Solidarna kafica
Preko ramena > Tehnologija > Cloud computing: Novi izvozni koncept - Kroz oblak do novog tržišta

Cloud computing: Novi izvozni koncept

Kroz oblak do novog tržišta

Autor Darko Bogojević 2012/1/19

Prodavnice poslovnih rešenja na cloud platformi nude mogućnost da po softver, aplikaciju, uslugu ili već „gotove“ poslovne procese „svraćaju“ kupci širom planete, bez inicijalnih investicija u otvaranje novih tržišta i u marketing.

Ni najnovijem „IT konceptu“ poznatijem kao cloud computing, nije jednostavno da se otrgne iz konteksta u koji domaća ali i šira poslovna javnost već po automatizmu smešta informaciono–komunikacione tehnologije. Noviteti u ovoj industriji posmatraju se najpre kao mogućnost da se umanje troškovi uvođenja i upotrebe IT-a, potom da se umanje troškovi celokupnog poslovanja, a najređe se o njima razmišlja kao o prilici za drugačiji pristup poslu.

Pomenuti redosled preovlađuje i kada se govori o primeni „oblačastog koncepta“, čemu je u velikoj meri doprineo način na koji je promovisan, a koji je najveću pompu digao oko njegovih tehnoloških prednosti vezanih za uštede. Drugi razlog je što je upravo takav pristup najviše odgovarao i ponuđačima i korisnicima u uslovima ekonomske krize, kada se o troškovima daleko više razmišlja nego o investicijama i novim poslovnim konceptima. I dok deo cloud-dobavljača i dalje insistira na smanjenju troškova IT-ja, karta koja se već duže čeka na poslovnom stolu su daleko opipljiviji cloud-projekti koji bi računarstvo u oblaku otvorili za šire poslovne mogućnosti.

Cloud computing

U svet „na mala vrata“

Lansiranje Business Solutions Store – prodavnice poslovnih rešenja na cloud platformi – mogao bi da bude jedan od tih aduta. Koncept koji je kompanija Fujitsu predstavila pre nekih mesec dana, i koji se na tržištu očekuje već početkom naredne godine, trebalo bi da organizacijama nezavisno od veličine omogući da uslužno koriste i shodno tome i plaćaju za unapred testirane i sertifikovane aplikacije i poslovne procese, „iz oblaka“. I dok su koristi za njih već manje-više jasne, akcenat u ovom konceptu je kakve su prednosti koje ulaskom u takav „oblak-šop“ mogu da ostvare nezavisni dobavljači tih istih rešenja.

Infrastukturu sopstvenog globalnog računarskog oblaka, Fujitsu je iskoristio za kreiranje poslovnog „ekosistema“, koji zatim partnerski nudi nezavisnim dobavljačima softverskih rešenja i poslovnih procesa kao model za isporuku rešenja. Partneri koji se odluče za ovaj vid saradnje, pri tom, nemaju inicijalnih investicija u infrastrukturu, i tek kada aplikacija koja se ovako zajednički nudi širom sveta počne da donosi zaradu, obe strane računaju na svoj, dogovoreni udeo. Čak je i interfejs za postavljanje aplikacije u takvo oblak okruženje krajnje jednostavan, i proces se, tvrde tvorci, sprovodi za samo nekoliko dana.

Dakle, ovde nije reč o još jednoj online prodavnici poput knjižare Amazon, specijalizovane za naručivanje i prodaju knjiga. U pitanju je koncept koji omogućava korišćenje i drugačiju naplatu rezultata nečijeg intelektualnog rada, koji su se nekada, kao na primer softver, prodavali u fizičkom pakovanju, „na komad“ ili plaćanjem količinskih licenci. „U oblaku“ je servis moguće naplatiti fer, po korišćenju.

To je prilika za ulaz „na mala vrata“ na globalno tržište cloud aplikacija za sve kvalitetne ponuđače rešenja, pa time i za ovdašnje kompanije. Jer, ne samo da se time izbegavaju veliki troškovi osvajanja drugih tržišta, već se ujedno dobija etiketa ponuđača u „probranom društvu“. Fujitsu se u širenju asortimana oslanja na bogato softversko iskustvo svojih partnera, koje oko prodavnice poslovnih rešenja okuplja još od prošle godine, a kompanija će i sama dati doprinos svojim prvim uslužnim rešenjem – CRM cloud servisom koji je baziran na open-source platformi.

Tekst je iz mesečnika Biznis i finansije 82/83: MSP

Google oglas
Pratite Preko ramena na
Preko ramena - komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove autora teksta ili uredništva.

Sveže i mirišljavo
cenzura u srbiji.jpg Cenzura
NN
2015/10/16
Italijanska prezimena Čovek se stvarno zove – Mrki Medved!
Milutin Mtrović
2015/4/9
Nafta Rusija i nafta: „Iracionalna prinuda“
Milutin Mitrović
2014/12/1
Vitamini Zašto mislimo da su nam vitamini potrebni
Katarina Marinković
2014/11/20
Nokia 3310 Nokia 3310 - Ikona brenda koji nestaje
Mobitel
2014/11/19
Marketing
Nova godina 2017 u Beograd
Društvance
U međuvremenu
Prijatelji
Srbovanje

Forma keramika

Putospektiva

U zdravom telu, vodič kroz zdrav život

Mobitel