Solidarna kafica
Preko ramena > Tehnologija > Pet ključnih trendova za budućnost umrežavanja - Korisnici nisu kao što su bili

Pet ključnih trendova za budućnost umrežavanja

Korisnici nisu kao što su bili

Autor Saar Gillai 2012/3/23

Svedoci smo trećeg talasa razvoja Interneta. Eksplozivno povećanje broja mobilnih uređaja i sve veća primena cloud computing tehnologije, objedinjenih komunikacija i servisa za kolaboraciju menjaju ponašanja korisnika, što uslovljava da i kompanije moraju da menjaju način na koji razmišljaju o informacionim tehnologijama.

Pre petnaestak godina IT okruženje na radnom mestu je bilo znatno naprednije od kućnog. Danas je situacija obrnuta: širenje bežičnih tehnologija, onlajn komunikacije i brzog pristupa Internetu proizvelo je da su kućne IT inovacije prestigle poslovne. U kući, korisnici brzo pristupaju Internetu i lako su im dostupne multimedijalne usluge kao što su Skype, Facebook i onlajn ćaskanje. To isto žele i na poslu i zato ih nervira kad su aplikacije koje koriste na radnom mestu spore i preterano složene. Na primer, dok kod kuće samo na klik dobijaju pristup svom bankovnom računu i prenosu sredstava, na poslu često moraju da se uloguju u više sistema kako bi pristupili CRM aplikaciji.

Nekada je IT odeljenje u kompanijama striktno kontrolisalo kako se korisnici povezuju na kompanijsku mrežu i praktično je bilo jedini provajder zaposlenima. Danas korisnici mogu vrlo jednostavno da pristupe različitim uslugama posredstvom drugih provajdera kao što je, na primer, Amazon, i to često mnogo brže nego upotrebom kompanijske IT infrastrukture. Uporedo sa rastom kvaliteta usluga baziranih na bežičnoj tehnologiji raste i produktivnost, koja se ostvaruje mobilnim uređajima u odnosu na stone računare. Zato je sve učestaliji trend da zaposleni u preduzeće donose sopstveni uređaj, što pred IT sektor postavlja novi zadatak – da osigura bezbedan pristup odgovarajućim aplikacijama preko uređaja koje ne kontrolišu. To je novi kulturološki talas u kompanijama, koji je tek na početku ali je nezaustavljiv. Zato će IT sektor morati da bude fleksibilniji i sposoban da brže pokreće nove usluge, bez obzira da li im se pristupa iz kancelarije ili preko mobilnih uređaja.

To nas dovodi do drugog ključnog trenda: da savremeno radno mesto više nije kancelarija. Ono se nalazi bilo gde, jer su zaposleni bez prestanka globalno povezani preko Interneta. Poslovni život je postao veoma mobilan, uključujući i radno vreme, što je i dobro i loše za preduzeće. U takvom okruženju, IT odeljenje mora da kreira rešenja koja će uspostaviti ravnotežu između bezbednosti sistema i produktivnosti rada na daljinu. Ono će morati da uveća svoje kapacitete kako bi bilo u stanju da podrži alate i servise za objedinjenu komunikaciju i kolaboraciju, što će dodatno opteretiti mrežu da obezbedi propusnu moć, fleksibilnost i da bude uvek dostupna. Drugim rečima, preduzeća će morati da nađu ravnotežu između mobilnosti sa jedne, i integriteta mreže, kapitalnih i operativnih troškova sa druge strane.

Budućnost umrežavanja

Rušenje granica

Treća suštinska promena je vidljiva u činjenici da je veb pomerio granice inovativnosti i brzine. Opštim pristupom računarskoj mreži i različitim tehnologijama, inovativnost se ubrzava jer više nije neophodno da se investira u novu infrastrukturu kada ona može da se iznajmi po uslužnom principu. Zahvaljujući tome, pojedinci u bilo kom delu sveta mogu da kreiraju usluge ili aplikacije koje će nuditi putem veba, trenutno, a to neminovno vodi ka još bržim promenama. Pionir računarstva, Alan Kay, jednom prilikom je rekao da je nova tehnologija sve što je otkriveno nakon vašeg rođenja. Kod Facebook generacije postoji očekivanje da je veb uvek brz, zato što je to jedino za šta znaju.

Četvrti važan trend je da se globalizacija suočava sa centralizacijom. Mada na Internetu postoji mnoštvo sajtova, većina populacije posećuje samo nekoliko ključnih lokacija kao što su Facebook, Twitter i Google, što ima globalni uticaj na mrežu. Koncept veličine je promenjen, pa kada Facebook misli o velikom, onda je to procenat korisnika u celom svetu. A kad imate milijarde koji borave na Internetu i prate nekoliko ključnih trendova ili kanala, neminovno je preopterećenje mreže. Za infrastrukturu ovo znači da su potrebni geografski raštrkani data-centri i da oni moraju biti daleko veći nego ikada pre. Procenjuje se da će do 2013. godine širom sveta biti milijardu korisnika mobilnog interneta, što je značajan rast u odnosu na 450 miliona 2009. Iz ugla bezbednosti, to znači da bilo ko u svetu može doći do bilo koga drugog, uz samo jedan klik.

Peta važna promena koja utiče na budućnost mreže je preovlađujući Cloud computing, koji se koristi godinama ali je sada široko prihvaćen. Sa inovacijama, taj koncept će se još brže širiti, što će usloviti da integritet mreže postane poslovni prioritet, odnosno da stabilnost i kvalitet usluge budu bolji od performansi instaliranih aplikacija.

Saar Gillai je potpredsednik za napredne tehnologije i CTO, HP Networking

Tekst je iz mesečnika Biznis i finansije broj 85, mart 2012.

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel