Solidarna kafica
Preko ramena > Fokus > Predizborno izveštavanje: Kako se izveštavalo u prošlosti - Stara tema novi izazovi

Predizborno izveštavanje: Kako se izveštavalo u prošlosti

Stara tema novi izazovi

Autor doc. dr Vladimir Barović 2012/2/29

Iako su mediji možda i najvažniji element u savremenom političkom sistemu, i ako se čini da je izveštavanje sa izbora izum modernog doba nije baš tako. U ovoj napaćenoj zemlji oduvek je postojala gotovo erotska strast prema politici, predizbornim kampanjama i izborima, o čemu svedoče naši mediji iz daleke prošlosti.

Premijerova žena bivša bludnica

Stara izreka znalaca u politici glasi: „Nova kampanja počinje dan nakon proglašenja izbornih rezultata“. Tako je bilo nekada tako je i sada, a o fenomenu izbora i pokvarenih političara kod nas su novinari pisali čim je politička situacija u zemlji to dozvoljavala. Tako je čuveni Branislav Nušić kao novinar beogradske „Politike“ o tom problemu na sebi svojstven šaljiv način, zapisao: „Zimi na primer kada je sve smrznuto, čovek mora biti konzervativan. A leti kad se razigra sve u prirodi kad vode bujno teku, sunce toplo peče hoćeš nećeš moraš biti liberalan. E pa kad je tako onda nije nikakavo čudo, što čovek prema godišnjem dobu odlazi u partijske bolte i pazari načela: Molim, pošto je vaše načelo? – pita mušterija a na njemu vidiš otrcano ono načelo koje je dosad nosio.” (Nušić Branislav, „Partijske izjave“, Politika, 07.04.1907, 2).

Izgleda da se kroz vreme u zemlji Srbiji nije mnogo promenilo i da su političari pre više od stotinu godina imali manir da menjaju načela i preleću iz konzervativaca u liberale, sve u skladu sa godišnjim dobom. Izveštavanje sa predizbornih skupova u ondašnjoj štampi je dosta uniformisano i prilagođeno partijskoj orijentaciji lista. Tako je liberalna partija Jovana Ristića imala svoj list „Srpska nezavisnost“, koji je jedno vreme uređivao čuveni Laza Kostić, dok su predstavnici Narodne radikalne stranke Nikole Pašića držali „Samoupravu“. U tim novinama bilo je dosta međusobnih uvreda na račun političkih protivnika, posebno u predizbornom periodu kada se oštre reči nisu štedele a izveštavanje se svodilo na veličanje skupova „naše“ stranke i umanjivanja značaja skupa „onih tj. njihovih“ pristalica.

U Kraljevini Jugoslaviji sloboda štampe je bila značajno ograničena, ali se pred izbore uvek vade najoštrija novinarska pera. Posebno nezgodan u pisanju bio je otac modernog srpskog tabloida Krsta Cicvarić, koji je bio urednik i vlasnik lista „Beogradski dnevnik“ koji je preimenovan u „Cicvarićev beogradski dnevnik“. Omiljena Cicvarićeva meta bili su radikali, a kao posebno česti objekti napada ističu se Nikola Pašić i Stojan Protić o kom u jednom uvodniku Krsta piše: „Međutim – vele prijatelji g. Jovanovićevi (Ljuba Jovanović V.B.) – kad je g. Protić posle oslobođenja kandidovan za predsednika vlade, niko nije pravio pitanje od toga što je njegova žena bila bludnica, čije je svako dete imalo po četiri – pet otaca.“ (Cicvarić Krsta, „Kandidati“, Cicvarićev beogradski dnevnik, 04.03.1922.). U narednom broju svog lista Cicvarić se pravda pred čitateljima za uvrede koje nanosi političkim neistomišljenicima i piše: „Čitaoci 'Beogradskog dnevnika' znaju da ja nemam običaj da upotrebim teške reči, ni prema kome pa ni prema g. Protiću ali ako sam to ovoga puta učinio, to je više krivica g. Protića nego moja... Tako na primer, jedan od listova g. Protićevih tvrdio je za g. Pribićevića da je kao nastavnik na karlovačkoj preparandiji 'deflorisao tri devojčice'” (Cicvarić Krsta, „Moja izjava“, Cicvarićev beogradski dnevnik, 05. 03. 1922.).

Predizborno izveštavanje u prošlosti

Dahije naših dana

Za smišljene insinuacije u predizbornom takmičenju, odličan primer je tekst „Po primeru Mehmeda Sokolovića“ u kom se vezirova taktika skrivanja sultanove smrti prenosi na dnevno-političku scenu: „Kako bi njegova smrt, međutim, današnju parlamentarnu vojsku na koju se vlada naslanja neizbežno dovela do rasula, to bih ja predložio da se sa Pašićem, kad umre, postupi onako kao što je Mehmed Sokolović postupio sa sultanom Sulejmanom“ (Cicvarić Krsta, „Po primeru Mehmeda Sokolovića“, Cicvarićev beogradski dnevnik, 26.02.1922.). Kao novinar Cicvarić je razvio pravi nekrofilski odnos prema temi Pašićeve eventualne smrti o kojoj piše tako često i detaljno da nema sumnje kako je istu sa nestrpljenjem očekivao, što je slična taktika koju su upotrebili pojedini mediji u skoroj prošlosti.

Tako je Cicvarić uneo sav svoj talenat i nemali intelekt da se obračunava sa radikalima, a tabloidni karakter njegovog medija posebno je izražen u vreme predizbornog vrenja, kada se bude strasti i na površinu izviru lične netrpeljivosti i animoziteti. Krsta Cicvarić je išao tako daleko da je kralju Aleksandru predlagao uvođenje lične diktature po ugledu na italijanski fašizam, a sve u cilju navodnog obuzdavanja pohlepnih političara i stranaka koje izrabljuju građane. Posebno zanimljive bile su razne seksualne afere koje su neretko uništavale karijeru prespektivnih kandidata na izborima. „Svoje bludne radnje sa Milicom g. sekretar je provodio kako kad: U svojoj ili namesničkoj kancelariji a često i u svečanoj Sali. Inače on je imao i naročit stan u Korošečovoj ulici br. 3. Kako saznajemo ovaj dr. Dušan Petrović je radikalski kandidat za namesnika Ministarstva Pravde.“ (Cicvarić Krsta, „Sarajevski skandali“, Cicvarićev beogradski dnevnik, 20. 07. 1922, 3).

Zanimljivo je da i današnji političari rado koriste slogane i krilatice svojih političkih predhodnika, ponekada stare i po stotinu godina. Tako je predizborni moto Demokratske stranke Srbije na jednom od predhodnih izbora bio slogan Pašićeve Narodne radikalne stranke: „Ko što narod kaže“. Nakon oktobarskih promena tadašnja opozicija je da li slučajno ili namerno, uzela termin „dosmalije“ da označi novu vlast kao izdajničku, namesničku i sl. U Cicvarićevom listu svaki radoznalac može pronaći zanimljiv tekst ilustrovan dobrim karikaturama, „Dahije naših dana“ u kome se napadaju ondašnji političari: Nikola Pašić, Milan Stojadinović, Ljuba Jovanović, Velizar Janković (Cicvarić Krsta, „Dahije naših dana“, Cicvarićev beogradski dnevnik, 6-7.01.1924, 4).

Naš poznati novinar Rade Drainac koji je pisao za beogradski list „Pravda“, koji su držala braća Sokić, često je umeo da se u predizbornom periodu pozabavi radom političara, i da ih bez pardona prozove kao izrabljivače naroda, i ljude kojima je svaki moral stran. U tekstu vidno isijava njegova pravdoljubivost i velika novinarska hrabrost u žigosanju bahatosti vlastodržaca i moćnika. U svome tekstu kada piše o poznatom međuratnom političaru Nikoli Uzunoviću, Drainac je kao novinar veoma oštar: „Mirabo je ostavio na kolima plemićki grb kad je kraljevsku vlast saobrazio trećem staležu, širokom narodnom sloju, plebsu ali se Uzunović ni iz daleka sa njim ne može porediti jer ama baš ništa nije koristio narodu nego mu je od kako je iz majčine utrobe izašao, štetio i samo štetio!“ (Drainac Rade, „Uzurpatori“, 1935 : 6-7). Toliko je Raka bio beskompromisan novinarski duh da je svoje oštro novinarsko pero zario duboko u srce, kako je pisao, narodnih štetočina o kojima sudi: „Ovakve senilne starkelje, falsifikatore i uzurpatore treba naš narod politički da sahrani i u grobove tih političkih mrtvaca da pobode glogovo kolje“ (Isto). Iako deluje začuđujuće sa ove distance, Drainac se pred izbore često bavio istraživačkim novinarstvom, jer piše o zloupotrebama u organizacijama radničkog osiguranja, javno proziva rukovodioce među kojima i Živka Topalovića i industrijalca Vladu Ilića zbog izrabljivanja proletera. Živko Topalović je bio lider Socijalističke partije a za vreme Drugog svetskog rata postao je blizak saradnik Draže Mihajlovića. Zbog istraživanja mahinacija i malverzacija u radničkom osiguranju Drainac je bio kao novinar tužen od strane uticajnog Topalovića i osuđen na dvonedeljnu robiju za koju se ne zna pouzdano da li je i odslužio.

Predizborno izveštavanje u prošlosti

Nekada kao i sada

Kako se danas izveštava i piše u predizbornom periodu svim novinarima je poznato, a iz gornjeg teksta vidimo da je i u našoj medijskoj prošlosti bilo varnica kada je u pitanju predizborna trka. U navedenom vremenskom okviru novinar je zbog napisane reči, lako mogao biti tužen i osuđen za klevetu ili uvredu određenog političara, posebno ako se radilo o uticajnoj ličnosti. To je značilo da se novinar, ako želi da izbegne kažnjavanje, mora prilagoditi i pisati „ezopovskim jezikom“. Često se ondašnji novinar borio sa cenzurom, tako što je namerno ubacivao „štamparske greške“, jer kad bi jedno slovo bilo izostavljeno ili namerno ubačeno, reč bi dobila sasvim drugo značenje, a pred sudom je za sve bilo krivo pogrešno slovo, „slučajno“ uneto od strane nepismenog štamparskog pomoćnika. Izgleda da je uvek kriv, što bi rekli u Dalmaciji „mali od kužine“.

Ako sumiramo utiske i saberemo naknadnu pamet možemo zaključiti da se na našoj medijskoj sceni, barem kada je reč o predizbornom izveštavanju, nije promenilo mnogo toga. Navijačko i u značajnoj meri pristrasno novinarstvo, čak i prikriveno oglašavanje evidentno je u našoj štampi, kako se bliže izbori, a kao što smo videli taj fenomen nije bio nepoznat ni novinarima koji su radili pre skoro jednog veka. Nije preterano ako zaključimo da je izveštavanje sa predizbornih i izbornih aktivnosti za svakog novinara stara tema, ali su zato zahvaljujući novim tehnologijama od Tvitera do Fejsbuka - izazovi novi.

Tekst je iz broja 97 časopisa Link, januar 2012.


Predizborno izveštavanje

Pročitajte još tekstova na temu o predizbornom izveštavanju iz časopisa Link:

Izborna tišina

Kako se izveštavalo u prošlosti

Kako se izveštavalo 1990. godine

Merton i Eko - talk show na Teorijaviziji 1


Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel