Solidarna kafica
Preko ramena > Putovanja > Kampovanje: Koji je to đavo? - Šator naš nasušni

Kampovanje: Koji je to đavo?

Šator naš nasušni

Autor Uroš Nedeljković 2012/3/28 : Tekstovi istog autora

Kampovanje nije sirotinjski izlet. Nasuprot uvreženom mišljenju, kamperi nisu moderni nomadi koji nemaju novca da „uplate aranžman“ i da budu u all-inclusive hotelima i slično. Dolaze iz raznih društvenih slojeva, raznih su zanimanja i sve ih spaja jedno – ljubav prema prirodi.

Početkom dvadesetih godina dvadesetog veka, kampovanje ulazi u modu. Tome su doprineli i „moderni“ materijali: aluminijum, plastika, impregnirano platno, kasnije i kompozitni materijali. Kroz istoriju kamping opreme može se posmatrati napredak civilizacije u 20. veku. Oprema više nije gabaritna, već je lagana je i upotrebljiva i van kampa.

Kampera ima raznih. Od neiskusnih, preko rekreativaca, pa do onih koji ne mogu da zamisle slobodno vreme bez kampovanja. „Nisam imala strah kada sam prvi put krenula na kampovanje“, kaže Vanja Tanacković jedna od manje iskusnih kamperki, ali bez daljih skrupula. „Prvi put me je povuklo društvo. Kud oni, tu i ja“, i ističe da je kod kampovanja privlači sama ideja i buđenje u prirodi. „Uz dobru opremu, kampovala bih gde god“, kaže Vanja. Slaže se i Rajko Janković, biciklista i iskusni kamper kome je šator praktično deo biciklističke opreme. „Staneš, okupaš se u reci, potoku ili moru, opet na bajk pa voziš dalje, a ako ti se ne vozi više staneš na piće ili nađeš mesto za kamp gde digneš šator i leškariš.“


Kampovanje na Midžoru, Stara planina

Kampovanje na Midžoru, Stara planina (u pozadini je Babin zub)


Međutim, postoje i (ne)opravdani strahovi. Maja Zeljković nikada nije kampovala. „Plašim se insekata i uopšte nehigijenskih uslova“, kaže Maja. Ali, da li su „insekti“ i „nehigijenski uslovi“, nešto što je samo strah od nepoznatog ili je strah opravdan? Odgovor zavisi od položaja kampa i opreme, jer uslovi u šatoru i kampu, osim skučenosti i spavanja u vreći, ne razlikuju se mnogo od gradskih uslova života do samo pre pedesetak godina. „Istina je da ima 'buba' i 'bubica', ali nije strašno“, kaže Zorana Mihajlović koja se bavi slobodnim penjanjem. „Zvuči strašno, ali nije. Kada odeš, a voliš te stvari, onda vidiš da nije takav bauk.“ Kaže da je sve to deo kampovanja i da ne napadaju baš svi mogući insekti kao što svi misle. Savetuje da treba koristiti sredstva protiv insekata i da nikakvih problema neće biti.

Midžor, Stara planina kampovanje

Kampovanje na Staroj planini u podnožju Midžora i Babinog zuba

Oko kampera su poludivlji konji i krave, prizor koji se nikako drugačije ne može videti

„Dobro organizovani kampovi imaju odlične sanitarne čvorove tako da se ne treba plašiti“, ističe Mihajlovićeva i kaže da kampovanje u neuređenim kampovima je malo drugačije, ali je u biti isto. „Kampovati treba pored vode, nositi vlažne maramice i slično.“

Kampovati se može svuda, a mi smo se bavili pisanjem o kampovanju na planini u vidu putopisa s Midžora, Vlaške planine, Rtnja itd. Svako kampovanje ima svoju čar, a sagovornici se slažu da je osećaj dodira sa prirodom – neprocenjiv.

O kampovanju ćemo pisati u daljim nastavcima, ali evo šta svaki kamper početnik treba da zna.


Šator

Šator je, naravno, osnovni rekvizit i conditio sine qua non. Ako ste gledali fotografije vaših očeva i dedova ili su vas kao male vodili po kampovima, a pamtite šatorčine od po dve vreće sa aluminijumskim šipkama, vreme je da zaboravite na sve to. Moderni šatori (npr. tipa „iglo”) su lagani (3-5kg), brzo se sklapaju (3-10 minuta), pristupačni su (od 20 evra pa naviše, zavisno od marke i kvaliteta) i dostupni (od tržnih centara do prodavnica pecaroške opreme). Naravno, postoje mnoge vrste šatora, za razne sezone i vremenske uslove, ali ovde se osvrćemo na rekreativno kampovanje u najlepšem delu godine maj-septembar.

Kampovanje planina Golija

Kiša i magla na kampovanju, Planina Golija

Za kraći boravak u prirodi može poslužiti i šator „kinez” koji košta do 20 evra. Obično je jednoslojan i nije preporučljiv ako krene kiša. Doduše, uglavnom neće propustiti, ali ono što unutrašnjost šatora drži suvom, a to znači vas i vaše stvari, je nategnuto impregnirano platno ili sličan materijal kome je dovoljna mala rupica ili dodir da počne da „podliva”. Ako idete na muzički festival da kampujete, ovaj šator je odlično rešenje jer ako se uništi, ispovraća, zapali ili mu se desi nešto što nije za ovaj tekst i sajt – nije neka šteta: bacite ga u kontejner i kupite novi spram potrebe.

Međutim, ako želite da budete sigurni i bezbedni, kupite dvoslojni šator nekog renomiranijeg proizvođača kao što su Husky, McKinley ili Quechua (i mnogi drugi) koji mogu izdržati i kišu i omanji sneg, ali i koju sekiru ako padne s neba. Njihova cena varira, ali se za pedesetak evra može naći solidan za dve osobe. Ni polovni, ali dobro očuvani šatori, nisu loš izbor.

Kod šatora je bitno da budu prostrani i da u njega stane onoliki broj osoba koliki je u specifikaciji. Šator za 3 osobe je širok npr. 180 cm (bračni krevet je 140 cm širine) i bez problema u njega mogu stati 3 osobe i natprosečne građe. Visina šatora nije stvar kojom se možete oduševiti (125 cm do 150 cm), ali sasvim solidno ima mesta za presvlačenje i vazduh.

Kampovanje na Vlaškoj planini, reka Jerma

Kampovanje u kanjonu reke Jerme (u pozadini je Vlaška planina)

Dvoslojni šatori se sastoje iz osnovne komore ili sobe preko koje se navlači gornji deo, tj. zaštitna cerada. Uglavnom je gumirana i često od nezapaljivog materijala, koji može da se npr. istopi, ali nikako zapali. Ne propušta vodu i ostale padavine. Pošto se gornji sloj stavlja preko šatorske konstrukcije, dodatno se zateže i ovakvi šatori često imaju i malo „predsoblje” gde se mogu staviti stvari, hrana ili npr. bicikl.

Moderni šatori se lako i brzo sklapaju i rasklapaju, a moguće je to uraditi i u po noći. Ipak je preporuka, ako ste neiskusni, da šator prvo rasprostrete u sopstvenom dvorištu ili obližnjoj livadi, radi boljeg učinka kada se dođe do svršenog čina – kampovanja.


U sledećim nastavcima o kamp opremi i savetima za kampovanje.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel