Solidarna kafica
Preko ramena > Sport > Slobodno penjanje: Takmičenje u brzinskom prečkanju - Brzina van okvira i forme

Slobodno penjanje: Takmičenje u brzinskom prečkanju

Brzina van okvira i forme

Autor Slobodan Bulović 2012/1/31

Brzinsko „prečkanje”? Beogradski Penjački klub „Granit” organizovao je prvo takmičenje u ovoj disciplini. Takmičari su bili motivisani, a pali su i prvi rekordi.

Slobodno penjanje kao sportska disciplina ima svoju formu. Nema aut liniju, koš, faul i zato neprestano teži da izađe iz svojih okvira. Baš to je sportskom penjanju omogućio Penjački klub „Granit”. U svojoj hali sa veštačkom stenom organizovao je prvo takmičenje ove vrste u brzinskom „prečkanju”.

Prečkanje zapravo predstavlja horizontalno kretanje po steni, na nekoj proizvoljnoj visini. Cilj je bio promovisati sportsko penjanje, zdrav i aktivan život uz sport. Zamišljeno je vrlo jednostavno nadmetanje u kome je potrebno što brže preći krug po „obroncima” veštačke stene.

Za kretanje po veštačkoj steni penjači koriste brojna zašrafljena hvatišta. Različitih su oblika i veličina, a ovog puta skinuta su im sva ograničenja. Nije bilo sudija koji bi motrili na takmičare da se slučajno ne penju na ne dozvoljen način. Dovoljno je bilo odići se od zemlje i zabava je mogla da počne.

Od starta do cilja penjači su pokazivali svoju veštinu i snagu. Bilo trapavi ili zaista vešti, svi su imali sjajnu podršku i navijanje iz „petnih žila”. Širina stene od 40 metara pružila je više nego dovoljno prostora za dinamičke pokrete i skokove po steni. Publika je mogla da uživa u atmosferi koja se smenjivala od vrlo uzbudljive, preko napete, do krajnje šaljive. Svako je pružio svoj maksimum, što je presudno u sportu, bilo rekreativnom ili profesionalnom. Jaka motivacija doprinela je sjajnoj i uzbudljivoj borbi, koja se iz kvalifikacija, kasnije prenela i u finale.

Brzinsko prečkanje

U finalu, zvuk zviždaljke za start označio je početak atraktivnih trka. Cela sala je odisala pozitivnom atmosferom, a užitak je bio podjednak za početnike, kao i za iskusne penjače. Uvedeno je pravilo koje je početnicima, a i ostalima, obezbedilo da ne brinu o padu. Njime je omogućeno da svi oni koji se omaknu mogu da se vrate u trku, odnosno na stenu uz neznatno pomeranje u nazad i nije bilo diskfalifikacija. Trema je takođe bila prisutna kod pojedinih takmičara, mada bez obzira na konačan rezultat, svi prisutni su salu napustili sa osmesima na licima. Pored toga svi koji su imali manje sreće prilikom penjanja pod, prekriven debelim strunjačama, pružio je sigurno utočište.

Brzinsko prečkanje
Ovom prilikom postignut je i rekord stene od 73 sekunde za pređenih 40 metara. S obzirom da je ovo tek početak ovakvog vida zabave, za očekivati je da će rekord brzo padati. Ovakvoj promotivnoj akciji možemo poželeti da stekne tradicionalni karakter. Sa željom da probaju nešto novo, druže se i zabave, a pre svega imaju dobar trening gostovali su i članovi penjačkih klubova iz Subotice (Spartak) i Novog Sada (Adrenalin). Cele večeri težište je bilo na promovisanju penjanja, što se nastavilo i nakon takmičenja.

Brzinsko prečkanje

Onima koji nisu u potpunosti upoznati sa sportskim penjanjem pojasnićemo da je glavna podela na penjanje po prirodnim i veštačkim stenama. Discipline podeljene u više kategorija imaju za cilj da u njima penjači defiluju snagom u savladavanju niskih stena (boldering) ili izdržljivošću u savladavanju visokih stena (težinsko - vođenje). Treća disciplina, brzinsko penjanje, nadahnula je članove Penjačkog kluba „Granit” da naprave izmene i da se u mesto na visinu od 15 metara penjači kreću horizontalno, traverzirajući. Uz izvesne razlike u vrsti materijala i stilu savlađivanja uspona penjanje po prirodnim stenama je kao „stariji brat” penjanju po veštačkim stenama, ali stoje rame uz rame. Upražnjavanje jednog ili drugog stvar je afiniteta, ljubavi, a i klime.

Slobodan Bulović / Magazin "Moja planeta"
Fotografije: Jovana Jevremović

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel