Solidarna kafica
Preko ramena > Tehnologija > Vodič kroz kupovinu preko Interneta - Kako bezbedno i lako kupovati online

Vodič kroz kupovinu preko Interneta

Kako bezbedno i lako kupovati online

Autor Uroš Nedeljković 2012/3/21 : Tekstovi istog autora

Uprava za Digitalnu agendu promovisala vodič za laku i bezbednu kupovinu preko Interneta. Vodič kroz kupovinu preko Interneta je potpuno besplatan za preuzimanje i kupcima daje informacije o tome kako da budu bezbedni prilikom kupovine na Internetu, da provere kredibilitet prodavca, na šta da obrate pažnju pre i posle kupovine, na koje načine mogu bezbedno plaćati u Internet prodavnicama i kako mogu da ostvare svoja potrošačka prava.

Autori Vodiča u želji da opovrgnu uvrežena mišljenja da je kupovina putem Interneta nebezbedna u predgovoru navode da se često se pogrešno misli da je kupovina na Internetu rizičnja od tradicionalnih načina kupovine ili da nije zakonski uređena, pa su kupci izloženi većem stepenu rizika i objašnjavaju da je istina potpuno drugačija te da kupovina na Internetu u većini slučajeva nosi manje rizika zbog mogućnosti detaljnije provere prodavca i iskustava drugih kupaca, kao i uslova za bolje upoznavanje sa uslovima kupovine, za šta često nemamo ni priliku, niti vreme kada kupujemo u radnji.

Vodič za eKupovinuU Vodiču se može mnogo korisnih saveta u vezi bezbednosti, zaštitite ličnih podataka, prepoznavanja prevara na Internetu i zaštitite od njih kao i kako da zaštitite sebe od nesavesnih prodavaca. Takođe možete pročitati razlike i sličnosti između kupovine u domaćim i inostranim internet prodavnicama, kako rade platne kartice, internet kartice, e-banking, m-banking i sistemi plaćanja poput Google Checkout, Skrill (MoneyBookers), PayPal, QVoucher, PlatiMo.

Pažnja je usmerena i na carinske procedure i troškove nakon kupovine, zakonske odredbe koje štite vaša prava kao kupca na Internetu i rešenja u slučaju reklamacije ili spora sa prodavcem.

Autori navode da pre nego što počnete sa kupovinom na Internetu, obratite pažnju na sledeće: odnosite se prema ličnim podacima odgovorno – pazite u kojoj meri i na kojim sajtovima ih ostavljate, odluč ite se za prodavca koji vam uliva poverenje i imajte u vidu da kupujete u prodavnici koja ne mora biti u vašem gradu, već na drugom kraju planete.

Ovaj vodič su osmislili i priredili Dušan Dželebdžić, Žarko Ptiček, Olga Maksimović, Vladimir Nikolić, Jelena Jovanović, Ivan Ćosić i Slobodan Marković uz savete i sugestije mnogih domažih istaknutih internet stručnjaka. Objavljen je pod Creative Commons licencom BY-NC-SA 3.0, koja dozvoljava nekomercijalnu upotrebu, uz obavezno navođenje izvora.

Preuzmite besplatno Vodič kroz kupovinu preko Interneta u PDF formatu

Pročitajte još o eTrgovini u Srbiji

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel