Solidarna kafica
Preko ramena > Putovanja > Kampovanje: Obavezna kamp oprema - Bezbrižno u šatoru i van njega

Kampovanje: Obavezna kamp oprema

Bezbrižno u šatoru i van njega

Autor Uroš Nedeljković 2012/3/30 : Tekstovi istog autora

Kampovanje, pored šatora, podrazumeva i kamp opremu. Srećom, ova aktivnost u prirodi sama po sebi podrazumeva improvizaciju, a zahvaljujući Kinezima, vaše zadovoljstvo traje duže i jeftinije je.

O šatoru, kao neophodnom uslovu za kampovanje, već smo pisali. Međutim, džaba vam kuća bez nameštaja i okućnice. Kamp oprema zavisi od afiniteta kampera, ali bez nekih stvari se jednostavno ne može, a to su: vreća za spavanje, podloga za vreću, baterijska lampa, primus i nož/sekira/ašov.

O ovakvim stvarima često odlučuje vreme koje ćete provesti na kampovanju i prevozno sredstvo kojim ćete stići do kampa. Ako idete kolima, mogućnosti su praktično ograničene gabaritom automobila, dok ako ostajete kratko nema smisla nositi preterano gabaritnu opremu.

Vreća za spavanje

Prosečan kamper je čovek kao i svaki drugi – voli da spava kad mu dođe. Iako je u praksi moguće spavati kako god, vreća za spavanje je zapravo veoma praktična stvar. Zavisno od vremenskih uslova kada se kampuje postoje vreće za zimske periode, letnje i za međuperiode. Od kvaliteta izrade, proizvođača i sezone kojoj je namenjena zavise i njihove cene. Letnje su, prirodno, najjeftinije.

Današnje vreće su uglavnom u obliku mumije, ali nije pravilo. To znači da su gore široke, a dole uske i da imaju kapuljaču za glavu. Lagane su (od 500 gr, do kilogram), a moderne su veoma kompaktne. Na primer, McKinley Extreme 600 je teška svega 600 grama, spakuje se u futrolu veličine polovine plastične flaše od 1,5l i u njoj se udobno može spavati i na temperaturi od svega +5c stepeni.

Međutim, treba znati kako spavati u vreći, jer mnogi koji su neiskusni u kampovanju u vreće ležu obučeni i smrznu se. U vreću se leže ili go (doduše u gaćama i majici) ili u veoma tankoj pidžami. Razlog je jednostavan: vreća je projektovana tako da drži telesnu toplotu, a najbolji način za to je da telo direktno dodiruje vreću. Ako vam je hladno, ili stvari nabacajte preko vreće ili ih poređajte oko sebe u vreći.

Ako šator za 3 osobe ima otprilike 3,5 kg, sa ovakvom vrećom težina opreme doseže do otprilike 4,5 kg. Zbog svoje cene i dostupnosti, popularne su i vojne vreće za spavanje. Međutim, problem je što su teške i ako pešačite sa njom na leđima, pored ostale opreme, nećete daleko dogurati.

Vreća i podloga u praksi

Dremka u hladovini: Vreća za spavanje i podloga za vreću u praksi

Podloga za vreću

Zemlja na kojoj se spava, iako šatori imaju svoje podove, uglavnom je hladnija od vazduha. Zato je potrebno staviti nešto ispod vreće, a to je podloga za vreću. Ona ima još jednu funkciju – da ublaži eventualne neravnine koje mogu biti ispod vas.

Podloge su razne, od onih na naduvavanje koje su tople zbog sloja vazduha koji se stvara između vas i zemlje, preko podloga od različitih sunđerastogumenih materijala do čiste improvizacije.

Improvizacija može biti podloga za plažu koja se kupuje u supermarketima (pokazala se kao odlična), do dušeka na naduvavanje za plažu. Zanimljivo je da ako je teren pod nagibom, a vaša podloga glatka, moguće je da ćete cele noći klizati po šatoru nizbrdo.

Vreća i podloga u praksi

Još dremanja: Vreća, podloga i ćebence (Kanjon reke Jerme)

Baterijska lampa

Iako postoji pregršt „profesionalnih” i skupih baterijskih lampi, sa pojavom LED dioda i Kineza koji što izmišljaju što kopiraju brendirane originale, za 4-5 evra možete kupiti nekoliko baterijskih lampi koje odlično i dosta dugo svetle. Naš savet je da imate bar tri komada. Jednu za šator, drugu za u ruci i treću čeonu.

Naravno, baterijska lampa ište baterije pa ih nemojte zaboraviti pazariti.

Primus

Primus ili rešo je obavezna stavka ako boravite duže u prirodi. To je zapravo plinski uređaj manjeg gabarita. Mali primusi su sa patronama čija je cena 5-10 evra, zavisno od toga gde kupujete (kineski rade i jeftini su, a patrone su oko evro). Ima i primusa srednje veličine, a sve ih karakteriše laka zamenjivost patrona. Veliki primusi već zahtevaju plinsku bocu, a na kraju krajeva ako imate kako, možete izneti šporet iz kuće i ostaviti porodicu da vas gleda u neverici.

Bitno je da sve što ima otvorenu vatru odmaknete koliko god možete daleko od šatora i stvari. Ako ložite vatru, dovoljan je i jedan ugarak da izleti na obližnji šator i da ostavi rupu na njemu kroz koju romantično možete gledati zvezde, ali i komarce koji će tu romantiku ubiti.

Kampovanje: Primus iz ruke

Primus se može koristiti i ovako, pogotovu ako bežite od vetra

Nož, sekira ili ašov

Ovo je sve napisano kao jedna stavka iz jednostavnog razloga – mora se. Praktična upotreba noža na kampovanju je nedrealna situacija za opisivanje, ali raspon upotrebe je od sečenja hleba do sečenja grana, bušenja rupa i pravljenja ni od čega nešto.

Sekira, ne služi da vam padne na šator kada je oblačno vreme, već da možete seći drva za potpalu, kolac za ražanj ako pečete prase (ima nas raznih), ali u praksi se najviše primenjuje da se tupim delom sekire zakucavaju kočići od šatora u zemlju. Ne zaboravite da Krivični zakon važi i u prirodi, pa pokušajte da se vratite iz prirode u miru sa vašim kolegama kamperima.

Ašov, koji se često zaboravi, služi da se okopa oko šatora kanal u koji bi se slila eventualna voda od kiše – da ne podlije ispod šatora. Potrebniji je leti usled čestih pljuskova, nego u drugim sezonama, ali nije na odmet nositi mali, na sklapanje, svuda.

Naravno, osim noža koji je lični pribor, sekira i ašov, kao i šator deli se na više glava i nekad je za ceo kamp – koliki god bio, dovoljan po jedan.

Ovo je opis osnovne kamp opreme, ono što morate imati sa sobom ako se odlučite da kampujete na planini, moru ili ravnici. Naravno, mnoge stvari se mogu pozajmiti od drugih, uzeti od kuće, improvizovati, uzeti „ćaletu iz garaže da ne primeti”, ali i kupiti i deliti troškove na ravne časti. U tome je čar kampovanja – razvija drugarstvo i poslovica „na muci se poznaju junaci” pokaže se kao tačna u ovom mikrosvetu od platna.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel