo da smišljamo načine da mu se približimo. Moramo da postanemo izuzetno interesantni upravo zato što potrošač sada ima pravo izbora. U Nemačkoj moje kolege imaju običaj da kažu kako je potrošač neuhvatljiv poput mačke i da zato moramo da zaslužimo njegovu punu pažnju. Mačke su radoznale, rado se igraju novim i interesantnim stvarima, ali pažnja im ne ostaje dugo usmerena na istom objektu, veoma im je teško udovoljiti i zato moramo da im se u potpunosti posvetimo.

Koliko predstavnici reklamnih agencija mogu da utiču na način razmišljanja velikih državnih kompanija u zemljama koje prolaze kroz tranziciju i promene njihovo predstavljanje javnosti?

A. Herd: Svakoj kompaniji je cilj da predstavi svoje proizvode na najbolji mogući način, pa i one koje su navikle na poslovanje iz vremena kada su bile zaštićene. Dolazak konkurencije rađa nove ideje i podstiče na delovanje. Oni sada traže pomoć od reklamnih agencija kako bi našli najbolje rešenje za privlačenje većeg broja potrošača, bez obzira da li je reč o prodaji čokolada ili dizel goriva. Tada je red na nama da se nametnemo kao najbolji mogući izbor.

Na koji način se reklamna industrija suočava sa svetskom finansijskom krizom? Marketing je često prvi na udaru, a da li kao posledica toga trpi i kvalitet oglašavanja?

A. Herd: Svakako. Došli smo do situacije kada mnoge kompanije, pa čak i one koje spadaju među najveće, prvo gledaju cenu reklamne kampanje, ne proveravajući prethodno kvalitet koji se nudi. To dovodi do degradacije čitave naše industrije, a posledica toga je i da najkreativniji pojedinci ostaju nedovoljno plaćeni.

Zašto se Ogilvy baš u ovom trenutku odlučio za širenje i osnivanje partnerstva u Srbiji?

A. Herd: Zdravo poslovanje uvek podrazumeva planiranje rasta, pa čak i u naizgled turbulentnim trenucima. Pažljivo smo posmatrali ovo tržište i odlučili se na partnerstvo sa agencijom Fullhouse, za koju smo se prethodno uverili da radi temeljno i kvalitetno. Na tržištu koje ima veliki potencijal ideja nam je da nastavimo da rastemo zajedno, koristeći iskustvo Fullhousa na ovim prostorima i dodatno znanje koje donosi tradicija Ogilvy-ja. Svuda u regionu gde poslujemo nalazimo se među tri vodeće agencije, što znači da radimo kako treba. Čvrsto verujemo da se kreativna reklama prodaje bolje od prosečne, a da ona nastaje kao posledica stvaralačkog procesa iza koga stoji veliko zalaganje.

Aleks Herd, direktor Ogilvy & Mather za Centralnu i Istočnu Evropu

U Srbiji je prisutan i sve veći broj malih marketinških i reklamnih agencija koje pokušavaju da uzmu svoj udeo na tržištu...

A. Herd: To je pomalo opasno za sve koji tek ulaze u ovaj biznis, ali potpuno razumljivo za stadijum u kome se advertajzing industrija nalazi u Srbiji u ovom trenutku. Ne možete preko noći napraviti veliki proboj, a potrebna vam je velika finansijska podrška ne bi li ste opstali u moru konkurencije i velikih igrača koji privlače najveće klijente. Ali to su normalne „dečje bolesti“, koje moraju da se prebole. Tržište će dostići tačku zasićenja, a najkvalitetniji pojedinci će u njemu sigurno pronaći svoje mesto pod suncem.

Kako pronalazite i birate odgovarajući kadar? Šta je po Vama presudno u izboru saradnika?

A. Herd: Postoje tri radne pozicije koje su presudne za funkcionisanje jedne uspešne reklamne agencije, a to su direktori računovodstva, direktor marketinga i kreativni direktor. Oni oko sebe moraju da okupe tim kreativnih i vrednih pojedinaca koji zajedno dodaju novu vrednost čitavoj kompaniji. Volim da govorim kako zaposleni u advertajzing agenciji moraju da budu „dovitljivi džentlmeni“, odnosno da poseduju sve kvalitete koje odlikuju gospodu – galantnost, diplomatiju, obrazovanje, srdačnost – a istovremeno da brzo razmišljaju i ne boje se novih ideja.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel