Solidarna kafica
Preko ramena > Prikolica > Džejms Kameron zaranja do najdublje tačke okeana - Reditelj TITANIKA u novoj podvodnoj avanturi - DEEPSEA CHALLENGE

Džejms Kameron zaranja do najdublje tačke okeana

Reditelj TITANIKA u novoj podvodnoj avanturi - DEEPSEA CHALLENGE

Autor National Geographic 2012/3/15

Filmski stvaralac i istraživač Džejms Kameron udružio se s magazinom National Geographic kako bi zaronio do najdublje tačke okeana. U narednim nedeljama Kameron će pokušati da dosegne najdublju tačku na svetu, Marijanski rov, skoro 11,2 km ispod površine okeana!

Deepsea Challenge

Istraživač magazina National Geographic i poznati reditelj Džejms Kameron, najavio je da će u narednim nedeljama pokušati da zaroni do najdublje tačke na svetu, Marijanskog rova, skoro 11,2 km ispod površine okeana. Njegova podvodna avantura u posebno dizajniranoj podmornici označava početak poduhvata DEEPSEA CHALLENGE, zajedničkog naučnog projekta Kamerona, magazina National Geographic i kompanije Rolex, s ciljem da se ispita duboki okean i proširi naše znanje i razumevanje nepoznatih delova naše planete. Kameronova DEEPSEA CHALLENGE ekspedicija će biti prvo opsežno naučno istraživanje koje će s ljudskom posadom poseriti Marijanski rov u najnižoj tački, poznatoj kao "Challenger Deep".

Deepsea Challenge

Kameron planira da provede šest sati na dnu Tihog okeana, oko 322 km jugozapadno od Guama, radi prikupljanje uzoraka za istraživanja iz biologije, mikrobiologije, astrobiologije, geologije mora i geofizike. Oslanjajući se na naprednu tehnologiju koju su stvorili Kameron i njegova ekipa, uspešni testovi su završeni prošle nedelje kod obale Papue Nove Gvineje. Oni uključuju i ronjenje na dubinama od više od 8 km u revolucionarnoj, jednopilotskoj DEEPSEA CHALLENGER podmornici – radi se o plovilu sa ljudskim upravljanjem koje je dostiglo najveće dubine u istoriji, a koja je rezultat osam godina inženjerskog truda.

"Duboki okeanski rovovi su poslednja neistražena granica na našoj planeti, sa naučnim bogatstvom dovoljnim za sto godina istraživanja", rekao je Kameron. "Časopis National Geographic, koji poslednjih 125 godina intenzivno istražuje svet, predstavlja idealnog partnera za ulazak u novu eru u istraživanju dubokog okeana. Naš cilj je da izgradimo naučno nasleđe za generacije koje dolaze, kao i da podstaknemo ljude širom sveta da slave istraživaćki duh i da istražuju zajedno sa nama – preko interneta ili putem medija koje ćemo proizvesti."

James Cameron

Deepsea Challenge

"Neki veruju da je zlatno doba istraživanja iza nas. Naprotiv, verujem da smo na početku našeg najplodnijeg istraživačkog perioda", rekao je Teri Garsija, izvršni potpredsednik Društva National Geographic. "Podržavamo Džejmsa Kamerona, zbog njegove predanosti nauci i istraživanjima i drago nam je da smo deo ove nesvakidašnje avanture."Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel