Solidarna kafica
Preko ramena > Tehnologija > Informacije od javnog značaja - Državni prijatelj br. 1

Informacije od javnog značaja

Državni prijatelj br. 1

Autor Dušan Ilić 2012/3/27

Krajem decembra evropski komesar za digitalnu agendu Neli Kros pokrenula je inicijativu „Podaci su novo zlato“, uverena da će kartografski, meteorološki, statistički, turistički, kulturni, i podaci vezani za zaštitu životne sredine dovesti do razvoja velikog broja aplikacija korisnih za društvo i pojedince. Vlasti evropskih zemalja besplatno ih i slobodno nude građanima, a ekonomski dobitak procenjuje se na najmanje 140 milijardi evra godišnje.

Mnoge evropske vlade omogućile su svojim građanima jednostavan uvid u raznovrsne podatke kojima raspolažu. Tako, na primer, građanin može preko aplikacije za mobilni telefon da sazna kako se troši novac u njegovoj lokalnoj samoupravi, gde je najbliža apoteka u njegovom mestu, ili tačan vozni red.

Vlada Belgije je svojim građanima omogućila uvid u broj novorođene dece po mesecu rođenja. Takođe, jednostavan uvid u tržište rada, tačnije u informacije o zaposlenosti/nezaposlenosti po regionima, polu i starosti. Zatim, moguće je dobiti informacije vezane za broj emigracija i imigracija belgijskog stanovništva i stranaca, broj stogodišnjaka po regionima, informacije o prodaji oduzetih automobila, nameštaja, i ostale pokretne i nepokretne imovine. Informacije o nestalim i osumnjičenim licima takođe su javne.

Holandska vlada ima svoj portal na kome se mogu naći informacije od javnog značaja. Postoji i nacionalni georegistar na kome se nalaze geografski podaci. Građanima Holandije su dostupne informacije o kvalitetu vazduha koje se mogu preuzeti u vidu karte sa ucrtanim podacima, o kvalitetu vode, broju upisanih brucoša ili o broju učenika u specijalnim školama. Policija iz jugoistočnog dela Holandije čak je na Guglovoj mapi obeležila mesta čestih provala i krađa, sa kompletnim opisom kako je do provale došlo a sve to kako bi se građani preventivno zaštitili od provala. Vlada je čak objavila i prvi nacionalni konkurs pod nazivom „Aplikacija za Holandiju“, okupivši tako programere za PC i mobilne aplikacije a u cilju proširivanja registara velikim brojem podataka.

U Velikoj Britaniji građanima je na raspolaganju pregršt aplikacija. Pomoću njih imaju uvid u zločine koji su se dogodili u neposrednoj blizini (do milje od trenutne lokacije), zatim spisak obnovljivih i alternativnih energetskih projekata u Velikoj Britaniji. Takođe, Britanci mogu dobiti i sve turističke informacije iz preko 200 zemalja. Jedna od zanimljivijih je aplikacija pod nazivom „Gde da živim?“, koja unosom podataka o finansijskom stanju, mestu zaposlenja i vremenu koje osoba želi da provede u putu od posla do kuće, nalazi idealnu lokaciju za stanovanje.

Vlada Italije nudi 180 informacija od javnog značaja iz 31 uprave. Ako se nađete u Firenci vrlo ćete jednostavno i brzo dobiti informacije o lokacijama koje vas interesuju - muzeji, hoteli, kafei, autobuske stanice, blagajne, policija. Tu su i podaci o zagađenju otpadnih voda, ili o višestrukim uzrocima smrti. Penzioneri se mogu informisati o svojim pravima ili o količini novca koja se svakog meseca obezbeđuje za penzije...

Informacije od javnog značaja

Slika: I Sing the Data Open

Politika javno dostupnih podataka ima slične ciljeve kao i drugi „otvoreni“ pokreti, kakvi su „Open Source“ ili „Open Access“. Na popularnosti su dobili razvojem interneta a naročito lansiranjem javno dostupnih informacija od strane Vlade, tačnije data.gov. Za razliku od otvorenog pristupa, otvoreni podaci su uglavnom netekstualni materijal, kao što su mape, biodiverzitet, matematičke i naučne formule ili medicinski podaci i na primer.

Naravno, nameću se i problemi. Oni često nastaju ukoliko se radi o komercijalno vrednim informacijama. Pristup se kontoliše od strane javnih i privatnih organizacija. Kontrola se ogleda u pristupnim ograničenjima, licencama, taksama za pristup, i dr. Ovoj ideji suprostavljaju se zagovornici otvorenih podataka, između ostalih Džon Vilbenks, izvršni direktor „Science Commons“ organizacije: „Brojni naučnici su ukazali na ironiju da u ovom istorijskom trenutku - kada nam je tehnologija omogućila dostupnost podataka širom sveta, distribuciju naučnih podataka, proširenje saradnje i ubrzavajući tempo i dubinu otkrića - mi smo zauzeti zaključavanjem podataka i sprečavanjem korišćenja naprednih tehnologija u svrhu znanja.“


Tekst je iz mesečnika Biznis i finansije broj 85, mart 2012.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel